fc twente

Stagelopen bij FC Twente of een andere profclub in de regio? Daar krijg je geen vergoeding voor

FC Twente, dat een begroting van 30 miljoen euro heeft, biedt stagiairs geen stagevergoeding. Heracles betaalt ook geen vergoeding, maar geeft wel een ‘prestatiebeloning’. De betaald voetbalverenigingen zijn geen uitzondering met dit beleid, weet Janco Bonnink, directeur Onderwijs & Student Support. Saxion adviseert stagebedrijven om minimaal 230 euro per maand te bieden.

Richard Peters, woordvoerder van FC Twente, laat per mail weten dat FC Twente geen vergoedingen geeft en dat dit beleid stamt uit de tijd dat de club in financieel zwaar weer zat. “Er zijn toen helaas ook collega’s ontslagen”. Nu de club weer zwarte cijfers noteert ‘kijken we ernaar om weer vergoedingen in te voeren’. Dit is nog niet uitgevoerd.

“Enorm prestatiegericht”

Heracles Almelo heeft een ander verhaal. Zij geven geen stagevergoeding, omdat ze werken met een ‘prestatiebeloning’, waarbij de stagiair na afloop van de stage een beloning kan krijgen. “Als topsport-organisatie zijn wij enorm prestatiegericht en dit sluit daarbij aan”, laat woordvoerder Wesley Montijn weten. “Wij verlangen van een stagiair motivatie om te willen leren en om te willen presteren: dat moet de drijfveer zijn om hier stage te lopen. Geld of een vergoeding is voor ons geen juiste motivatie hier aan de slag te gaan.”

Ook Go Ahead Eagles biedt in principe geen stagevergoeding. “We zijn geen rijke club en draaien ieder dubbeltje drie keer om voordat we ‘m uitgeven”, zegt woordvoerder Steef Alblas. Hij zegt dat de club een unieke stage-ervaring biedt in een topsportcultuur. “Ik heb nog nooit van een stagiair negatieve feedback gekregen.” Go Ahead Eagles maakt wel onderscheid tussen kantoorstages en meer technische stages, zoals bewegingswetenschappen. Die laatste komen wel in aanmerking voor een vergoeding. “Omdat we dan heel specifieke kennis zoeken.”

Advies: minimaal 230 euro per maand

Janco Bonnink, directeur OSS, zette voor SaxNow de vraag binnen Saxion uit hoeveel procent van de stagiaires vanuit Saxion een vergoeding krijgt en wat de gemiddelde vergoeding dan is. Het Business Point van Saxion adviseert een stagevergoeding van minimaal 230 euro per maand. Dat is zowel voor een reguliere stage als een afstudeerder. “Veel bedrijven bieden tegenwoordig meer vanwege de krappere arbeidsmarkt”, zegt hij. “Bedragen tussen de 350 en 500 euro voor populaire studies zijn gebruikelijk.” Zijn rondvraag laat zien dat het laagste geboden bedrag zo’n 100 a 125 euro is en 500 euro zo’n beetje de max is.

Maar dit is niet het verhaal voor alle studenten, zegt hij. De meeste studenten die een vergoeding krijgen zitten in het laatste jaar van hun studie of lopen stage in het buitenland. En vooral studenten in de ICT-, economische- en technische sector krijgen een vergoeding.

Een ‘hele grote groep – zo niet de meerderheid’ krijgt geen vergoeding, aldus Bonnink. Deze groep is volgens hem niet in percentages uit te drukken, want zijn input verschilde te veel. “Maar het is echt een groot deel.”

Stagemisbruik

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) wil dat een stagevergoeding verplicht wordt. Het ISO liet begin dit jaar een onderzoek uitvoeren, waaruit bleek dat landelijk veertig procent van de hbo-studenten geen stagevergoeding krijg. Een kwart van de stagiairs voelt zich als goedkope werknemer gebruikt. ‘Stagemisbruik’, noemt het ISO dat. Als studenten wel een vergoeding krijgen is dat gemiddeld 408 euro per maand (omgerekend naar een 40-urige werkweek). Bij de overheid krijgt een stagiair 652 per maand. Dat terwijl een vergoeding volgens het rapport erg belangrijk is. “Studenten die stage lopen hebben immers geen of minder tijd voor een bijbaan.” In het HBO is voor 99 procent van de studenten stagelopen noodzakelijk.

rik

Rik Visschedijk