Het is een bekend gegeven: relatief veel ouderejaars studenten lopen vertraging op of vallen uit. Docent Frank van Aalst (Social Work) biedt een wel heel bijzonder traject aan voor deze studenten. In samenwerking met het Student Support Centre kun je op een zevendaagse coachingsreis in de Twentse natuur. “Vol bewustwording, kwetsbaarheid en verbinding.”
Frank van Aalst is docent bewegen. Hij ziet het steeds vaker: studenten die maar niet verder kunnen komen met hun studie. Dat ging hem niet in de koude kleren zitten. Sterker nog, hij besloot zijn werk op Saxion te combineren met zijn werk als outdoor coach.
Met psychomotorisch therapeut Eveline Schildmeijer organiseert hij de zevendaagse reis, waarbij studenten opdrachten doen, bivakkeren en overnachten in de natuur. “Ik geloof dat er een relatie is tussen het in de natuur zijn en mentaal welzijn.”
In zijn werk op Saxion ziet hij steeds vaker studenten die vastlopen bij hun studie. Voor die studenten is er op Saxion weldegelijk ondersteuning. “Maar dat bestaat bijvoorbeeld uit een aantal contactmomenten ergens op een dinsdagmiddag”, zegt hij. “Daar zou ik graag verandering in aanbrengen. Studenten gaan tijdens deze zeven dagen in de natuur echt de confrontatie aan met wat hun dwars zit. Door deze lange contactperiode kunnen we de diepte in.”
Programma
De coachingsreis vindt plaats van 16 tot en met 22 maart. Op de eerste dag wordt een basiskamp opgezet, en daarna trekken de deelnemers zeven dagen lang met elkaar en de coaches door de omgeving om theorieën te leren en oefeningen uit te voeren. De reis kost 190 euro per persoon.
Het doel is om studenten tijdens deze zeven dagen handvaten te geven waar ze de rest van hun studie, en misschien ook de rest van hun leven, wat aan hebben. “Dus niet zozeer om ervoor te zorgen dat deze studenten op de kortst mogelijke termijn afstuderen, maar om ze inzicht te geven in waarom zij dingen doen zoals ze doen, en hen middelen te geven om dit te veranderen”, aldus Van Aalst.
Volgens Van Aalst is de oplossing voor studenten die vastlopen in hun studie lang niet altijd ‘zwart-wit’. Hij geeft het voorbeeld van een student die pas in het laatste jaar van de opleiding in de knel komt met zichzelf, omdat hij bestuurskunde ging studeren om daarmee zijn ouders tevreden te houden, in plaats van de modeopleiding die hem eigenlijk veel leuker leek.
“Zo’n student doet de opleiding dus niet voor zichzelf, maar omdat hij aan de verwachtingen van zijn ouders wilde voldoen”, zegt Van Aalst. De oplossing is dan niet gelijk om dan maar helemaal te stoppen met de opleiding. “Hij kan dat laatste jaar ook wél afmaken, en daarbij het gesprek aan te gaan met z’n ouders. Misschien dat hij dan alsnog die modeopleiding kan volgen naar het bestuurskunde-diploma.”
Staat er niet alleen voor
Het belangrijkste wat Van Aalst wil meegeven aan studenten: het is oké is om soms extra hulp te vragen. “Studenten denken vaak dat ze alles zelf maar moeten kunnen oplossen, maar ze staan er echt niet alleen voor, ze hoeven het niet alleen te doen. En durf ook gewoon om hulp te vragen.”
Meedoen aan zo’n coachingsreis en zeven dagen lang de confrontatie aangaan met jezelf: het klinkt als een pittige opgave. Maar dat valt in de praktijk mee, vindt Van Aalst. “De deelnemers bepalen zelf hoe actief zij deelnemen aan de activiteiten, en je leert ook veel van elkaar. Iedere situatie is uniek, maar toch ga je allemaal voor dezelfde reden mee op deze reis, je wil werken aan jezelf.”
Of de deze reis ook echt doorgaat, is nog even ongewis. Tot op heden zijn er niet genoeg aanmeldingen. Dat was afgelopen oktober ook al zo: toen ging dezelfde reis niet door vanwege te weinig animo. Het is moeilijk om de studenten te bereiken, merkt Van Aalst. “Ik hoop dat het nu wel lukt.”
Informatie vindt je op de pagina van het Saxion Studie Succes Centrum, informeer bij de studentendecaan of neem contact op met Frank van Aalst via [email protected]
Gerelateerde artikelen
Green Office opgeheven; nieuw Sustainable Saxion Team wil zichzelf ‘overbodig maken’
Het Green Office bestaat vijf jaar na de oprichting niet meer, maar is het Sustainable Saxion Team geworden. Volgens Wenda Hans, regisseur duurzaamheid, is dat een logische ontwikkeling omdat duurzaamheid in het grootste deel van de organisatie bekend is. “We richten ons nu op verankering.”
Saxion-expert over Chinese AI-hype DeepSeek: “Misschien wel aftrap van een wedloop”
Wall Street in paniek, een toppositie in nationale en internationale downloadlijsten van appwinkels en media die over elkaar duikelen in hun analyses. De Chinese app DeepSeek zorgt deze week voor een AI-bommetje in – opnieuw - vooral de media. Maar waar komen de app en vooral de hype opeens vandaan? Vooral dat laatste vraagt lector Jeroen Linssen zich af. “Wat ik vooral een interessante vraag vind, is waarom dit nu opeens naar voren komt.”
Kunstwerk ‘Gele Tulp’ onthuld, ook nieuwe artist-in-residence bekend
Winnares van de Saxion Kunstprijs Sjahrzad Khodadadeh onthulde gisteren in Enschede haar kunstwerk ‘De Gele Tulp’. En passant werd ook bekend wie de nieuwe artist-in-residence van Saxion is.