Twee bestuurders vertrekken, maar Karl Dittrich (Raad van Toezicht) maakt zich geen zorgen over continuïteit

De Raad van Toezicht kreeg binnen een week van collegelid Timo Kos én voorzitter Anka Mulder te horen dat ze afscheid gaan nemen van Saxion. Voorzitter Karl Dittrich vloekte naar eigen zeggen binnensmonds even, maar zegt zich geen zorgen te maken over het bestuur van de hogeschool. “Dit soort situaties, waarbij twee bestuurders vertrekken, heb je meestal in een crisis, maar daarvan is hier geen enkele sprake.”

Timo Kos verlaat Saxion per 1 maart, hij wordt vice-voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Leiden. Een maand later vertrekt Anka Mulder, zij is benoemd als vicevoorzitter bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Daarmee blijft alleen Richard Wielinga over in het college van bestuur van Saxion. Wielinga is relatief kort bij de hogeschool: hij begon in september.

Eigenlijk heeft Saxion vanaf april een nagenoeg nieuw college van bestuur. Is de continuïteit daarmee wel gewaarborgd? Maakt de RvT zich daar zorgen over?
Karl Dittrich: “Het is geen ideale situatie, eentje die je eigenlijk alleen maar meemaakt als er een bestuurlijke crisis is. Maar daar is hier geen sprake van. Dat Timo en Anka bijna gelijktijdig vertrekken is toeval: het zijn twee heel goede bestuurders, bij een mooie instelling. En dan val je nu eenmaal op. Maar Saxion staat er goed voor. We hebben net een nieuw strategisch plan vastgesteld, met een duidelijke richting. Saxion moet bezuinigen, maar dat hebben we tijdig ingezet, ook omdat Anka al vroeg waarschuwde voor krimp.

Daarbij heeft Saxion ook een uitstekend tweede echelon: de directeuren van de academies en de diensten. Daar zit veel ervaring, kennis en binding met Saxion.”

Kunt u zich voorstellen dat medewerkers van Saxion die zorgen wel hebben?
“Dat is echt niet nodig. Op LinkedIn las ik een reactie van een medewerker die schreef: dit is ook wel een kans. Zo zie ik het ook. Als RvT hebben we ervoor gekozen om eerst een nieuwe collegevoorzitter te zoeken, daarvoor staat de vacature nu open bij Maes & Lunau executive search. Wie dat wordt willen we 1 maart duidelijk hebben. Daarna gaan we werven voor de positie van Timo.”

Wordt er daarbij ook gekeken naar interne kandidaten?
“We zetten de vacatures nationaal en internationaal open, dus mensen van binnen Saxion kunnen ook reageren. Maar we willen de positie van Timo in eerste instantie tijdelijk gaan invullen via bij voorkeur interne werving. We verwachten dat de nieuwe collegevoorzitter in juni kan beginnen, en we willen naast Richard Wielinga een tijdelijke – intern – CvB-lid benoemen. Niet alleen om Richard te ondersteunen, maar ook om de Saxion-kleur en het Saxion-geluid goed vertegenwoordigd te houden in het college. Deze kandidaat moet dan 1 maart of uiterlijk april beginnen.”

Het moet een bijzonder moment zijn geweest: twee bestuurders die binnen korte tijd zeggen dat ze iets anders gaan doen. Hoe verliep dat voor de Raad van Toezicht?
“Eind november vertelde Timo dat hij naar de Universiteit Leiden zou gaan en binnen een week vertelde Anka me dat ze in gesprek was met de NWO, dat was dus nog niet definitief. Dat is een moment om de Raad van Toezicht bij elkaar te roepen, maar we hadden 4 december al een afspraak staan. Daarin bespraken we dat de kans groot is dat twee bestuurders vertrekken. Op 18 december hadden we weer een overleg, en was duidelijk dat ook Anka zou vertrekken. Toen besloten we hoe we verder zouden gaan, en hebben we een profielschets opgesteld met de input van het dagelijks bestuur van de Centrale Medezeggenschap. Die is eind vorige week geplaatst.

De prioriteit ligt nu bij het werven van de collegevoorzitter, en we willen de positie van Timo bij voorkeur invullen via interne werving. Als we weten wie de nieuwe collegevoorzitter is, dan gaan we kijken naar de portefeuilleverdeling. Anka had een sterk profiel op onderzoek, maar dat laten we nu met opzet open in de profielschets. De nieuwe voorzitter kan ook een nadruk hebben op bijvoorbeeld onderwijs of algemeen bestuurlijk.”

Collegevoorzitter Anka Mulder vertelde u dat ze in gesprek was met de NWO. Was dat voor u nog een moment om haar te overtuigen om bij Saxion te blijven?
“Toen ze me het vertelde, heb ik wel even binnensmonds gevloekt. Dit komt wel heel slecht uit, zei ik haar. Tegelijk gunnen we haar als RvT deze kans. Anka heeft zich de afgelopen 7 jaar het schompes gewerkt en ze laat de hogeschool goed achter. We hebben een goed strategisch plan liggen, de lectoraten doen het super en we pakken de uitval van studenten aan.”

Saxion moet bezuinigen, en niet zo’n beetje ook. Is er overwogen om terug te gaan naar een tweekoppig College van Bestuur, zoals toen Anka Mulder zeven jaar geleden aantrad?
“Daar hebben we in de vergadering van 18 december over gesproken, en we kwamen in de raad van toezicht unaniem tot de conclusie dat Saxion een college van bestuur van drie personen nodig heeft. Dat past bij de ambities van Saxion op regionaal, nationaal en internationaal niveau. We denken dat er eerder meer werk komt te liggen dan minder bij het college van bestuur.”

Als u kijkt naar de bestuurlijke markt: denkt u dat Saxion goede nieuwe bestuurders gaat vinden? Is er veel mobiliteit? 
“Ik denk dat er meer mobiliteit is onder bestuurders vergeleken met de vorige ronde toen we een collegelid zochten. Ik verwacht dan ook wel meer geïnteresseerden. Daarbij zie ik dat Saxion goed in de markt ligt, dat we gezien en herkend worden om onze kwaliteit. En daarmee zijn onze vacatures heel interessant voor goede bestuurders. Het helpt natuurlijk dat we er, ondanks de vervelende bezuinigingen, financieel goed voorstaan. Dus ik verwacht veel belangstelling.”

rik

Rik Visschedijk