Apeldoorn investeert 1,2 miljoen in groei Saxion-opleidingen, huisvestingsvraag nog onzeker

De gemeente Apeldoorn draagt maximaal 1,2 miljoen euro bij aan de ontwikkeling van het Saxion-onderwijs in de stad. Het idee daarbij is dat het aantal studenten in Apeldoorn zal groeien van 950 naar 2.800 studenten in 2032. Het is nog niet duidelijk of Saxion ook de gevraagde 3,5 miljoen krijgt om de huisvestingslasten voor de komende vijf jaar te dekken.

De gemeenteraad van Apeldoorn sprak zich vorige week positief uit over de investeringsvraag van Saxion, meldt de Stentor. Die ziet de groei van Saxion als een mooie kans, en het college van Apeldoorn is ‘verheugd’ over de onderwijsambities in haar stad.

Saxion is van plan om die stad onderwijs te verzorgen op het gebied van veiligheid, digitalisering, gezondheid, welzijn en sport, hospitality en educatie. Daarvoor krijgt Saxion maximaal 1,2 miljoen euro, afhankelijk van het binnenhalen van andere subsidies. Saxion neemt zelf ook 1,2 miljoen voor haar rekening.

Want er zijn, zo schrijft het college van Apeldoorn in een conceptbrief aan Saxion, ook andere mogelijkheden om financiering binnen te halen. Daarvoor zijn de Regiodeal en het Integrale Zorg Akkoord (IZA) in beeld. Daar zou Saxion nog eens vier ton van kunnen krijgen. Mocht dat zo zijn, dan wordt de investering van de gemeente Apeldoorn met dat bedrag verlaagd.

3,5 miljoen voor huisvesting

Saxion vroeg daarnaast 3,5 miljoen euro om de huisvestingslasten voor de komende vijf jaar te dekken. In een brief aan het bestuur van de gemeente rekent het college van bestuur van Saxion voor dat met de beoogde groei flink meer vierkante meters nodig heeft. En die zijn in Apeldoorn kostbaarder dan in Deventer en Enschede, stelt Saxion.

Het college van Apeldoorn wil eerst bestuderen of en hoe het gaat bijdragen aan de huisvestingslasten, en verwacht daar in het eerste kwartaal van 2025 meer over te weten. Er zijn namelijk verschillende scenario’s: dat de gemeente eigenaar gaat worden van het nieuwe onderwijsgebouw, maar dan wel met de bedoeling om het door te verkopen aan Saxion. Mocht dat niet kunnen, dan wil de gemeente kijken naar een ‘meerjaren begrotingssubsidie’. Beide varianten hebben instemming van de gemeenteraad nodig.

De gemeenteraad is daar vooralsnog terughoudend in, bleek vorige week. Ze had vooral veel vragen: hoe gaat het gebouw in de buurt passen, bijvoorbeeld. En blijft de financiële betrokkenheid beperkt tot deze twee vragen, of komt er straks weer een nieuwe investeringsvraag?

Wethouder Nick Derks beloofde voor de zomer met meer informatie te komen over de huisvesting van Saxion, en dan moet er ook een besluit genomen worden over die 3,5 miljoen euro.

 

rik

Rik Visschedijk