IMG_3114.JPG

Poepbacterie in Apeldoorn: uitgeschakelde automaten, maar ook gratis koffie en thee

Een kopje koffie of thee uit de automaten in Apeldoorn? Dat zit er even niet in, want het drinkwater in en rondom Apeldoorn is besmet met E. coli. Dus wordt overal op Saxion in Apeldoorn met bordjes gewaarschuwd. En: er is gratis (veilige) koffie en thee voor studenten en medewerkers. Al zit niet iedereen op die oploskoffie te wachten. “Ik neem dan liever koffie van huis mee.”

E. coli bacterie wordt heel veelzeggend ook wel de poepbacterie genoemd. Wie hem binnenkrijgt kan ernstige klachten krijgen. Dus moest Tessa Kos (22) vanochtend een loodzware tas meezeulen naar Saxion. Niet vanwege de schoolboeken, maar wel vanwege de problemen met het drinkwater in Apeldoorn. “Ik heb namelijk twee liter water mee”, vertelt de 22-jarige studente Hotel Management.

En in de hal mag Saxion dan heel sympathiek gratis koffie en thee (warm water) aanbieden, daar staat Tessa niet gelijk om te springen. “Het is oploskoffie. Ik ben dan iemand die thuis koffie gaat zetten en dat meeneemt.”

Wat ze vooral mist? De chocolademelk uit de automaten. “Ik had net ontdekt hoe lekker chocomelk met koffie is, en nu kan ik dat niet meer drinken”, zegt Tessa. Vanochtend werden de studenten ontvangen door de huismeester en receptionistes. Zij hebben iedereen ingelicht over de poepbacterie en de getroffen maatregelen, al bleken volgens hen de meeste studenten daar al wel van op de hoogte, net als Tessa.

In het hele gebouw in Apeldoorn staan bordjes met de mededeling om geen water uit te kraan te drinken, de koffieautomaten zijn uitgeschakeld. Handen wassen bij de toiletten kan nog wel, en ook daar hangt het advies om het water vooral niet te drinken.

Vitens heeft aangegeven dat het probleem tot in ieder geval 14 oktober gaat duren. Mocht het probleem verholpen zijn, dan is Saxion nog niet meteen van de poepbacterie af. Alle leidingen moeten eerst doorgespoeld worden, zodat de poepbacterie daadwerkelijk uit het water is. Daarna zal er door een extern bedrijf getest moeten worden of het water veilig is voor consumptie.

Sneu

Internationale studente Bonita Halteh (24) studeert Hotel Management en woont niet in Apeldoorn. Ze heeft vooral te doen met de mensen die daar wél wonen. “Het is sneu voor hen, omdat zij thuis ook geen water kunnen pakken”, vertelt ze.

Ook Bonita is goed voorbereid. Ze heeft een grote fles water en een thermoskan koffie mee. “Ik neem de aankomende dagen gewoon mijn eigen drinken mee, en anders haal ik water in de supermarkt om de hoek. Als daar nog water is tenminste”, zegt ze.

Voor studenten die wel in Apeldoorn wonen, is het inderdaad lastiger, blijkt uit het verhaal van Jozua Klaver. “Ik vind het superkut. Normaal vul ik mijn fles thuis óf op school, en dat kan nu allebei niet”, vertelt de 19-jarige student Hotel Management.

Vanochtend had hij geen tijd meer om water te koken, en toen hij op Saxion water wilde kopen uit de automaat, bleek alles op te zijn. Hij is blij met de gratis koffie. “Als ik gewoon heel veel gratis koffie ga drinken, kom ik de komende week wel door.”

Waarschuwingsbordje

Welke klachten kun je krijgen door deze bacterie?

De E. colibacterie komt voor in de darmen van mensen en is meestal niet gevaarlijk. Maar er zijn ook E. coli-bacteriën waarvan je ziek kunt worden. Zoals de vorm EHEC, die een besmettelijke dikkedarmontsteking veroorzaakt. Niet iedereen die de bacterie binnenkrijgt wordt ziek. Bij wie wel ziek wordt, is diarree het belangrijkste verschijnsel, zegt de GGD. ‘Maar je kunt ook heftige buikkrampen krijgen. Je hebt meestal geen koorts. Na 1 tot 2 dagen kan de diarree bloederig worden. Ook kun je misselijk zijn en overgeven.’

Goed om te weten is ook dat douchen en handenwassen wel ‘gewoon’ kunnen, volgens waterleverancier Vitens. Wie (thuis) toch zijn kraanwater wil drinken, doet er goed aan om het minimaal drie minuten te koken. Dan kan het veilig gedronken worden.

Evi

Evi van Keulen