stockfotootje

‘Switchpilot’ lijkt daadwerkelijk tot meer overstappende eerstejaars te leiden

Eerstejaars studenten die in de eerste weken van hun studie al ontdekten dat ze een verkeerde studie hadden gekozen, konden door een proef dit jaar makkelijker overstappen binnen Saxion. Dat gebeurde dan ook vaker dan vorig jaar: waar vorig jaar 42 eerstejaars studenten switchten naar een andere Saxion-studie in de eerste drie weken, waren dat er dit jaar 70.

Binnen de proef werd alleen gekeken naar eerstejaars die overstapten vanuit een voltijds hbo-bachelor. Van de 70 studenten die overstapten, stapten er 60 over naar een andere hbo-bachelor.

Tien studenten stapten over naar een Associate Degree-opleiding (AD). Acht van die studenten kwamen oorspronkelijk van het mbo. Havo-instromers stapten alleen over naar andere bachelors.

Projectleider Itje Wijshake (OSS) ziet daarin een indicatie dat die relatief nieuwe studievorm een goed alternatief kan zijn voor eerstejaars vanuit het mbo. “Het is bekend dat de stap van mbo naar hbo vaak relatief groot is, dat het soms echt anders dan verwacht is. Dan kan dit een interessante stap zijn.”

Volgens Wijshake kwamen er ‘geen signalen’ van opleidingen dat er bij de overstappende studenten dingen echt fout gingen. “Zowel niet van studenten, als van opleidingen.”

Ze geeft aan dat na dit schooljaar nog eens wordt gecheckt hoe het er dan voorstaat met de overstappers. “Ook om te kijken in hoeverre studenten dan nog steeds bij dezelfde studie zijn.”

Alle studenten die nu overstapten konden een switchformulier invullen, waarin ze gevraagd werd naar hun overstap. Ongeveer de helft vulde dat in. Daarin konden ze ook toestemming geven om een enquête te ontvangen om de overstap en ervaringen breder te motiveren. Lang niet iedereen vulde die in. “Maar als ik kijk naar de mensen die gereageerd hebben, kreeg je wel terug dat de nieuwe opleiding passender voelde bijvoorbeeld, of dat ze oorspronkelijk toch een heel ander beeld van de hun eerste keuze hadden.”

Switchroute?

Saxion werkte eerder aan een ‘switchroute’, waardoor via gebruik van de vrije ruimte voor de minor ook op een later moment nog makkelijker geswitcht kon worden van opleiding. Dat plan werd ‘in de ijskast’ gezet na kritische vragen van de CMR. De resultaten van deze pilot zouden bij de toekomst daarvan ook een rol spelen, werd toen aangegeven.

Volgens Wijshake wordt nog steeds naar uitbreiding van de overstapmogelijkheden en momenten gekeken. In eerste instantie niet direct voor heel Saxion, maar bijvoorbeeld tussen specifieke opleidingen, zoals Verpleegkunde en Social Work. “We werken wel weer aan een voorstel, dat we binnenkort aan de CMR gaan presenteren.”

Ze geeft aan dat ze zich voor kan stellen dat in sommige gevallen gekomen wordt tot combinaties van opleidingen waarbij switchen nog kan tot oktober en combinaties waarbij dat misschien nog langer kan. Daarbij wordt gekeken naar het switchgedrag van de studenten in de afgelopen jaren, en welke ‘routes’ daarbij te onderscheiden zijn.

Ze bestrijdt dat bij de nieuwe aanpak alleen is nagedacht over de studentaantallen, en dat daarmee vooral is gekeken naar ‘bedrijfseconomische’ motieven, iets wat docent Wilco Bouwhuis zich deze week in een opiniestuk op SaxNow hardop afvroeg. Wijshake: “We doen dit om onnodige studentuitval te voorkomen en elke student een passende leerroute te bieden, zoals in het strategisch plan staat.”

Volgens haar is er namelijk nog altijd een groep studenten die onnodig uitvalt, doordat ze in oktober of november niet meer kunnen overstappen. “Die moeten dan bijna een jaar wachten.”

Op de vraag of daarbij ook economische motieven een rol spelen – met het oog op de krimpende studentenaantallen – zegt ze dat het altijd ‘een combinatie van factoren is’, maar dat dit in ieder geval niet de reden om ermee aan de slag te gaan was. “Het gaat om het voorkomen van onnodige studie-uitval. Toen we hiermee aan de slag gingen, was de impact van de krimp ook nog lang niet zo duidelijk als nu.”  

Switchen qua opleiding in de eerste weken kon in principe al, maar de mogelijkheden en manier verschilden per opleiding. Met deze pilot gaf Saxion aan alle eerstejaars de mogelijkheid nog een andere opleiding kunnen kiezen, met uitzondering van Hotel Management, Interior Design & Styling, CMGT en Forensisch Onderzoek (wegens loting of aanvullende eisen).

Ook nu we voorbij de periode van de pilot zijn, kan er soms nog overgestapt worden, net als in het verleden. “Maar dat is dan niet meer vanzelfsprekend, maar echt maatwerk.”

Wat zijn de studies met de meeste switchers?

Social Work kende dit jaar de meeste studenten die switchten binnen Saxion. Zes studenten stapten over, waarvan vier naar de Ad Social Work. Ook bij de opleiding Verpleegkundige (5) en Commerciële Economie (5) switchten relatief veel studenten. 

Opleidingen die veel studenten ontvingen, zijn Ondernemerschap & Retail Management (6), Commerciële Economie (5). Er zijn drie opleidingen die vier overstappers binnen kregen: de Ad Sociaal Work en de opleiding tot Leraar Basisonderwijs en opleiding tot Verpleegkundige.

Bas3

Bas Klaassen