Marcel Slootweg bij de vlag2.jpg

Saxion-docent Marcel Slootweg over winst Trump: “Zijn wij zelf veel beter?”

Oud-student Amerikanistiek Marcel Slootweg, docent bij de Minor Liberal Arts & Science, volgt de Amerikaanse politiek op de voet. Onlangs gaf hij nog een drukbezochte presentatie over de Amerikaanse verkiezingen in de bibliotheek in Dalfsen. De winst van Donald Trump is voor hem in ieder geval geen verrassing. “Het is de bevestiging van een trend die al veel langer speelt, ook in Nederland.”

Slootweg denkt dat de winst van Donald Trump vooral komt door een breder gevoel van ontevredenheid van Amerikaanse burgers. “Ze staan in de rij voor de American Dream en hebben het gevoel langs alle kanten ingehaald te worden door minderheidsgroepen, bijvoorbeeld lhbtiq+’ers.”

Volgens Slootweg zijn (rechtse) Amerikanen ontevreden over het feit dat het geld naar deze groepen gaat, terwijl zij zelf niet vooruit gaan. “Ik begrijp die frustratie, maar het praat de vele stemmen op Trump nog niet goed.”

De ontwikkelingen in Amerika zijn volgens Slootweg een bevestiging van een trend die al veel langer speelt. Hij doelt op een trend van rechtse politiek en zogenoemde ‘anti-woke’ bewegingen. “Zijn wij zelf veel beter?”, vraagt hij zich retorisch af. “Wij hebben meneer Wilders die ook als enige man bovenaan staat.”

Verschuiving

In Nederland is er volgens hem ook een duidelijke verschuiving van politiek links te zien naar politiek rechts, net zoals in Amerika. Hij is daar niet positief over. “De wereld wordt er niet mooier op.”

De winst van Trump mag voor Slootweg dan geen verrassing zijn, het overtuigende verschil is dat wel. Trump kreeg over heel Amerika gezien in totaal vijf miljoen stemmen meer – de zogenaamde popular vote. “Ik had verwacht dat de uitslag dichter bij elkaar zou liggen.”

Slootweg zegt zich, door de winst van Trump, zorgen te maken om de gelijke rechten in Amerika. De rechten van burgers zullen volgens hem alsmaar verder verminderen. “Kijk naar de abortusverboden, vrouwen mogen gaan baas meer zijn over hun eigen buik, dat gaat ver.”

Ook onder zijn studenten ziet hij een politieke ruk naar rechts. Slootweg gelooft dat sociale media hier de grootste rol in spelen en niet alleen bij studenten. “Mensen nemen alle informatie die ze tegenkomen voor waar aan, maar ze moeten weer leren kritisch te kijken.”

Hij geeft zijn studenten daarom mee kritisch naar bronnen te kijken. Ook benadrukt hij het belang van echte gesprekken. “Kom eens uit die veilige bubbel en ga in gesprek met mensen die het niet met je eens zijn.”

Of de winst van Trump gevolgen gaat hebben voor Nederland? “De invloed van Trump op Saxion is niks, dus daar hoeven studenten zich geen zorgen om te maken.” In breder perspectief gelooft Slootweg wel dat het invloed kan hebben. “De rente is nu al aan het stijgen, dat kan nadelig zijn voor de handel.”

In welke mate de gevolgen merkbaar zullen zijn is nog de vraag. “Het is koffiedik kijken, we moeten afwachten wat er gaat gebeuren.”

Wat is er precies gebeurd?

Donald Trump won vandaag voor de tweede keer in zijn leven de Amerikaanse verkiezingen. Trump, de kandidaat van de Republikeinen, nam het daarin op tegen Kamala Harris van de Democratische Partij. Nog niet alle stemmen zijn op dit moment geteld, maar zeker is al dat de 78-jarige opnieuw het Witte Huis in gaat. Rond 16.00u had Trump 277 kiesmannen, meer dan de benodigde hoeveelheid van 270.

Trump won – zo goed als zeker- ook in alle swingstaten. Dat zijn staten waarbij vooraf niet duidelijk was of de Republikeinen of de Democraten zouden winnen. Op 20 januari gaat zijn termijn in. Hij hield al een korte toespraak toen duidelijk werd dat hij ging winnen. “Het worden gouden tijden voor Amerika”, zei Trump daarbij.  

Evi

Evi van Keulen

Gerelateerde artikelen

DSCF7356.jpg

De stijl van Chris Fredriks: “Ronnie Flex en Roxy Dekker droegen mijn petten”

Chris Fredriks noemt zijn eigen stijl in één woord ‘speels’ en daar moet ik hem gelijk in geven. Een wijde jeans met opvallende witte klavers, een uitgesproken jas en in beide oren een zilveren oorbel. Hij weet wat hij draagt en loopt er zelfverzekerd in rond. Hij rockt een kortgeschoren kapsel, al moet hij daar zelf nog wél aan wennen.

Vijfenzeventig procent neventaken, deel 1 (van 10): ‘De aanleiding’

Van de invoering van het nieuwe onderwijsmodel, online toetsen en de Sustainable Development Goals die in het curriculum komen, tot Reisbalans en het onderling omgaan met kritiek. Wilco Bouwhuis, docent technische natuurkunde, schreef een opinie van 16.000 woorden over alles wat hem bezighoudt op Saxion. Dit is deel 1 (van 10), waarin hij de aanleiding voor zijn stuk beschrijft. “Er gaan dingen goed mis in hbo-land momenteel, dus ik voel de drang om iets te doen.”

wilco

Docent Wilco schreef een ingezonden opinie van 22 kantjes; “Tegengeluid moet welkom zijn”

Onze mailbox ontplofte na de zomervakantie nog net niet. Eigenlijk vooral door één man. Wilco Bouwhuis, docent technische natuurkunde, stuurde een opiniestuk van 16.000 woorden. Normaal vragen we om opiniestukken - voor de toegankelijkheid- tot zo’n 800 woorden te beperken. Maar een in 16.000 woorden onderbouwd verhaal over onze werkplek, dat wilden we serieus nemen. Daarom plaatsen we zijn verhaal als feuilleton: elke week plaatsen we twee delen van Wilco’s opinie.