Onderwijsminister Dijkgraaf: “Instellingen zijn verantwoordelijk voor het bewaken van journalistieke onafhankelijkheid”

Onafhankelijke journalistiek en persvrijheid zijn een groot goed, juist binnen het academische debat, vindt demissionair minister Dijkgraaf. In een vergadering van de Kamercommissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zei hij dinsdag dat instellingen in het hoger onderwijs verantwoordelijk zijn voor het bewaken van journalistieke onafhankelijkheid. “Daar spreek ik besturen van hogescholen en universiteiten expliciet op aan.”

Dijkgraaf zei dat in reactie op vragen van NSC-Kamerlid Rosanne Herzberger, die aandacht vroeg voor de ‘luis in de pels’, de universiteitspers. “Wij horen verontrustende geluiden over de steeds verder gaande intimidatie van journalisten van de onafhankelijke universiteitsmedia”, zei ze. “We horen hoe journalisten de toegang wordt ontzegd tot openbare bijeenkomsten en hoe hoofdredacteuren door bestuurders wordt opgedragen om artikelen te verwijderen.”

Volgens haar dreigt dat straks alle berichtgeving berichtgeving van instellingen in het hoger onderwijs alleen nog maar goed niets bevat, met vrolijke glossy’s die de mooie verhalen vertellen. Daarbij parafraseerde zij de schrijver George Orwell: ‘Journalistiek is publiceren wat iemand niet gepubliceerd wil hebben, al het andere is pr.’ Verder zei ze dat vrije journalistiek de cruciale tegenmacht is voor democratie binnen onderwijsinstellingen, die ook een oogje in het zeil houdt ten behoeve van de kwaliteit van het onderwijs.

Mensen scherp houden

Minister Dijkgraaf zei dat academische pers een heel goede manier is om mensen scherp te houden en dat het belangrijk is dat redacties van universiteitsbladen en hogeschoolkranten onafhankelijk kunnen opereren. Dat kan volgens hem door het expliciet vastleggen van journalistieke onafhankelijkheid en een redactiestatuut. Dijkgraaf verwacht dat ook van instellingen: dat zij de onafhankelijkheid borgen en daar het gesprek over voeren.

Een ‘aantal incidenten’ zoals hij het noemde, laat zien dat sommige instellingen worstelen met die onafhankelijkheid. “Maar ik onderschrijf totaal het belang hiervan. Het is juist een heel mooi element van de cultuur van onze universiteiten en hogescholen om zo’n onafhankelijke pers te hebben.”

rik

Rik Visschedijk

Gerelateerde artikelen

Inloopmarkt Saxion Support Days; “Laten zien wat we aan ondersteuning bieden”

Welzijn, loopbaanontwikkeling of studiehulp; op tal van terreinen biedt Saxion hulp aan studenten en medewerkers. Maar dat is lang niet altijd goed bekend. Een inloopmarkt, die dit jaar voor het eerst wordt gehouden in Enschede, Deventer en Apeldoorn, moet daar verandering in brengen. “We willen medewerkers en studenten een warm welkom geven.”

Organisatie kijkt met ‘grote glimlach’ terug op INTRO nieuwe stijl; evaluatie volgt nog

Zonovergoten dagen en bijna 4000 deelnemers, projectleider Caroline de Graaf kijkt ‘met een grote glimlach’ terug op de INTRO. Die had een nieuwe opzet, waarbij voor het eerst het opleidingsdeel gekoppeld was aan het algemene. Of dat goed heeft gewerkt, wordt nog geëvalueerd. “Maandag werd ik met m’n vermoeide hoofd aangesproken door een student, die me zei dat de INTRO zo gaaf was. Daar doe je het voor.”

Hugo Woertman

Onbezongen held Hugo Woertman: “Wat ik heb meegemaakt bepaalt niet wie ik ben”

Waar hij het meest van geniet op Saxion? Het contact met de studenten, zegt huismeester Hugo Woertman. Niet in het minst omdat hij zichzelf in hen terugziet, vertelt hij in dit openhartige interview, over verbinding, verlies en de zoektocht naar identiteit. Wat dat laatste betreft heeft hij ook troost voor de studenten. “Ik ben zelf 55 en weet ook nog niet helemaal wie ik ben, of wat ik precies wil.”