De kantine op de begane grond van het Ko Wierenga-gebouw gaat deze zomervakantie op de schop. Waar er nu een grote en inspiratieloze vlakte is komen verschillende zitjes, groen en zelfs een tafeltennistafel. Daarmee moeten medewerkers en vooral studenten een fijne plek krijgen om te eten, overleggen, werken of studeren.
Twee oud-Saxion-studenten, die het bureau MNDAY begonnen, kregen de opdracht om het ontwerp te maken voor de kantine. Die heet vanaf het nieuwe schooljaar trouwens anders, namelijk: Lobi (spreek uit ‘Lobby’). “Dat is straattaal, een Surinaams-Nederlands woord dat staat voor liefde en bloei”, zegt projectleider Agnes Capelle. “Daarbij is een lobby een plek om elkaar te ontmoeten.”
Tweedehands meubilair
Er wordt deze zomer een vloer gelegd, en vervolgens wordt het nieuwe meubilair geplaatst. Duurzaamheid is daarbij belangrijk, zegt Capelle. “Stoelen en banken die nu nog in de opslag staan gaan we opknappen en opnieuw stofferen. Ook hebben we een partij tweedehands meubilair opgekocht. Kwalitatief hoogwaardig en veelal design. Ook dat meubilair knappen we op.”
Volgens Capelle is ook bij het vervangen van de vloer een duurzame keuze gemaakt. “De nieuwe vloer is makkelijker te reinigen, en daar zijn geen chemische middelen voor nodig.” En in het restaurant moet het afval gescheiden worden.
Ook de gang wordt bij de verbouwing betrokken. Daar komt de tafeltennistafel, maar ook zitjes. Verderop in de hal komt een binnentuin.
Twee Saxion-studenten Verpleegkunde zien de artist impression wel zitten. Sanne Homeijer (derdejaars) treffen we in de hal voor de kantine. “Eigenlijk zit ik nooit in de kantine zelf”, zegt ze. De tekeningen vindt ze uitnodigend en er gezellig uit zien. “Misschien dat ik er straks wel vaker ga zitten.”
Femke Harmsen (ook derdejaars) vindt de plannen ook mooi. "Ik zit af en toe in de kantine aan een van de grote tafels, maar als ik naar de nieuwe plannen kijk ziet het er veel aantrekkelijker uit”, zegt ze. “We hebben veel studenten op deze school en meer plekken om te zitten is dan altijd mooi meegenomen." Vooral vindt ze de mogelijkheid om afgezonderd te gaan zitten aantrekkelijk. “Zo zit je niet continu op elkaars bord te kijken.”
Bezuinigingen
Een nieuwe kantine, eentje waar het prettig is om te verblijven, past volgens Capelle in de plannen van Saxion. Het aantal vierkante meters moet, mede door de bezuinigingen, namelijk inkrimpen. Maar de ruimtes die wel gebruikt worden, moeten prettig en nuttig zijn. De Lobi moet een visitekaartje worden voor Saxion.
Daarbij past de Lobi volgens Capelle bij de doelstelling om meer studenten op Saxion te hebben en houden rondom de lessen. Dat zou goed zijn voor de studievoortgang. “Bij een kantine denk je aan de middelbare school”, zegt ze. “We willen hier echt een plek van maken waar het fijn is om te zijn.”
Na het Ko Wierenga-gebouw staat ook Deventer een facelift te wachten. Eerst wordt de centrale hal daar opgefrist en in de loop van het schooljaar gaat de projectgroep kijken naar de mogelijkheden voor de kantine.
De Lobi zal zo’n twee a drie ton kosten, los van het geld dat uit het onderhoudsbudget komt.
Gerelateerde artikelen
Ruim miljoen euro subsidie voor projecten op gebied van ondermijning, duurzaam bouwen en landbouwemissies
Drie SPRONG-projecten van Saxion hebben opgeteld meer dan één miljoen euro subsidie gekregen van regieorgaan SIA. De projecten richten zich op uiteenlopende onderwerpen: het duurzaam gebruik van hout in de bouw, tegengaan van criminele geldstromen en ondermijning en het verlagen van schadelijke uitstoot in de landbouw en het verwaarden van mest.
Vijfenzeventig procent neventaken, deel 6 (van 10): Onderwijspolitiek: complotten en corruptie?
Van de invoering van het nieuwe onderwijsmodel, online toetsen en de SDG’s die in het curriculum komen, tot Reisbalans en onderling omgaan met kritiek. Wilco Bouwhuis, docent technische natuurkunde, schreef een opinie van 16.000 woorden over alles wat hem bezighoudt op Saxion. In deel 6 (van 10), beschrijft hij de ‘onbedoelde’ onvrede onder studenten en medewerkers over het onderwijs: “Door een onderwijsorganisatie die, uit angst, vasthoudt aan diezelfde complexheid – en macht.”
Column: Groepswerk
Ooit gaf ik een introductiecollege voor een projectopdracht voor eerstejaarsstudenten in het vierde kwartiel. Omdat het plaats vond in het Harry Bannink-theater, dat zich leent voor dramatiek, kwam ik altijd op met de achtergrondmuziek van Darth Vader uit de Star Wars-films.