fab

Weerstand tegen verhuizing Saxion Business Point naar andere dienst: “Er blijft nauwelijks iemand over”

Er is grote onrust en onvrede bij het Saxion Business Point (SBP). Het college van bestuur besloot onlangs dat SBP op 1 september wordt ondergebracht bij het Saxion Centrum voor Ondernemerschap. Dit tegen een advies van de Dienstenraad in, met weerstand onder de medewerkers en een projectleider die zegt niet meegenomen te zijn in de besluitvorming. “Je zit in september met een lege club. Er blijft nauwelijks iemand over.”

Het SBP, dat een verbindende schakel is tussen Saxion en bedrijven, gaat per september over van de dienst Marketing en Communicatie naar het Saxion Centrum voor Ondernemerschap. Daarmee legt het college van bestuur een advies van de Dienstenraad naast zich neer. Bij het SBP werken vier mensen, bijna allemaal in deeltijd.

De Dienstenraad schrijft ‘een aantal grote zorgen te hebben’ over de overgang en adviseert die uit te stellen tot 1 januari 2025. Meestal opvallende zorgenpunt is dat de personeelsleden maar ‘zeer beperkt en mogelijk nihil’ meegaan naar het SCvO. Daar zouden verschillende persoonlijke redenen voor zijn.

Directeuren adviseren anders

Toch besloot het college van bestuur anders. Na het advies van de Dienstenraad schreven de twee betrokken directeuren Karin Jansen (Marketing & Communicatie) en André Roos (SCvO) een ‘appreciatie’, oftewel een reactie op de Dienstenraad met een eigen advies. De directeuren onderkennen de zorgen van de Dienstenraad, maar adviseerden om toch per 1 september het SBP over te laten gaan.

Een belangrijk argument is dat de projectleider Bas Olde Hampsink voor zijn pensioen staat, en dat hij nog tot januari 2025 voor een soepele overgang kan zorgen. Daar zouden ook afspraken over gemaakt zijn met hem. “Met de coördinator van het SBP zijn heldere afspraken gemaakt over zijn inzet en betrokkenheid bij de verplaatsing en het zorgen dat het SBP kan doordraaien en gaat doorontwikkelen”, staat te lezen. En ook: “Zijn aanwezigheid is wel van groot belang voor de borging van een goede landing van het SBP bij het SCvO.”

De eerste stap voor het nieuwe team, inclusief de huidige medewerkers, is een eigen plan voor studiejaar 2024/2025 te maken, schrijven de directeuren.

“Compleet nieuw voor mij”

Maar van die afspraken weet Olde Hampsink niets, zegt hij in een reactie tegen SaxNow. “Dit is compleet nieuw voor mij. Ik heb steeds gezegd: tot de zomervakantie ben ik beschikbaar. Daarna wil ik best hier en daar een paar uur maken, omdat het SBP me aan het hart gaat. Maar ik ben nooit gevraagd om de overgang naar het SCvO te leiden. Dat ga ik ook niet doen.”

Olde Hampsink zegt het best logisch te vinden om het SBP naar het Centrum voor Ondernemerschap te verplaatsen. Maar ook dat hij dus niet is meegenomen in die beslissing. “Ik kwam net terug van een revalidatie, toen collegelid Timo Kos me vertelde dat het doorging. En de afspraken die er gemaakt zouden zijn met mij, die bestaan niet. ”

Ook gaan de directeuren er vanuit dat één van de huidige medewerkers mee gaat, en dat er binnen het SCvO enkele medewerkers bereid zijn gevonden om vanaf 1 september ‘de schouders onder het SBP te zetten’.

Olde Hampsink herkent dat beeld niet. In totaal telt het SBP vier medewerkers, waarvan er één langdurig ziek is. Een tweede wil absoluut niet naar het SCvO vanwege persoonlijke redenen. Olde Hampsink heeft begrip voor die redenen. “Ik probeer de collega elders onder te brengen, waarschijnlijk bij Novel-T.” Dan blijven Olde Hampsink en Marco Strijks (ook van het Diversity Office) over. Strijks is verbolgen over de werkwijze, en zegt helemaal niet meegenomen te zijn in het proces. 

Hij zegt dat hij alleen ‘in de wandelgangen’ iets hoorde over het besluit. “Op deze manier doe ik niet meer mee”, zegt hij. “Als je mij niet betrekt in de besluitvorming, dan ben ik ook niet betrokken.”

Medewerkers volgen werk

DMC-directeur Karin Jansen zegt in een reactie dat er afspraken zijn gemaakt met Olde Hampsink. Ook weet ze van de medewerker die niet naar SCvO over wil, omdat die overgang voor haar ‘niet goed uitpakt’. “Het gaat om één medewerker”, aldus Jansen. “Maar het idee achter deze verhuizing is om het Business Point op de beste plek te situeren.” Daarin geldt de regel ‘medewerkers volgen het werk’, zegt ze.

André Roos, directeur bij SCvO, zegt verrast te zijn door de weerstand bij de medewerkers. “Wij zijn de ontvangende partij, dus de gesprekken met de huidige medewerkers worden niet door mij gevoerd”, zegt hij. “Maar informeel heb ik de collega’s wel gesproken en daar proefde ik geen weerstand. Er is verder ook niemand naar mij toegekomen.” Hij zegt dat hij van projectleider Olde Hampsink begreep dat hij vanaf september wil meehelpen aan een goede inbedding. “We willen een goede start maken, daarvoor heb ik een uitnodiging gestuurd aan het huidige team om kennis te maken."

Hij wil niet ingaan op de redenen van de medewerker die niet naar zijn dienst wil vanwege persoonlijke redenen. “Daar doe ik verder geen uitspraken over, en dat ligt ook niet bij mij”, zegt hij. “Maar ik sta daar professioneel in: je hoeft niet met iedereen vrienden te zijn, en als er iets is dan kan dat besproken worden.”

Voor de directeuren is het belangrijk dat er snel duidelijkheid komt voor de medewerkers, zegt Jansen. Volgens Karin Effing, woordvoerder van het college van bestuur, is dat advies overgenomen, waarbij ook de argumentatie van de Dienstenraad op tafel lag. “Dat is heel serieus genomen. Het is bekend dat er weerstand is bij één van de medewerkers”, zegt ze. “Daar is oog voor bij de betrokken directeuren en er wordt gezocht naar een oplossing.”

De ‘warme overdracht’ is voor het college van bestuur belangrijk, geeft ze aan en dat is ook de reden om het SBP in september onder te brengen bij het SCvO.    

rik

Rik Visschedijk

Gerelateerde artikelen

Roep om gezamenlijke lunchpauze voor studenten: ‘Als Saxion wat aan binding wil doen, moet er geïnvesteerd worden’

Heel de hogeschool rond het middaguur even op pauze, zodat studenten naar een activiteit kunnen, of simpelweg samen een broodje eten en de benen strekken? Studium Generale, de Green Office en de OnderwijsInnovatie Hub pleiten voor een collectieve pauze van een uur voor alle studenten van Saxion. “Als er niks verandert, is Saxion over een paar jaar slechts een winkelcentrum voor kennis.”

DSCF7242.jpg

Stagiaires Evi en Emme voor één dag slachtoffer: maandelijkse perikelen, een charmante bhv’er en ‘mannengrappen’

Doen alsof je flauwvalt om vervolgens door een charmante bhv’er opgeraapt te worden? Deze kans konden SaxNow-stagiaires Emme en Evi niet laten liggen. De periodieke bhv-oefening stond dinsdag op de planning, maar er was nog een tekort aan oefenslachtoffers. En zo werden Emme en Evi niet alleen verslaggevers, maar speelden ze een actieve rol in de oefening.

Koss2 bewerkt 3.JPG

Deventer studieverenigingen voelden zich ‘beetje tweederangs’ en braken met KOSS, dat terugkijkt op woelige jaren met belastingkwestie

Het Koepel Overleg Studenten Saxion bleef op het nippertje bestaan, maar doet dat in afgeslankte vorm: met focus op Enschede. Ondertussen hebben drie Deventer studieverenigingen zelf een club opgericht en de koepelorganisatie verlaten. En dat terwijl het doel van KOSS bij oprichting juist was alle studieverenigingen op Saxion samen te brengen. “Dat de verenigingen in Deventer elkaar nu zelf vinden, vinden wij alleen maar mooi.”