Na drie jaar zonder hok op Saxion, en een half jaar ‘dakloos’ te zijn geweest, heeft studievereniging XP eindelijk een eigen ruimte op Saxion. De studievereniging van CMGT zat voorheen in WARP Technopolis aan het stationsplein, maar moest hier in oktober vorig jaar uit. De nieuwe ruimte in het Ariënsplein gebouw opent zijn deuren in september, en daar zijn grootse plannen voor. Voorzitter Thomas Neuweiler: “We maken er een heel evenement van!”
Toen in december 2021 studievereniging XP werd opgericht, was de snelgroeiende opleiding Creative Media and Game Technologies net aan het verhuizen van Epy Drost naar Ariënsplein. Voormalig voorzitter Joris Kok vertelde vorig jaar: “We werden niet meegenomen in de ruimteregistratie.”
Dus moesten ze zelf op zoek naar een oplossing, dat werd een kantoor in het voormalig VVV-pand aan het stationsplein: WARP Technopolis. Daar zaten voor- en nadelen aan, vertelt huidig voorzitter Thomas Neuweiler (24): “Het was fijn dat we zelf onze openingstijden konden bepalen, maar als we hier op Saxion waren en iets nodig hadden wat daar lag was het super onhandig.”
Vorig jaar in oktober moesten ze het pand verlaten, omdat WARP sloot. Alle spullen uit het vorige kantoor zijn verkocht of verdeelt onder de leden: “Nu moeten we achter iedereen aan om de spullen terug te krijgen.”
Onderdak
Na meer dan een half jaar ‘dakloos’ te zijn geweest, zoals Thomas zelf zegt, hebben ze nu een ruimte in het Ariënsplein. Drie weken geleden begonnen de werkzaamheden in de OTSWO op de CMGT-afdeling, en naar verwachting zijn ze voor de zomer klaar. Sommige spullen hebben hun weg al gevonden naar de ruimte van enkele vierkante meters: er staan een koelkast, een voetbaltafel en een skelet.

Volgens Thomas hebben ze het aan de docenten te danken aan het feit dat ze eindelijk een hok hebben, in het bijzonder Taco van Loon, teamleider CMGT. Thomas: “Hij is niet gestopt met zich inzetten voor ons. Hij wilde zelfs de docentenkamer opofferen.”
De opening van het hok is in het nieuwe schooljaar in september, en hier zijn grootse plannen voor. “We maken er een heel evenement van”, zegt Thomas. “We willen dat alle leden, inmiddels zo’n tweehonderd, er hun naam op kunnen zetten, letterlijk en figuurlijk.” Dus denken ze aan het samen beschilderen van de muren, polaroids maken om op te hangen en misschien zelfs de plafondtegels uitdelen om te decoreren.
Ze hebben zich de afgelopen tijd zonder kantoor zo goed mogelijk staande geprobeerd te houden, bijvoorbeeld met het runnen van hun ‘winkel’. “We hebben een snackbar, hier verdienen we ons geld mee.” Dit geld wordt voornamelijk gebruikt om terug te geven aan de studenten, in de vorm van evenementen, of bijvoorbeeld het bezoeken van musea. In hun nieuwe hok zouden ze graag merchandise willen verkopen: truien en T-shirts. “We willen ook graag Amerikaanse varsity college jackets maken, dat is iets wat we echt nog missen op Saxion.”

Gerelateerde artikelen
Hbo-gala belooft drukke avond te worden, mét goede muziek: “Met zorg uitgezocht”
Het jaarlijkse hbo-gala is (nog) niet uitverkocht, maar het belooft wel een drukke én gezellige avond te worden. Dat zegt organisator Ruben Grillis, bedrijfskunde-student en commissievoorzitter van de organisatie, die dit jaar uit maar liefst zeven mensen bestaat.
Vergissing leidt tot 40.000 mailtjes aan studenten: “Ik schaam me kapot”
Een ‘onschuldige vraag’ van een studente voor haar Smart Solutions Semester zorgde maandag voor een emailstorm onder studenten. Via mailgroepen mailde de studente in totaal zo’n 2800 studenten. Een klassieke vergissing daarbij: de groepen stonden niet in de ‘bcc’, maar in de ‘aan’. Dat leidde weer tot een tiental vooral geïrriteerde reacties, die ook weer naar 2800 studenten gingen. In totaal gingen er daardoor zo’n 40.000 mails uit.
Column: Bindend Communicatieadvies
Op 2 juli 2002 betrad een groepje studentactivisten van de Landelijke Studentenvakbond een vergadering van de HBO-raad (nu: Vereniging Hogescholen). Ze stelden zich in het midden van de vergaderzaal op met betonblokken aan hun benen geketend. Ze overhandigden de aanwezige hogeschoolbestuurders een petitie tegen het bindend studieadvies (bsa) onder de slogan “bsa een blok aan ons been”.