Saxion zal met ingang van het nieuwe schooljaar niet langer actief zijn op X, het voormalige Twitter. Die beslissing heeft volgens directeur Karin Jansen van de Dienst Marketing & Communicatie (DMC) niet alleen te maken het afnemende bereik, maar ook met de verruwing op het medium. “We willen niet langer tussen de haatzaaiende berichten staan.”
In eerste instantie had DMC twee redenen om te willen stoppen met X, zegt directeur Jansen. Een van de voornaamste redenen was het afnemende bereik van Saxion op het medium. Ook neemt het aantal volgers af, en is de interactie heel beperkt. Zeker in vergelijking met LinkedIn. “Voor een Twitter-bericht ligt het bereik ergens tussen de 300 en 700 weergaven, terwijl dat er op LinkedIn tienduizenden zijn.”
Maar het afscheid van Saxion van X is vooral ook een principiële keuze. Sinds X werd overgenomen door Elon Musk, wordt er nauwelijks meer gemodereerd. Eind vorig jaar kwam naar buiten dat het platform nog maar één Nederlandstalige moderator in dienst heeft. Jansen: “Toen we met dit voorstel bij het CvB kwamen, bleek dat voor hen uiteindelijk een belangrijkere motivatie om te stoppen met X dan het afnemende bereik.”
Saxion wil niet langer tussen de ‘haatzaaiende berichten’ staan, zegt ze. “De verruwing is een belangrijke reden. Je staat tussen de ongefilterde berichten, met ook haatzaaiende en racistische berichten. Daar willen we niet tussen staan. Dus zeggen we nu: we stoppen er mee.”
Saxion is niet de eerste Twentse onderwijsinstelling die met X stopt: eerder dit jaar liet de universiteit Twente al weten te stoppen op het platform. Die organisatie voerde toen vooral het afnemende bereik aan als belangrijkste motivatie, en niet per se de verruwing.
De geplande ingangsdatum om te stoppen met X is de start van het volgende schooljaar. Dat moet volgens Jansen Saxion voldoende tijd geven om intern en extern te communiceren niet langer actief te zijn op het medium. “Medewerkers hebben het nu nog bijvoorbeeld in hun handtekening staan.”
Ook gebruikt Saxion het sociale medium nu nog voor crisiscommunicatie, in het geval dat de eigen website en servers platligt. “We werken nu aan een alternatief.”
Saxion heeft nu nog een Nederlands en internationaal account. Saxion kiest er straks niet voor om die te verwijderen, maar om ze inactief te laten bestaan. Dat zorgt er ook voor dat anderen zich niet kunnen voordoen als de hogeschool.
Rubrieken
Gerelateerde artikelen
Poolse studente naar rechter om hoogte aanvullende beurs, maar minister hoeft bedrag niet te herzien
Een CMGT-studente uit Polen stapte naar de rechter omdat ze de aanvullende beurs die ze van september tot en met december 2023 kreeg te laag vond. Volgens haar is er geen rekening gehouden met de werkelijke inkomsten van haar ouders, die een eigen bedrijf hebben in Polen. De rechter vroeg om nadere gegevens, maar die kon de studente niet overleggen, omdat ze naar eigen zeggen geen accountant kan betalen.
Cartoon GUUS: AI
GUUS is terug. En niet alleen: net als vele studenten schakelde hij elektronische hulp in, al maakte hij deze tekening gewoon zelf.
Eenzaamheid, schaamte en toch groeien: wat corona voor mijn studietijd betekende
Vijf jaar geleden begon de coronacrisis – die voor veel studenten alles op z’n kop zette. Ook voor SaxNow-stagiaire Emy, die juist toen aan het hbo begon. In dit persoonlijke verhaal spreekt ze met leeftijdsgenoten en de studentendecaan, maar blikt ze bovenal zelf terug: op een tijd van verwarring en twijfel, maar ook van groei. “Zonder corona had ik dit verhaal nooit geschreven.”