Saxion heeft te maken met een golf aan binnenkomende phishing-mails. Het opvallende: de mails zelf zijn echt en komen ook nog eens van een partij die te vertrouwen is, maar de link die is bijgevoegd, is dat zeker niet. De werkwijze is volgens Chief Information Security Officer (CISO) Wilbert Hepping zo geraffineerd, dat zijn afdeling besloot medewerkers extra te waarschuwen. “Dit is bijna niet meer herkenbaar als phishing.”
Volgens Hepping gaat het om een vijftal losstaande mails, allemaal van bekende leveranciers en partners van Saxion. Vaak dus ook van partijen waarmee medewerkers onlangs nog contact hebben gehad. “Daardoor ruikt niet iedereen gelijk onraad. Zeker niet als ze bijvoorbeeld nog mail verwachten.”
Maar: de partners en leveranciers waar de mails vandaan komen, blijken gehackt, zegt Hepping. In de mails zit een link naar een Microsoft OneNote-bestand dat de afzender zogenaamd wil delen. Die link leidt – en dat oogt ook nog vertrouwd - naar een Microsoft-login-omgeving. En daar gaat het mis: de medewerker die vervolgens zijn inloggegevens prijsgeeft, doet dat in werkelijkheid niet aan Microsoft, maar aan een hacker, met alle (mogelijke) gevolgen van dien. “Een zogenaamde Adversary in the Middle-attack.”
Er zijn volgens hem ook daadwerkelijk mensen die hun inloggegevens hebben prijsgegeven. “We zien dat er veel mensen op klikken en dat enkelen ook daadwerkelijk inloggen.” Van die mensen is volgens hem het account gereset (wachtwoord veranderd) en ze zijn uitgelogd op al hun sessies. Met de gehackte partners en leveranciers wordt volgens Hepping contact opgenomen
Volgens Hepping gaat het om zo’n 65 verstuurde mails die zijn dienst kon traceren. Die mails zijn verwijderd. Wat het precieze risico en de impact is, is volgens hem nog in onderzoek. Wel is duidelijk dat de beveiligingssoftware van Saxion (Windows Defender) ingreep. Of de ‘phishers’ het specifiek op Saxion hebben gemunt, kan hij niet gelijk aangeven. Uit een link die hij deelt van internetforum Reddit, blijkt dat meerdere systeembeheerders wereldwijd een toename signaleren van deze werkwijze.
Ook geeft hij aan dat internetcriminelen vaak vlak voor vakanties, zoals rond kerst, of zoals nu in de zomer, proberen toe te slaan. “Ze hopen erop dat mensen dan minder scherp zijn, omdat ze dan nog snel even willen afronden.”
De dreiging is volgens Hepping dusdanig groot, dat zijn dienst besloot om te waarschuwen via het intranet. Hij wil nu opnieuw oproepen tot alertheid. “We willen bewustmaken. Controleer het altijd. Bij twijfel niet klikken.”
Gerelateerde artikelen
Saxion-docenten gaan lesgeven aan de Politieacademie: “Niet spannend, wel bijzonder”
Docenten van Saxion gaan vanaf volgend jaar lesgeven aan de Politieacademie in Apeldoorn. Ook kunnen studenten van de Politieacademie vanaf dan ‘opfrismodules’ gaan volgen op Saxion. Dat komt voort uit een samenwerkingsovereenkomst die Saxion en de Politieacademie afgelopen week tekenden.