In het hoofdgebouw in Enschede hing tot voor kort en grote poster van actiegroep Extinction Rebellion met de leus ‘Stop fossiele subsidies’, en een oproep om op 3 februari naar Den Haag te komen voor een blokkade van de A12. Ook hangen er commerciële uitingen op de prikborden. Eerder haalde Saxion pro-Palestina posters weg, vanwege de activistische inslag. Woordvoerder Karin Effing zegt nu dat Saxion kijkt naar de richtlijnen. “Die moeten helderder.”
De XR-poster was voorzien van een groene sticker. Die sticker kan bij de receptie opgehaald worden, zodat de posters voor een bepaalde periode blijven hangen. Posters zonder sticker worden namelijk incidenteel weggehaald. Daarmee is de sticker een soort van check: past deze uiting bij de richtlijnen van Saxion? Saxion haalde eerder pro-Palestina posters weg, omdat het ophangen daarvan niet was afgestemd en maar ook vanwege de activistische boodschap.
Karin Effing zegt dat Saxion staat voor inclusief onderwijs, in een klimaat waar meningen gewisseld kunnen worden en waar studenten en medewerkers zich veilig moeten voelen. “Dit is ook het uitgangspunt bij de richtlijnen die gebruikt worden voor het mogen ophangen van posters op de publicatieborden in onze gebouwen.”
Groene stickers
Een ronde langs de borden in Deventer en Enschede leert dat een divers pluimage aan uitingen aan de prikborden hangt, met groene sticker. Tot vorige week een poster van actiegroep Extinction Rebellion, maar ook van bedrijven die een bijbaan bieden, flyers van studieverenigingen, van Saxion zelf en van de Universiteit Twente. Ook Stichting Miauw, dat zonder winstoogmerk evenementen organiseert voor LHBTI+’ers, heeft een poster met toestemming van Saxion. Daarnaast heeft een commerciële partij een ‘Theorie Spoedcursus’ poster hangen. Die onderneming belooft een cursus waarmee je voor 99 euro in een dag je CBR theorie-examen kunt halen.
Opvallend zijn de flyers van Zen.nl, dat meditatiecursussen aanbiedt. Franchise-houder in Enschede is Cecile Plomp, die ook op de Saxion-videounit werkt. Ze vertelt dat ze voor het ophangen van de posters naar de receptie gaat, en daar groene stickers krijgt voor de borden. “Daarmee ging ik er altijd vanuit: het is wel goed.” Maar recent is ze daar toch anders over gaan denken, zegt ze. “Omdat ik zelf op Saxion werk, denk ik ook: misschien is dit niet helemaal goed.”
Plomp zegt dat Zen.nl bovenal vanuit een ideële inslag werkt, namelijk mensen rust geven in een tijd van drukte en smartphones. “Van mijn toko’tje aan de Lipperkerkstraat zal ik niet rijk worden. Daar gaat het niet om.” Maar ze denkt wel na over reclame-uitingen. “Die posters zal ik waarschijnlijk niet meer doen. Zo had ik een tijdje geleden een gesprek met Saxion Academy, om meditatiecursussen aan te bieden. Terecht kon dat niet, omdat je niet mag factureren aan Saxion omdat je er zelf werkt.”
Woordvoerder Karin Effing laat weten dat ook hier een taak ligt voor Saxion, namelijk om de richtlijnen helderder te maken. Dat geldt dus voor politieke uitingen, ideële en voor meer commerciële uitingen. “We krijgen hier af en toe vragen over, van SaxNow, maar ook sporadisch van een medewerker of een student. Die vragen: waarom mag dit wel, en dat niet. Om dat zoveel mogelijk te voorkomen gaan we de voorwaarden verder uitwerken.”
Gerelateerde artikelen
Medezeggenschap ziet reorganisatie onderwijsdienstverlening niet zitten; stemt niet in met voorstel CvB
De Centrale Medezeggenschap (CMR) is tegen het plan van het college van bestuur om medewerkers kwaliteitszorg en onderwijsdienstverlening per september grotendeels centraal onder te brengen bij OSS. De medezeggenschap is niet overtuigd dat deze reorganisatie zinvol is, en wees in de overlegvergadering, waar flink wat online toehoorders waren, het instemmingsverzoek van het CvB af. “We zien centralisering niet zitten.”
Lale Gül op Saxion bij bijeenkomst over zondebokdenken: “Geloof is een ideeëngoed, daarop mag je kritiek hebben”
Schrijfster en columniste Lale Gül was woensdagmiddag een van de gasten bij een drukbezocht programma van Studium Generale. Het thema: zondebokdenken. Waar Gül voor de één als heldin geldt, omdat ze brak met de islam, zien anderen haar als verrader of zondebok. Met grote gevolgen.
APO-directeur Suzan Koning wordt interim-bestuurder: “Ik plak niet aan het pluche”
Suzan Koning wordt op interim-basis lid van het college van bestuur van Saxion. Koning is nu nog directeur van de Academie Pedagogiek en Onderwijs (APO). Ze gaat vanaf 1 maart tijdelijk de positie van Timo Kos overnemen, die vertrekt naar de Universiteit Leiden.