saxion

Griepprik als je jonger dan 60 bent? Saxion betaalt die voor medewerkers

Medewerkers van Saxion kunnen dit jaar voor het eerst een gratis griepprik halen, ook als ze buiten de risicogroep (boven de 60 jaar oud, zwangere vrouwen en mensen met bepaalde aandoeningen) vallen. Dat is een uitvloeisel van de cao, maar HRM-adviseur Marjan de Greef vindt het ook logisch. “Verzuim kost meer dan een prik.”

Wie zelf een griepprik wil halen, betaalt daar normaal gesproken zo’n 25 euro voor. Maar dat kan nu op kosten van de hogeschool. Aanleiding is een mogelijke nieuwe cao-regeling, dat nu nog een advies is. Hierin staat dat ‘griepvaccinaties aangeboden moeten worden aan medewerkers die regelmatig in kleine ruimtes in nauw contact staan met anderen.’  

Marjan de Greef geeft aan dat het cao-advies niet de enige reden is om de prik gratis aan te bieden. “We vinden het belangrijk dat medewerkers fit en vitaal zijn en blijven”, zegt ze. Daarbij is de doelgroep niet beperkt tot mensen die in kleine ruimtes werken in nauw contact met anderen. “Je mag zelf bepalen of je de prik wil hebben en daar een inschatting op maken.”     

Saxionners kunnen via THC (Travel Health Clinic) een afspraak maken voor een prik, die link is te vinden op mijnsaxion. Daar kan ingevuld worden dat je op Saxion werkt, en maak je een afspraak in Enschede, Hengelo, Winterswijk, Almelo of Deventer. Volgens De Greef is het hiermee zo makkelijk mogelijk gemaakt voor medewerkers om de prik te halen.  

Anders dan bij sommige andere hogescholen, kunnen medewerkers zelf een moment plannen bij THC, ook in de lente- of zomermaanden. Maar een prik halen in bijvoorbeeld maart heeft niet zoveel zin, zegt De Greef.  

Privacy

Saxion belooft dat de privacy gewaarborgd is. Zo krijgt de hogeschool geen inzicht wie een afspraak maakt voor een prik: die informatie blijft bij THC. Saxion krijgt alleen de factuur voor de prikken. “Er gaan geen namen of gegevens over en weer”, aldus De Greef.  

Volgens De Greef zijn er 100 prikken ingekocht. De inschatting hoeveel vaccinaties ingekocht moesten worden is gedaan op basis van andere hogescholen, die de regeling al eerder doorvoerden. “Daaruit blijkt dat de cijfers niet oplopen tot honderdtallen.” Bij Saxion-medewerkers zijn er op dit moment nog geen vijftig prikken gezet, aldus De Greef.  

De HRM-adviseur wil niet vertellen hoeveel Saxion uitgeeft aan het gratis beschikbaar stellen van de griepprik. “Dat vind ik niet relevant. Het is geen hoog bedrag en verzuim is vele malen duurder.” 

Evi

Evi van Keulen

Gerelateerde artikelen

Docente Femke Welink deed mee aan regionale ‘Wie is de Mol?’; “Ik zie mijzelf niet als een goede leugenaar”

Docente communicatie en studiecoach Femke Welink (SFIB) deed mee aan de online serie De Dwarsligger, een wel heel regionale versie van het bekende ‘Wie is de Mol?’ Alle kandidaten komen uit Enter, waar ruim 7.800 mensen wonen. De serie is door duizenden mensen bekeken. Welink: “Met De Dwarsligger is heel Twente op de kaart gezet.”

anka

Collegevoorzitter Anka Mulder vertrekt; “Laat Saxion met gerust hart achter”

Na zeven jaar voorzitterschap van het college van bestuur, verlaat Anka Mulder in april 2025 Saxion. Per 1 mei wordt ze vicevoorzitter bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijke Onderzoek (NWO). Eerder deze maand liet mede-bestuurder Timo Kos al weten dat hij vertrekt. Daarmee blijft alleen huidig bestuurder Richard Wielinga, die 1 september begon, over in het college van bestuur.

Saxion Edith Stein3.jpg

CMR ziet graag meer grip deelraden op uitkomsten MTO, vraagt CvB in gesprek te gaan met opinieschrijver Wilco Bouwhuis

De Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) pleitte afgelopen week voor instemmingsrecht van de deelraden op de verbeterplannen vanuit het medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO). Ook gaf Tessa van der Panne namens de CMR aan dat veel medewerkers van Saxion zich herkennen in de tiendelige ingezonden opinie van docent technische natuurkunde Wilco Bouwhuis. “Het zou mooi zijn als het CvB een benen-op-tafel-gesprek zou hebben met Wilco.”