“Wij hebben het afgelopen jaar jouw enorme betrokkenheid bij Saxion gezien en zijn trots op jouw inzet”, staat in een mail de Saxion-medewerkers kregen. Zij kunnen als eindejaarsgeschenk een tegoed ter waarde van veertig euro verzilveren. Externen, maar ook stagiairs en studentassistenten, kregen die mail - en dus ook dat geschenk - niet.
Volgens Marijke Kamphuis, directeur HR, heeft dat te maken strengere handhaving op schijnzelfstandigheid van zzp’ers: het geschenk kan gezien worden als verkapt loon.
Voor stagiairs is het dit jaar voor het eerst dat ze geen eindejaarsgeschenk krijgen. Dat heeft te maken met de wet DBA, die de werkrelatie met zelfstandigen regelt, zegt Kamphuis. “De Belastingdienst gaat strenger kijken naar die relatie. Daarom hebben we gekozen om alleen een eindejaargeschenk te geven aan collega’s die bij ons in loondienst zijn.”
Stagiairs en studentassistenten vallen daar dus niet onder. Leidinggevenden op Saxion hebben een bericht gehad over het beleid. Daarin staat dat een team uit het eigen budget een attentie tot maximaal 10 euro kan geven. “Want we vinden het belangrijk om ook voor hen aandacht te hebben”, zegt Kamphuis.
Gerelateerde artikelen
Eenzaamheid, schaamte en toch groeien: wat corona voor mijn studietijd betekende
Vijf jaar geleden begon de coronacrisis – die voor veel studenten alles op z’n kop zette. Ook voor SaxNow-stagiaire Emy, die juist toen aan het hbo begon. In dit persoonlijke verhaal spreekt ze met leeftijdsgenoten en de studentendecaan, maar blikt ze bovenal zelf terug: op een tijd van verwarring en twijfel, maar ook van groei. “Zonder corona had ik dit verhaal nooit geschreven.”
Zeven eeuwen Enschede in één dichtbundel; Jos Eertink over de kracht van poëzie
Wat in 1325 begon met stadsrechten, is nu vastgelegd in de lijvige poëzie-bundel Enschede 700. Jos Eertink, redacteur bij Marketing & Communicatie, hielp mee aan de samenstelling van deze bijzondere editie van het collectief Dichters in Enschede. “Het mooiste is dat we het verleden terugbrengen met deze gedichten”, zegt hij over de bundel over zijn geboortestad.
Column: Ben jij er voor jezelf?
"Het wordt me te veel." Durven we dat eigenlijk wel te zeggen? Of houden we het liever bij: "Het is even erg druk" — en gaan we gewoon door?