Als stagiair of studentassistent sta je op contract bij Saxion en dus moet je werkgever laten zien dat je erbij hoort, vindt programmamaker Britt Krabbe (Studium Generale). En als Saxion dat niet doet, dan doet ze het zelf wel. Op LinkedIn biedt ze haar eigen eindejaarsgeschenk aan. “Ik hoop dat ik iemand een goed gevoel kan geven.”
‘Een shout-out naar de stagiairs en studentassistenten die even goed onderdeel zijn van Saxion, belangrijk werk doen en ook gelijkwaardige waardering verdienen!’, zo schrijft ze in een reactie op een artikel van SaxNow over het eindejaarsgeschenk.
“Het was eigenlijk een spontane reactie”, zegt Krabbe. “Maar wel gemeend: ik vind dat je als werkgever moet laten zien dat je mensen waardeert. Dat doe je niet door ze uit te sluiten van het eindejaarsgeschenk.”
Gewaardeerd voelen
In het artikel leest ze dat leidinggevenden de ruimte hebben om een presentje tot 10 euro te geven aan stagiairs en studentassistenten. “Dat vind ik een stap in de goede richting, maar toch ook weer niet genoeg. De attentie zou vanuit de organisatie moeten komen. Nu moet een leidinggevende dat blijkbaar organiseren.” Krabbe liep zelf vroeger ook stage, en weet – zoals bijna iedereen – uit ervaring hoe belangrijk het is om je gewaardeerd te voelen.
Saxion geeft geen eindejaarsgeschenk vanwege de wet DBA, liet HR-directeur Marijke Kamphuis weten. Voor Krabbe is dat niet een heel sterk argument: “Ik ken die wet zelf niet, maar ik denk dat andere organisaties stagiairs wel een presentje geven.” Dat Saxion sinds januari de stagevergoeding verhoogde van 220 euro naar 475, wist Krabbe niet. “Dat is natuurlijk wel erg goed, maar staat hier wat mij betreft los van."
En dus stelt ze haar eindejaarsgeschenk ter waarde van 40 euro beschikbaar. Stagiairs of afstudeerders op Saxion kunnen haar via een persoonlijk bericht benaderen, en dan kan die persoon het geschenk uitzoeken in de online-omgeving. “Het is een klein gebaar”, weet Krabbe. “Maar ik hoop dat ik iemand een goed gevoel kan geven.”
Gerelateerde artikelen
Christoph bouwde met dochter Yara een boomhut in haar slaapkamer: “Eigenlijk draait alles in dit huis om geborgenheid”
Dit artikel over Saxion-onderzoeker Christoph Hinske begon als verhaal over een vader die met zijn dochter een boomhuthuis in haar slaapkamer bouwde. Bijzonder genoeg, maar er bleek zoveel meer te vertellen, over scheiding, ziekte, maar bovenal over geborgenheid. “Ik wilde een plek maken waar je heelt van binnenuit.”
Column: Neveninkomsten
Het zijn duistere en mistroostige dagen, niet alleen door het seizoen, maar ook vanwege de bezuinigingsopgave die Saxion boven het hoofd hangt. De invulling daarvan begint vorm te krijgen via de oude formules van niet-verlengen van tijdelijke contracten, bezuiniging op huisvesting, en afschaling van leuke dingen.
Corrie Hemkes (en Kermit de Kikker) in Opgevallen: “We hebben een heel bijzonder vak”
In deze aflevering van Opgevallen: Corrie Hemkes (63), docente Communicatie bij de academie Business Building & Technology (BBT). Ook aanwezig: haar hulp Kermit de Kikker (onbetaald, leeftijd onbekend). Waar die groene assistent veel zegt over de humor én lesopvattingen van Hemkes, blijkt ze bovenal een betrokken, enthousiaste én kritische docent. “Ik hoop toch wel dat het onderwijs in onze organisatie centraal blijft staan.”