Studentenvereniging, dispuut en ontgroening; het zijn volgens vierdejaars Creative Business en kunstfotograaf Ruud Wiggers (22) uit Haaksbergen begrippen die iedereen wel kent, maar door de gemiddelde Nederlander doorgaans verkeerd opgevat en begrepen worden. Met zijn expositie ‘Student’ probeert hij het studentenleven van zijn mythes te ontdoen en vooroordelen weg te nemen. Al bleken er ook rituelen te zijn die hij niet mocht fotograferen. “Ik heb ontdekt dat ook een ontgroening in Enschede best wel zwaar kan zijn.”
Met zijn expositie poogt Ruud Wiggers het studentenleven een stuk minder geheimzinnig te maken. Als je iets over studenten hoort, is dat heel vaak negatief, zegt hij. Terwijl dat helemaal niet strookt met zijn eigen ervaringen. En als hij zelf als student op zijn swapfietsje komt aanrijden, heeft hij soms het gevoel dat er anders naar hem gekeken wordt. En dan is er nog het beeld in de media, dat toch vaak door incidenten bepaald wordt. “Dan zat ik bijvoorbeeld met mijn ouders op de bank en ging het over een zware mishandeling bij Vindicat tijdens een ontgroening. Als ik dan zoiets met mijn ouders zag, dan dacht ik, die zullen ook wel denken, wat bedenken ze toch allemaal?”
Wiggers is naast student ook barman bij studentencafé Update aan de Stadsgravenstraat. Een deel van zijn foto’s maakte hij dan ook vanaf de eerste rang: letterlijk achter de bar. Van vastgeroeste vooroordelen, zoals ongelijke man-vrouwverhoudingen, studentenknokpartijen en misdadige ontgroeningen zag hij tijdens zijn werk niet veel terug. “Echt daarover oordelen is ook wel lastig; dan moet je misschien lid zijn. En ik sta ook niet in de schoenen van een vrouwelijke student.
Ruzies maakte hij op al die studentenavonden niet mee. "Volgens mij hebben we in de jaren dat ik er werk, maar twee studenten eruit moeten zetten. Als er al problemen waren, waren het bijvoorbeeld dronken Twente-fans die niet binnenkwamen.”
![Piano man](https://image.focuspoints.io/bak_5472.jpg?_jwt=eyJ0eXAiOiJKV1QiLCJhbGciOiJIUzUxMiJ9.eyJmb2N1c1BvaW50WSI6MC4yMiwiZm9jdXNQb2ludFgiOjAuMDEsIndpZHRoIjoxNTYwLCJpc3MiOiJzYXhpb24iLCJhY3Rpb24iOiJ0cmFuc2Zvcm0iLCJ1cmwiOiJodHRwczovL3d3dy5zYXhub3cubmwvYmluYXJpZXMvY29udGVudC9nYWxsZXJ5L3NheG5vdy8yMDIzL25pZXV3cy9qYW51YXJpL2Jha181NDcyLmpwZz90cz0xNjczNDI5MDc0MDQ0IiwiaGVpZ2h0Ijo3MjB9.5un7H4c3WDC5vgZkxzqzQkJiOnxDXAtGb7jaQgb6ND5xutRN0kTuY6cUsbfno4ZRCch2_xnYcQQwlJRZkIU8UQ)
'Piano Man'. Ruud Wiggers exposeert 6 februari in het kunstkabinet (F1.25) met zijn project 'Student' dat hij maakte voor zijn vrije minor. Foto: Ruud Wiggers
Eigen beeld kantelde
Zelf leerde hij tijdens het fotograferen ook bij over het studentenleven. Zijn eigen beeld van de ‘klassieke dispuutsbal’ verbeterde bijvoorbeeld. Dat bleken ook gewoon mensen. “Ik begon me te realiseren; zij doen eigenlijk een beetje hetzelfde als ik, maar dan binnen een dispuut. Ik heb zelf het geluk dat ik makkelijk vriendschappen sluit, maar dat geldt niet voor iedereen. Het draait voor velen dus binnen zo’n dispuut simpelweg om vrienden maken.”
Een dispuut is ook niet één ding, of alleen maar een groep met de daarbij horende dynamiek. “Dat blijken dan ook gewoon Mark, Tijmen en Jeroen.”
Zijn foto’s schoot hij grotendeels met een analoge camera uit de jaren negentig (een Canon Prima Super 120), die hij voor twee euro oppikte bij de kringloop. Hij koos er bewust voor om analoog te fotograferen, en automatisch, of point-and-shoot, zoals hij het zelf noemt. “Dat laatste omdat er vaak weinig tijd is voor allerlei instellingen, en als er dan een imperfectie in de foto zit, dan is dat maar zo. Dat is geen doel op zich, maar hoort er bij.”
Hij vindt bovendien dat dit soort kunstprojecten iets van echte handenarbeid in zich moeten hebben. “Dus in plaats van dat ik de foto’s ergens liet afdrukken, heb ik ze zelf in de doka ontwikkeld.”
![BAK_5511.JPG](https://image.focuspoints.io/bak_5511.jpg?_jwt=eyJ0eXAiOiJKV1QiLCJhbGciOiJIUzUxMiJ9.eyJ3aWR0aCI6MTU2MCwiaXNzIjoic2F4aW9uIiwiYWN0aW9uIjoidHJhbnNmb3JtIiwidXJsIjoiaHR0cHM6Ly93d3cuc2F4bm93Lm5sL2JpbmFyaWVzL2NvbnRlbnQvZ2FsbGVyeS9zYXhub3cvMjAyMy9uaWV1d3MvamFudWFyaS9iYWtfNTUxMS5qcGc_dHM9MTY3MzQyOTg4NzczMyIsImhlaWdodCI6NzIwfQ.oc-ZQFvGE6bCjmhJLRZoDUMGoM04g7FxObPVYOlUy0_nnws02jR3E1qnDMXKNoI0RCG5m-HihU6ovkw12Mhuow)
Foto: Ruud Wiggers
Klein wereldje
Het studentenleven van Enschede kenmerkt zich volgens hem doordat het best een kleine wereld is in vergelijking met sommige andere studentensteden. “In Amsterdam en Leiden heb je tientallen verenigingen, hier is dat veel beperkter. Het is een klein wereldje binnen het studentenleven en binnen de stad Enschede.”
Een beetje een buitenstaander bleef Wiggers wel; hij is zelf geen lid van een klassieke studentenvereniging als Audentis of Taste, maar alleen van studievereniging LiNK! “Ik kon dus niet het verhaal vertellen over hoe het is om in zo’n dispuut te zitten.” Ook mocht hij niet alles fotograferen, omdat de betreffende studenten bijvoorbeeld bang waren dat er zonder context een verkeerd beeld ontstond. “Ik mocht bijvoorbeeld niet fotograferen dat aspirant-leden een avond niet met elkaar mochten praten. Dat vonden ze te privé. Maar het gaf me toch het gevoel dat een ontgroening ook in Enschede best wel zwaar kan zijn.”
Expositie ‘Student’ opent 6 februari
Op 6 februari om 19:30 is de officiële opening van de expositie 'Student' in het hoofdgebouw van Saxion in Enschede. De expositie is in ruimte F1.25, ook wel bekend als het Kunstkabinet. De expositie dient ook als première van het boek dat Wiggers uitbrengt over zijn project. Dat project kwam tot stand vanuit zijn vrije minor Kunstfotografie. “Daarvoor kon ik mijn eigen doelen stellen. Ik had me twee doelen gesteld; een expositie en een boek. Eerst dacht ik dat ik er maar één kon behalen, maar toen dacht ik: waarom doe ik niet allebei?”
Gerelateerde artikelen
Rozanne Harleman is communicatie-adviseur én trouwambtenaar; ‘Liefde is overal’
Het is Valentijn, de dag van de liefde. Maar Rozanne Harleman ziet nou niet per se dat er meer mensen gaan trouwen rondom de 14e februari. Harleman weet er wat van: ze is communicatie-adviseur op Saxion en daarnaast trouwambtenaar bij de gemeentes Enschede en Losser. Reden genoeg om haar op deze dag te bevragen over haar bijzondere bijbaan. “Je kunt me de ongehuwde trouwambtenaar noemen.”
VIDEO: De grote SaxNow-Valentijnshow; “We kunnen nummers uitwisselen”
First dates op Saxion! Presentator Guus ontpopt zich in deze video als een ware Cupido of Robert ten Brink. Gewapend met z’n gitaar, zoetgevooisde stem, tafelkleedje en nepkaars schiet hij zijn pijlen af op Saxion. Lukt het hem en cameraman Pascal om twee studenten te koppelen? “Dankzij SaxNow zit ik aan tafel met een beeldschone vrouw.”
Ben van Veen genomineerd als Docent van het Jaar: “Ik moest mezelf een paar keer knijpen toen ik dat zag”
Docent Human Resource Management Ben van Veen maakt kans op de titel ‘Docent van het Jaar’ 2025. Dertien jaar geleden had hij nooit verwacht ooit voor de klas te staan, maar hij rolde erin. Nu staat hij als een soort real-life Mees Kees voor de klas. Zijn lessen zitten vol humor en Gen-Z-woordgebruik. “Een saaie docent is het ergste wat er is als je naar school moet.”