z

INTRO 2023: ‘Parents’, alcoholbeleid en Kick-Off terug op Grote Kerkhof in Deventer

Geen papa’s en mama’s, maar ‘parents’ op de INTRO 2023. En een nieuwe regel, conform het nieuwe alcoholbeleid: deelnemers mogen geen alcohol drinken voor 16 uur. Maar ook een ouderwets bomvol programma, zegt projectcoördinator Caroline de Graaf. Die verwacht net zoveel animo als vorig jaar voor de INTRO, hoewel er dit jaar minder eerstejaars studenten zijn. “We verwachten gewoon weer uit te verkopen.”

De ouderejaars die de nieuwelingen tijdens de introductieweek van 28 tot en met 31 augustus wegwijs maken stonden traditioneel bekend als ‘papa’s’ en ‘mama’s’ van de eerstejaars. Met dat taalgebruik is vorig jaar al gebroken, zegt De Graaf. “Toen stond op de achterkant van hun shirt al parents.”

Dit jaar worden de termen papa en mama in de communicatie helemaal niet meer gebruikt, zegt ze. “We communiceren nu alleen nog over parents.” Dat heeft volgens haar te maken met inclusiviteit en komt ook vanuit de studenten. “We hebben ook deelnemende verenigingen als bijvoorbeeld SV Queer, die daar echt wel iets van vinden. We willen dat iedereen zich aangesproken voelt.”

De term ‘parents’ noemt ze daarbij een mooie vervanger. “Door het Engels begrijpt iedereen dat. We hebben nog gedacht over intro-ouders, maar dat zou al snel verwarrend werken.”

Het nieuwe alcoholbeleid van Saxion werkt ook door tijdens de INTRO-periode. Zo mogen studenten dit jaar alleen na 16 uur alcohol drinken. Die regel was er voorheen niet. De parents hebben daarbij een voorbeeldrol, zegt ze, en ze worden ook geïnstrueerd op dit vlak om het goede voorbeeld te geven. Tegelijkertijd blijft er ook op deze editie net zo goed ruimte voor een drankje. De Graaf: “Dat hoort ook bij een feestje, maar wel pas na vier uur ‘s middags.”

Nog meer nieuws: het grote KICK-OFF-concert in Deventer keert dit jaar terug op zijn oude vertrouwde stek. Na een aantal edities op andere plekken zoals Burgerhaven en de Nieuwe Markt staan namen als Natte Visstick dit jaar weer op het Grote Kerkhof. In Enschede gaat het op de Oude Markt ouderwets los met bijvoorbeeld Flemming en Prins S. en De Geit, is de bedoeling.

In Apeldoorn wordt dit jaar niet afgesloten met het INTRO-feest, maar afgetrapt, en die is in Poppodium Gigant. Vorig jaar was dat nog op het Zwitsal-terrein, maar dat was een iets te groot jasje voor de hoeveelheid studenten, zegt Marjolein Oudejans, die de INTRO in Apeldoorn coördineert. “Deze locatie is precies goed voor deze groep.”

Bomvol activiteiten

Verder is er ook veel bij hetzelfde gebleven; op alle drie de locaties zijn verschillende activiteiten gepland, inclusief mogelijkheid om te overnachten. Een Foodtruck-festival, kroegentocht, summer festival, stormbaan, het introductieconcert en ga zo maar door.

In Deventer ligt de focus dit jaar echt op de verbinding met de stad, zegt Caroline de Graaf. “Er is zoveel meer te zien in Deventer dan de route die je loopt vanaf het station over de Handelskade.” Dus staat er voor woensdagmiddag ‘ontdek Deventer’ op de agenda waarbij de nieuwe studenten worden meegenomen langs de mooiste plekjes in de binnenstad.

Ze noemt de INTRO een belangrijk onderdeel van de verbinding die studenten maken met de stad en bovenal met elkaar. “Het leuke is dat het ook grotendeels is georganiseerd door studenten, die hebben samen het programma hebben gemaakt om de studenten een zo’n warm mogelijk welkom te heten.”

Ga jij deelnemen? Hier vind je de complete programma’s van Enschede, Deventer en Apeldoorn

Bureau met schrijfblok en toetsenbord

Redactie SaxNow

Gerelateerde artikelen

SaxNow

Examencommissie en Social Work-studente schikken in zaak plagiaatscanner, tot nu van 13 studenten toetsen ongeldig verklaard

Saxion heeft tot nu toe van dertien Social Work-studenten toetsen ongeldig verklaard. Die studenten hebben volgens Saxion plagiaatsoftware SafeAssign misbruikt. Twee van hen stonden vandaag voor het College van Beroep voor Examens (Cobex). Belangrijkste vraag: is de manier waarop zij SafeAssign gebruikten ook echt fraude? Daar kwam niet gelijk een antwoord op, wel werd duidelijk dat de Academie Mens & Maatschappij, waar Social Work onder valt, inmiddels de toetsing heeft aangepast. Een van de twee studenten erkende zelf plagiaat en kwam tot een schikking.

Emme op pad voor een betere wereld: “Niet alleen de straat, maar ook mijn hoofd is leeg”

Bij de hoofdingang van Saxion Apeldoorn stonden de prikstokken en vuilniszakken gisterochtend al klaar, maar daar bleef het ook bij: behalve twee Green Office-medewerkers was er niemand. En dat terwijl ‘Plandelen’ de manier is om je steentje bij te dragen aan moeder natuur én ook nog eens je stappenteller op te krikken. SaxNow-redactrice Emme deed wél mee en genoot onverwachts met volle teugen. ‘Eigenlijk zou iedereen dit eens een uurtje moeten proberen.’

Ondernemerschap-studenten verloten autootje voor het goede doel

Als eerstejaars binnen drie weken tweeduizend euro ophalen voor het goede doel. Onmogelijk? Acht studenten van de opleiding Ondernemerschap & Retail Management gingen de uitdaging aan, en doen er nog een schepje bovenop. Ze willen drie mille ophalen voor stichting Kinderlach Twente. Er worden ramen gelapt, spullen verkocht en – meest opvallend - een auto verloot.