Carolien Derkman (28) maakt kans op de titel ‘Docent van het Jaar’: “Het kleine leeftijdsverschil is een voordeel”

Carolien Derkman, docente bij de opleiding Commerciële Economie, doet mee aan de Docent van het Jaar-verkiezing. Vooral door lovende woorden van studenten, is ze door Saxion genomineerd. Tijdens haar eigen Saxion-studie merkte Derkman dat ze maar weinig bezig was met haar eigen toekomst, nu werkt ze als studiecoach om studenten juist hierin te begeleiden. “Ik wil ze meer kennis bijbrengen, het gaat niet alleen om de theorie.”

Een intranet-bericht kondigde onlangs haar nominatie aan. Ze wordt daarin volop geprezen, bijvoorbeeld voor haar voortrekkersrol in het team en haar betrokkenheid bij de ontwikkeling van het curriculum. Maar de meeste lof krijgt ze voor haar interesse in de studenten. Die zeggen: “Carolien is iemand die zorgt dat studenten gezien worden. Zij komt terug op vragen die je haar stelt, verhalen die je vertelt over je privéleven en ze heeft oog voor daadwerkelijk elke student.” Ze is daarmee zelfs een ‘voorbeeld’, aldus Saxion.

Op jonge leeftijd maakte je bewust de keuze om docent te worden, staat in het juryrapport. Hoe zit dit?
“Ik studeerde af bij Commerciële Economie in 2017, maar was toen nog helemaal niet bezig geweest met wat ik daarna wilde doen. Het onderwijs triggerde mij wel, dus ik ging hier op Saxion aan het werk. Eerst als docent-assistent en daarna als docent digitale marketing. Maar ik merkte al snel dat hier mijn passie toch niet lag.

Het werken met studenten beviel goed, dus ik wist wel zeker dat ik docent wilde zijn. Maar ik wilde ze op een andere manier kennis bijbrengen, niet alleen de theorie. Ik vond het begeleiden veel leuker en ik denk dat het leren van soft skills, zoals persoonlijke ontwikkeling, onmisbaar is op het hbo. Daarom maakte ik de switch naar studiecoach.”

Miste je dit soort begeleiding zelf in je studie?
“Zeker. Als student stond ik nauwelijks stil bij de toekomst en wat ik nu echt wilde doen. Jammer, want het volgen van een studie is echt een ontdekkingsreis. Ook merkte ik dat het helemaal niet vanzelfsprekend is dat hbo-studenten hun eigen leerproces kunnen monitoren. Daar hebben ze ondersteuning bij nodig. En ik vind het super om ze hierbij te helpen.

Daarom begeleid ik enkele thuisgroepen; een groep studenten die gedurende hun studie bij elkaar blijft om samen te werken aan hun professionele identiteit. Hierbij leggen we de nadruk op de sterktes van de student, en maken ze daar bewust van: wie ben je, wat kun je? We denken na over de begeleiding die een student nodig heeft voor een succesvolle studietijd. Maar vragen ze ook dingen zoals: Wat wil je nog leren? Waar word je blij van?”

Carolien2 bijgesneden.jpg

Derkman: "Ik ben iemand die naast de student staat, in plaats van er tegenover."

Je bent door Saxion voorgedragen, mede door de studenten-enquête waar je als nummer één uit kwam. Waar komt die populariteit vandaan? 
“Ik ben iemand die naast de student staat, in plaats van er tegenover. Ik heb oprechte interesse in anderen, dat zit gewoon in mijn persoonlijkheid, die behulpzaamheid. Ook speelt het mee dat het leeftijdsverschil tussen mij en de studenten klein is. Ik was 22 toen ik begon als docent. In het begin zorgde dit wel eens voor ongemakkelijke situaties, bijvoorbeeld als ik in het klaslokaal niet snel herkend werd als docent. Maar het geringe leeftijdsverschil is vooral een voordeel, want het zorgt ervoor dat het contact met de studenten laagdrempelig is.”

Zie je jezelf ook als een rolmodel voor deze studenten?
“Dat vind ik een lastige vraag, want ik ben wel bescheiden. Maar ik denk van wel. In één-op-één gesprekken vragen studenten me vaak om advies. Bijvoorbeeld: ‘Wat zou jij doen in deze situatie?’. Ik denk omdat ze me als gelijke zien, in plaats van die traditionele docent op afstand. De studenten vertrouwen me snel, en daardoor krijg ik eerlijke antwoorden van ze. Niet het sociaal wenselijke verhaal.

Ik heb geleerd dat als je eenmaal aan het werk bent, je ontwikkeling nog steeds een zoektocht kan zijn. Door het coachen van studenten leer ik nog steeds over mezelf. Ik doe wat ik belangrijk vind: een leven lang leren.”

Docent van het Jaar

De Docent van het Jaar-verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), met dit jaar de negende editie. Het doel is om inspirerend en goed docentschap in het hoger onderwijs in het zonnetje te zetten. De uitreiking van de verkiezing is op 24 april in het Muntgebouw in Utrecht, waar de prijs traditioneel wordt uitgereikt door de Minister van Onderwijs. Aan de prijs zit ook een behoorlijke beurs vast: 25.000 euro voor onderwijsverbetering.

Linde Verschoor