intro 2023

Tap ’s ochtends al open op INTRO, ondanks nieuw alcoholbeleid

Op de informatiemarkt tijdens de INTRO in de centrale hal in Deventer liepen de eerste studenten rond 10.30 met een beker bier in de hand. Dit ondanks het aangekondigde alcoholbeleid van Saxion, dat voorschrijft dat pas om 16 uur de tap open gaat. Projectcoördinator Caroline de Graaf nam de beslissing om toch bier te schenken. “Met dit slechte weer zie je studenten gewoon weglopen van het terrein om elders een biertje te halen.”

De INTRO is er om eerstejaars wegwijs te maken in Saxion, en om meteen een groepsgevoel te creëren. En precies dat zag De Graaf in het honderd lopen. “We hebben naast de introductiemarkt leuke activiteiten, maar dat wordt nu even niks door de regen.” Ze zag dat studenten hun heil elders gingen zoeken. Misschien naar de kroeg, of naar de supermarkt, om daar een pilsje te halen. “Daarom heb ik gezegd: zet de tap maar open. Want we willen de studenten hier houden.”

De Graaf drukte, zegt ze, de INTRO-parents op het hart om de eerstejaars goed in de gaten te houden. “Het moet geen zuipfestijn worden. Ze moeten nog de hele dag en week door.”

Op de vraag of het alcoholbeleid, dat dit voorjaar bekend werd gemaakt, voor de hele intro wordt losgelaten, zegt de Graaf: “Ik kan me in ieder geval voorstellen dat we vanmiddag bij het Summer Festival de tap ook eerder dan 16 uur open hebben.” Volgens de projectcoördinator laat het officiële beleid ook de ruimte om af te wijken van het moment dat de tap open mag.

Of en hoe het alcoholbeleid na deze INTRO gehandhaafd wordt weet De Graaf niet. “Maar we gaan dit natuurlijk meenemen in de evaluatie. Voorop moet in ieder geval staan dat we de eerstejaars goed bedienen, zodat ze bij ons en het programma blijven.”

UPDATE: De regel tijdens de INTRO blijft: voor 16 uur geen alcohol

De organisatie van de INTRO besloot vanwege het slechte weer om, tegen Saxion-beleid in, alcohol al ’s ochtends te laten vloeien. Maar dat is niet de bedoeling, laat woordvoerder Karin Effing weten. De rest van de INTRO blijft de regel: voor 16 uur geen alcohol. “We begrijpen de afweging die woensdag is gemaakt, maar we vinden het belangrijk om vast te houden aan onze lijn."

Die lijn is het terugdringen van problematisch drankgebruik onder jongeren, waar alle hogescholen zich achter scharen in het Nationaal Preventie-akkoord. Effing zegt dat er nog wel wat werk zit in de bewustwording, zowel bij studenten als de organisatie. “Daar is dit een voorbeeld van. Tegelijk begrijpen we de afweging bij de organisatie van de INTRO en er moest in het moment gehandeld worden. Maar dit is niet de bedoeling en de rest van de INTRO houden we vast aan ons beleid.”

De INTRO-organisatie zette de tap open, omdat eerstejaars en hun parents van het terrein dreigden weg te gaan toen het begon te regenen. Op de vraag of er wel voldoende is geïnvesteerd is een slecht-weer-programma, zegt Effing: “Dat weet ik zo niet. Deze vraag komt zeker aan bod bij de evaluatie.” 

rik

Rik Visschedijk

Gerelateerde artikelen

SaxNow

Examencommissie en Social Work-studente schikken in zaak plagiaatscanner, tot nu van 13 studenten toetsen ongeldig verklaard

Saxion heeft tot nu toe van dertien Social Work-studenten toetsen ongeldig verklaard. Die studenten hebben volgens Saxion plagiaatsoftware SafeAssign misbruikt. Twee van hen stonden vandaag voor het College van Beroep voor Examens (Cobex). Belangrijkste vraag: is de manier waarop zij SafeAssign gebruikten ook echt fraude? Daar kwam niet gelijk een antwoord op, wel werd duidelijk dat de Academie Mens & Maatschappij, waar Social Work onder valt, inmiddels de toetsing heeft aangepast. Een van de twee studenten erkende zelf plagiaat en kwam tot een schikking.

Emme op pad voor een betere wereld: “Niet alleen de straat, maar ook mijn hoofd is leeg”

Bij de hoofdingang van Saxion Apeldoorn stonden de prikstokken en vuilniszakken gisterochtend al klaar, maar daar bleef het ook bij: behalve twee Green Office-medewerkers was er niemand. En dat terwijl ‘Plandelen’ de manier is om je steentje bij te dragen aan moeder natuur én ook nog eens je stappenteller op te krikken. SaxNow-redactrice Emme deed wél mee en genoot onverwachts met volle teugen. ‘Eigenlijk zou iedereen dit eens een uurtje moeten proberen.’

Ondernemerschap-studenten verloten autootje voor het goede doel

Als eerstejaars binnen drie weken tweeduizend euro ophalen voor het goede doel. Onmogelijk? Acht studenten van de opleiding Ondernemerschap & Retail Management gingen de uitdaging aan, en doen er nog een schepje bovenop. Ze willen drie mille ophalen voor stichting Kinderlach Twente. Er worden ramen gelapt, spullen verkocht en – meest opvallend - een auto verloot.