Britt Jongejan2.jpg

Gepeste Pabo-studente Britt ontroert met onthulling in Holland's Got Talent: “Voor het eerst echt trots op mezelf”

Pabo-studente Britt Jongejan onthulde vrijdagavond voor meer dan één miljoen kijkers van Holland’s Got Talent dat ze vanaf haar 13e erg gepest is, iets wat ze een dag voor de auditie pas aan haar eigen ouders had bekend. “Ik schaamde me er heel erg voor.”

De onzekerheid die het pestgedrag opleverde zorgde ervoor dat ze begon te twijfelen aan hoe ze er uitzag. Dat mondde uiteindelijk uit in een eetstoornis, al gaat het nu beter met haar. Tijdens Holland’s Got Talent zong ze het nummer Anyone van Demi Lovato, die zingt dat ze op zoek is naar iemand om mee te praten. “Het voelt alsof het nummer voor mij geschreven is”, zegt ze.

Met haar vlammende vertolking bracht de vierdejaars niet alleen haar oma’s en vriendinnen tot tranen, ook de ogen van jurylid Dan Karaty begonnen opvallend te glinsteren. Van het publiek krijgt ze een staande ovatie en de jury twijfelt niet; met schitterende woorden en vier keer ‘ja’ is ze door naar de volgende ronde. Jurylid Edson da Graça noemt haar een ‘inspiratie’ voor heel veel jonge mensen. "Ik denk dat je sommigen echt geholpen hebt."

Dan Karaty.jpg

Jurylid Dan Karaty hield het net niet helemaal droog. Screenshots: Holland's Got Talent

Bizar
“Bizar”, zegt ze herhaaldelijk op deze maandagochtend, twee dagen na de uitzending. Ze doelt daarmee niet alleen op haar optreden, maar ook op de enorme hoeveelheid reacties. “Alleen al op Instagram heb ik nu nog wel honderd berichtverzoeken die ik nog niet heb kunnen beantwoorden.”

Haar ‘bekentenis’ over het pesten ging niet vanzelf. “Ik vond het enorm spannend en eng.” Toch had ze alle reden om haar verhaal te doen, zoals ze zelf in de uitzending zei. “Ik hoop een boodschap over te brengen aan iedereen, al is het maar één iemand die hetzelfde heeft. Laat de negativiteit uit je verleden niet je toekomst bepalen maar gebruik het als motivatie om verder te komen en gelukkig te zijn.”

De reacties die ze krijgt zijn vrijwel allemaal positief. “Bijvoorbeeld van pubers die zich herkennen in mijn verhaal, omdat ze in dezelfde situatie zitten. Maar ik krijg ook heel veel reacties over het optreden zelf hoor.”

Oma Britt.png

Ook de oma van Britt pinkte een traantje weg. 

Pesters
De Deventerse gaat dit jaar afstuderen aan de Pabo. Is ze die studie gaan doen om anderen te helpen die in een vergelijkbare situatie zitten? “Zeker. Ik werk ook in de jeugdhulpverlening, en uiteindelijk hoop ik kinderpsycholoog te worden, al heb ik dan nog een lange weg te gaan. Ik heb een mening over sommige psychologen en de psychiatrie, dan vind ik dat je daar ook wat mee moet doen.”

Ze is niet bang dat de pesters van destijds zich herkennen in het verhaal dat ze tijdens de uitzending deed. “Ik hoop juist dat ze het gezien hebben en zich herkennen. Dat moet haast wel, want ik stond ook groot op de voorpagina van de lokale krant.”

Zelf weet ze al hoe haar Holland’s Got Talent-avontuur afloopt, maar uiteraard kan ze daar nog niets over onthullen. Waarschijnlijk is de volgende aflevering waarin ze te zien is ergens begin oktober op tv. Maar wat er ook gebeurt, het optreden leverde haar nu al iets bijzonders op. “Ik had altijd een tweestrijd in mijn hoofd, al is dat de laatste tijd wel wat minder. Maar nu ben ik echt trots op mezelf. Dat ben ik nog nooit geweest, maar nu wel.”

Bas3

Bas Klaassen