Ongeveer zes Saxion-studenten zitten in Oekraïne en nog een onbekend aantal in Rusland, dat goeddeels is afgesloten van de buitenwereld. Dat zegt Kim Venema, manager bij het International Office. Saxion heeft niet precies in het vizier wie waar zit, omdat een aantal studenten in de vakantieperiode naar huis reisde. “Het crisisteam probeert contact te krijgen en waar mogelijk ondersteuning te bieden.”
Het is moeilijk om contact te krijgen met de studenten, aldus Venema. “We weten nog niet precies hoeveel van onze studenten in de vakantie zijn teruggereisd.” Wel kreeg ze zojuist bevestiging dat één student ondergedoken zit in Oekraïne en een ander succesvol naar Moldavië vluchtte.
Op Saxion studeren 75 Oekraïense en vijftig Russische studenten. Volgens Venema zijn er geen medewerkers in één van beide landen.
Saxion houdt morgen een online informatiebijeenkomst over de situatie en vrijdag een inloop in de grand cafés in zowel Deventer als Enschede. “Daar bieden we een luisterend oor aan wie dat wil en kunnen studenten en medewerkers in contact met elkaar komen”, aldus Venema.
Solidair
Eerder liet Saxion al weten ‘solidair’ te zijn met de Oekraïners en het glazen Epy Drost-gebouw wordt in de nationale kleuren blauw en geel verlicht. Een groep Oekraïense studenten is een actie gestart om hulpgoederen te verzamelen, weet Venema. “Maar ook de studenten in Nederland hebben moeilijkheden, we horen bijvoorbeeld dat sommigen niet bij hun bankrekening kunnen.”
Saxion neemt nog geen standpunt in over de samenwerking met Rusland, maar inventariseert welke onderzoekssamenwerkingen en uitwisselingen er op dit moment zijn. Manager strategische partnerschappen Ngoc Ngo: “Wij volgen het landelijke beleid, en de Nederlandse organisatie voor internationalisering in het onderwijs Nuffic heeft daar vandaag overleg over met de overheid. De uitkomst daarvan verwachten we in de loop van de dag.”
Gerelateerde artikelen
Docente Femke Welink deed mee aan regionale ‘Wie is de Mol?’; “Ik zie mijzelf niet als een goede leugenaar”
Docente communicatie en studiecoach Femke Welink (SFIB) deed mee aan de online serie De Dwarsligger, een wel heel regionale versie van het bekende ‘Wie is de Mol?’ Alle kandidaten komen uit Enter, waar ruim 7.800 mensen wonen. De serie is door duizenden mensen bekeken. Welink: “Met De Dwarsligger is heel Twente op de kaart gezet.”
Collegevoorzitter Anka Mulder vertrekt; “Laat Saxion met gerust hart achter”
Na zeven jaar voorzitterschap van het college van bestuur, verlaat Anka Mulder in april 2025 Saxion. Per 1 mei wordt ze vicevoorzitter bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijke Onderzoek (NWO). Eerder deze maand liet mede-bestuurder Timo Kos al weten dat hij vertrekt. Daarmee blijft alleen huidig bestuurder Richard Wielinga, die 1 september begon, over in het college van bestuur.
CMR ziet graag meer grip deelraden op uitkomsten MTO, vraagt CvB in gesprek te gaan met opinieschrijver Wilco Bouwhuis
De Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) pleitte afgelopen week voor instemmingsrecht van de deelraden op de verbeterplannen vanuit het medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO). Ook gaf Tessa van der Panne namens de CMR aan dat veel medewerkers van Saxion zich herkennen in de tiendelige ingezonden opinie van docent technische natuurkunde Wilco Bouwhuis. “Het zou mooi zijn als het CvB een benen-op-tafel-gesprek zou hebben met Wilco.”