gebouw saxion

Verwarming niet op 19 graden, maar op 20, minder koeling in warme maanden

De verwarming gaat in de gebouwen van Saxion omlaag, en – belangrijker met de naderende zomer – de koeling wordt minder aangezet. Saxion kiest voor twintig graden, waar dat nu 21 is. De verwarming gaat dus met één graad omlaag, waar Rijksoverheidsgebouwen de thermostaat op maximaal 19 graden zetten. “Werken moet comfortabel blijven én twintig graden is haalbaar voor onze verwarmingssystemen.”

De Rijksoverheid begon een maand geleden de campagne ‘Zet de knop om’, en kondigde aan dat gebouwen tot maximaal 19 graden worden verwarmd. Saxion doet mee met die campagne, laat Jan Tromp (directeur Facilitaire Serviceorganisatie) weten. “We kiezen voor twintig graden omdat we verschillende systemen hebben, die op elkaar inwerken. Bijvoorbeeld de centrale verwarming, koeling en de warmtepomp. Dat maakt dit een technisch verhaal, waarbij we niet zoals thuis de knop op 19 kunnen zetten.”

Maar overdag verwarmen doet Saxion vanaf mei toch al niet meer. Dan gaat het juist om het verkoelen van de gebrouwen zodat medewerkers en studenten prettig kunnen werken en studeren. En verkoelen is een grotere uitdaging dan verwarmen, zegt Tromp. “We kijken wat we daar kunnen doen, maar je moet dus rekening houden met warme werk- en studieplekken in de zomer. We houden er bewust rekening mee dat studenten en medewerkers soms langere tijd stilzitten en dat daar een klimaat bij hoort, zodat je het kunt volhouden.”

Tromp benadrukt dat belangrijker dan deze snelle actie, het breder kijken naar de duurzaamheid van de gebouwen is. “Zo vervangen we de koelinstallatie in Deventer, wat naar verwachting zestig procent energiewinst oplevert. Ook kijken we naar zonnepanelen en komt er steeds meer LED-  verlichting. Dit zijn dingen die al lopen.” Zeker bij de grotere ingrepen vraagt dat om een goede afweging. Tromp: “Een investering kan ook zo hoog worden dat het gewoon niet meer rendabel is.”

rik

Rik Visschedijk