Saxion beslist binnen vijf weken over het lot van Blockchain-lector Jan Veuger. De externe commissie integriteit die de zaak onderzoekt levert uiterlijk volgende week het advies op, dat door Saxion werd aangevraagd naar aanleiding van een SaxNow-onderzoek. Vervolgens heeft Saxion vier weken de tijd om een beslissing te nemen.
Dat advies is al een keer uitgesteld, maar commissievoorzitter Frans de Vijlder laat weten dat Saxion uiterlijk volgende week de definitieve versie mag verwachten. De twee partijen, Saxion en de lector, hebben op dit moment de mogelijkheid om het concept te controleren op feitelijke onjuistheden. Daarna gaat een vier-wekentermijn in voor Saxion, waarin de hogeschool aan de lector moet laten weten welke eventuele verdere actie ze ondernemen.
Dit alles gebeurt in een vertrouwelijke procedure, aldus De Vijlder. Dat heeft volgens hem te maken met de privacy en de belangen van beide partijen. Na deze procedure kunnen zowel Saxion als de lector nog in beroep bij het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI). Wanneer al deze procedures zijn afgerond wordt een anonieme versie van het adviesrapport op de website van de Vereniging Hogescholen gepubliceerd.
Onderzoek
Het SaxNow-onderzoek ging over copyrightschendingen, bachelorscripties publiceren in wetenschappelijke tijdschriften met als tweede auteur de lector, het her-publiceren van eigen artikelen en eerdere samenwerking met ‘cybercharlatan’ Rian van Rijbroek. Saxion besloot naar aanleiding hiervan een externe commissie wetenschappelijke integriteit, waarin vijf hogescholen zijn vertegenwoordigd, een advies te vragen.
De publicatie volgde op eerdere artikelen waarin het partnerschap met Bitcoin Association werd bekritiseerd. Het lectoraat maakte met deze partij een massive open online course (MOOC) die niet onafhankelijk leek. Ook publiceerde SaxNow over een docent die wetenschappelijke publiceerde in een boek van Veuger, maar zich niet bekend maakte als belanghebbende.
Gerelateerde artikelen
‘Iedere opleiding heeft een link met duurzaamheid’ – Docent Karen Bosch wil het onderwerp op de agenda krijgen
Docenten zijn druk met het overbrengen van kennis, alleen ontbreekt daarbij volgens Karen Bosch, docent Fashion and Textile Technologies, vaak het thema duurzaamheid. Met duurzaamheidsworkshops hoopt zij dit onderwerp beter onder de aandacht te krijgen. “De paar docenten die meedoen, kunnen een inspiratie zijn voor een grote groep.”
Medezeggenschap vraagt voorzichtigheid bij afschaffen bsa; “Neem twee jaar voor de pilot”
Het college van bestuur wil het bindend studieadvies (bsa) vanaf studiejaar 2026-2027 zo goed als afschaffen, en daarvoor komt dan een ‘doorstroomnorm’. Komend collegejaar moet – in een pilot – ervaring worden opgedaan bij een klein aantal opleidingen. Maar zowel de studenten als de medewerkers in de Centrale Medezeggenschap pleiten voor voorzichtigheid.
Column: Terrassen na een winterdip
“Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw. Dus hup, aan de Weizen dan maar - en wel heel gauw”. Dat was het motto van Huize LP toen de eerste warme zonnestralen van het jaar een einde maakten aan de sombere winterperiode. Zo gezegd, zo gedaan! We maakten de ranzige tuinstoelen schoon en ploften in onze tuin neer. Met een lekkere koude Weizen.