Saxion beslist binnen vijf weken over het lot van Blockchain-lector Jan Veuger. De externe commissie integriteit die de zaak onderzoekt levert uiterlijk volgende week het advies op, dat door Saxion werd aangevraagd naar aanleiding van een SaxNow-onderzoek. Vervolgens heeft Saxion vier weken de tijd om een beslissing te nemen.
Dat advies is al een keer uitgesteld, maar commissievoorzitter Frans de Vijlder laat weten dat Saxion uiterlijk volgende week de definitieve versie mag verwachten. De twee partijen, Saxion en de lector, hebben op dit moment de mogelijkheid om het concept te controleren op feitelijke onjuistheden. Daarna gaat een vier-wekentermijn in voor Saxion, waarin de hogeschool aan de lector moet laten weten welke eventuele verdere actie ze ondernemen.
Dit alles gebeurt in een vertrouwelijke procedure, aldus De Vijlder. Dat heeft volgens hem te maken met de privacy en de belangen van beide partijen. Na deze procedure kunnen zowel Saxion als de lector nog in beroep bij het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI). Wanneer al deze procedures zijn afgerond wordt een anonieme versie van het adviesrapport op de website van de Vereniging Hogescholen gepubliceerd.
Onderzoek
Het SaxNow-onderzoek ging over copyrightschendingen, bachelorscripties publiceren in wetenschappelijke tijdschriften met als tweede auteur de lector, het her-publiceren van eigen artikelen en eerdere samenwerking met ‘cybercharlatan’ Rian van Rijbroek. Saxion besloot naar aanleiding hiervan een externe commissie wetenschappelijke integriteit, waarin vijf hogescholen zijn vertegenwoordigd, een advies te vragen.
De publicatie volgde op eerdere artikelen waarin het partnerschap met Bitcoin Association werd bekritiseerd. Het lectoraat maakte met deze partij een massive open online course (MOOC) die niet onafhankelijk leek. Ook publiceerde SaxNow over een docent die wetenschappelijke publiceerde in een boek van Veuger, maar zich niet bekend maakte als belanghebbende.
Gerelateerde artikelen
Poolse studente naar rechter om hoogte aanvullende beurs, maar minister hoeft bedrag niet te herzien
Een CMGT-studente uit Polen stapte naar de rechter omdat ze de aanvullende beurs die ze van september tot en met december 2023 kreeg te laag vond. Volgens haar is er geen rekening gehouden met de werkelijke inkomsten van haar ouders, die een eigen bedrijf hebben in Polen. De rechter vroeg om nadere gegevens, maar die kon de studente niet overleggen, omdat ze naar eigen zeggen geen accountant kan betalen.
Cartoon GUUS: AI
GUUS is terug. En niet alleen: net als vele studenten schakelde hij elektronische hulp in, al maakte hij deze tekening gewoon zelf.
Eenzaamheid, schaamte en toch groeien: wat corona voor mijn studietijd betekende
Vijf jaar geleden begon de coronacrisis – die voor veel studenten alles op z’n kop zette. Ook voor SaxNow-stagiaire Emy, die juist toen aan het hbo begon. In dit persoonlijke verhaal spreekt ze met leeftijdsgenoten en de studentendecaan, maar blikt ze bovenal zelf terug: op een tijd van verwarring en twijfel, maar ook van groei. “Zonder corona had ik dit verhaal nooit geschreven.”