Het inschrijvingsproces voor het Smart Solutions Semester zorgde deze week opnieuw voor frustratie onder studenten, omdat het gebruikte systeem crashte. “Dat was echt dikke vette drama”, twitterde Annefleur Bosman (student Creative Business) maandagavond. Om 19 uur zat ze met haar voorkeurslijstje 3S-projecten klaar om zich in Bison in te schrijven. Het systeem crashte, en toen ik er weer in kon waren de projecten vol.”
Ze mailde het projectbureau van 3S, of ze ingedeeld kan worden in een learning community. “Want die vond ik niet in het systeem. Ik heb nog steeds geen mail terug.” Danique Koekoek en Annabel Essink, beide studenten Creative Business, houden een vergelijkbaar verhaal.
Danique: “Ik had me tot op de puntjes voorbereid, want Bison is normaal al niet de meeste stabiele applicatie, laat staan als een hele groep tegelijk zich wil inschrijven voor een project. Dus op de market maakte ik vooraf een lijst van twaalf projecten die aansluiten bij mijn studie en interesse. Om 19 uur liep Bison meteen vast, en toen ik er eindelijk weer in kon zat alles vol. Omdat Bison geen overzicht geeft van beschikbare projecten tikte ik maar ‘smart solutions’ in de zoekbalk. Na bijna twee uur irritatie heb ik een project. Iets met innovatie in de zorg.”
Annabel Essink heeft een vergelijkbare ervaring. “Er waren niet veel projecten die aansluiten bij mijn studie en specialisatie journalistiek en voorlichting. Ik hoopte op een project bij het Wilminktheater, maar het werd iets met technologie in de zorg. Geen idee wat ik daaraan kan bijdragen, eigenlijk. En het is me ook totaal onduidelijk wat er van me wordt verwacht.”
860 studenten
Erna Engelen, projectleider 3S, zegt dat ze “best wel tevreden is” over het inschrijvingsmoment. “In een paar minuten hebben we 860 studenten in een project geplaatst. En ja, dat Bison soms vastliep en studenten zo hun voorkeuren misliepen, dat weet ze ook. “Daarom waarschuwen we vooraf heel duidelijk: je krijgt het niet per se zoals je het wil. Ik vind dat ook niet zo erg. 3S gaat er juist om dat je met een interdisciplinaire groep een uitdaging aangaat.”
Danique haalde een truc uit om in ieder geval in één aansprekend project te komen. “Misschien moet ik het niet vertellen, maar na twee uur dacht ik: ik schrijf me in als ik ergens een plek zie en kijk dan of ik iets beters kan vinden. Dat werden er vijf. De leukste heb ik gehouden, bij de andere schreef ik me weer uit.”
Dat is niet de bedoeling, zegt Erna Engelen. “Vooraf gaven we aan: hou geen plekken bezet, want daarmee benadeel je de anderen.” Danique had die waarschuwing in haar achterhoofd, zegt ze. “Ik vind dat ik geen andere keuze had. Al mijn voorkeuren waren weg en zonder overzicht van beschikbare projecten was dit voor mij de enige manier om tóch iets te vinden.”
Verbeteren
Erna Engelen ziet weldegelijk kans om de inschrijving voor 3S te verbeteren. “Hoewel een groot aantal studenten in de plek naar keuze zit, is dat bij een aantal niet zo”, zegt ze. “Idealiter kijken we veel meer naar de ontwikkeling van de student zelf, vanaf het eerste studiejaar. Ik zou het mooi vinden als je met je studiebegeleider een persoonlijk traject maakt, waar 3S de afsluiter van is. Zelf studeerde ik bijvoorbeeld bedrijfskunde, maar had grote interesse in textiel. Misschien vind je meer dingen belangrijk, bijvoorbeeld duurzaamheid en wil je graag werken aan je leiderschapscapaciteiten. Het liefst willen we dat weten, zodat we je kunnen indelen in een passende groep, met medestudenten die je persoonlijke ontwikkeling verder helpen.”
Smart Solutions: het studentenperspectief
Het Smart Solutions Semester maakt de tongen los. Sjoerd Uijttewaal schreef een kritisch opinieartikel, waarin hij zich afvroeg of het semester ‘ooit om de student zal draaien’. Loena van de Bree diende hem van repliek: “Juist innovatie en samenwerking stomen je klaar voor de arbeidsmarkt”. Het was voor SaxNow en Studium Generale aanleiding om beide studenten uit te nodigen voor een webinar, met daarbij projectleider Erna Engelen en collegelid Timo Kos. Dat webinar is hier terug te zien. Intussen kreeg SaxNow een interne studentenevaluatie uit februari in handen, waaruit blijkt dat studenten het semester met rapportcijfer 5,3 waarderen. Eén van de struikelblokken, zo geven studenten aan, is het inschrijfproces in Bison.
Gerelateerde artikelen
Eenzaamheid, schaamte en toch groeien: wat corona voor mijn studietijd betekende
Vijf jaar geleden begon de coronacrisis – die voor veel studenten alles op z’n kop zette. Ook voor SaxNow-stagiaire Emy, die juist toen aan het hbo begon. In dit persoonlijke verhaal spreekt ze met leeftijdsgenoten en de studentendecaan, maar blikt ze bovenal zelf terug: op een tijd van verwarring en twijfel, maar ook van groei. “Zonder corona had ik dit verhaal nooit geschreven.”
Zeven eeuwen Enschede in één dichtbundel; Jos Eertink over de kracht van poëzie
Wat in 1325 begon met stadsrechten, is nu vastgelegd in de lijvige poëzie-bundel Enschede 700. Jos Eertink, redacteur bij Marketing & Communicatie, hielp mee aan de samenstelling van deze bijzondere editie van het collectief Dichters in Enschede. “Het mooiste is dat we het verleden terugbrengen met deze gedichten”, zegt hij over de bundel over zijn geboortestad.
Column: Ben jij er voor jezelf?
"Het wordt me te veel." Durven we dat eigenlijk wel te zeggen? Of houden we het liever bij: "Het is even erg druk" — en gaan we gewoon door?