De inschrijving in het Smart Solutions Semester moet snel verbeterd worden, vinden zowel de Centrale Medezeggenschap (CMR) als bestuurder Timo Kos. Dat zeiden ze in het CMR-overleg afgelopen woensdag. Aanleiding was een SaxNow-publicatie over het vastlopen van Bison, de applicatie waarmee studenten zich inschrijven voor een project. In de CMR werd zelfs geopperd dat potentiële studenten misschien kiezen voor een andere school door de problemen.
Margriet Reuvers, student gezondheid en technologie, kwam door het vastlopen van Bison in een Smart Solutions-project over vloerverwarming. “Wat heb ik daar als verpleegkundige in te brengen?”, vroeg ze zich als lid van de centrale medezeggenschapsraad (CMR) af.
Ook deze ronde ging het mis met Bison, de applicatie waarmee studenten zich inschrijven voor een 3S-project. SaxNow haalde onlangs ervaringen op bij creative business-studenten, die bij geen van hun twaalf voorkeuren werden ingedeeld: het systeem crashte en als je weer kunt inloggen zitten de voorkeursprojecten vol.
Imago van Saxion
CMR-lid Daan Hendriks gaf in de vergadering een voorbeeld: daar zit je dan als rechtenstudent in een project aan een robotarm. “Het gaat om dertig studiepunten”, zei hij. “Het verhaal van projectleider Erna Engelen in SaxNow dat het gaat om ‘jezelf ontwikkelen’ en dat je ‘het niet persé krijgt zoals je wil’ is niet gepast bij een project van een half jaar. Ik ben bang dat potentiële Saxion-studenten een andere school kiezen als dit niet wordt opgelost.”
Timo Kos, lid van het college van bestuur, wond er geen doekjes om. “Het moet gewoon beter”, zei hij. Ook ‘deelt’ hij de kritiek van CMR-lid Ruben Sinkeldam op de communicatie van het projectbureau. Hij zei in de vergadering: “Ze lijken het perspectief van de student niet te begrijpen. Dat maakt de zaak niet beter.”
Kos gaat in gesprek met het projectbureau, zo beloofde hij de CMR. “Wat zich nu voordeed met Bison is heel vervelend. We gaan kijken hoe we dit volgende keer voorkomen. Daarnaast liggen er verbeterplannen voor het semester, waarmee we aan de gang gaan.”
Versterkt bestaande problemen
Uiteindelijk moeten die verbeteringen leiden tot een waarderingscijfer 8, zei Kos in een SaxNow/Studium Generale debat in april. “Daarvoor moeten dit soort zaken op de korte termijn echt aangepakt worden”, aldus Kos in de CMR. “Dit kunnen we ons niet nog een keer veroorloven, want dit soort ervaringen versterken de al bestaande problemen, die dan alleen maar groter worden.”
Wytse Mensonides zegt vanuit de CMR dat Saxion zichzelf de vraag kan stellen of het op deze manier moet, of dat er niet een betere optie is. “Met alle studenten op maandagavond 19 uur klaarzitten om je in te schrijven voor je favoriete project, voelt als je tickets gaat kopen voor een populair concert. Vang je achter het net, dan ben je een half jaar verdrietig. Misschien is dat wel een systeemfout en moet je het heel anders inrichten. Bijvoorbeeld met een slim lotingssysteem, waarbij je drie keuzes vooraf inlevert en er eentje krijgt toegewezen. Lukt dat niet, dan volgt een gesprek met de student.”
‘Knelpunten’
In een verbeter- en doorontwikkelplan beschrijft Saxion een aantal knelpunten in het Smart Solutions Semester, waarmee ze aan de gang gaan:
- De beoordeling focust op ‘verkeerde dingen’
- Te weinig aandacht voor de inhoud, vanwege het gebrek aan een deskundige coach
- Er zijn te weinig relevante opdrachten
- Het inschrijfsysteem Bison loopt vast
- Studenten en docenten zien de meerwaarde van het semester niet in en voelen zich overvallen door deze nieuwe vorm van onderwijs
- Bij het merendeel van de studenten zijn de vaardigheden voor toegepast onderzoek niet op niveau
- Er is een groot verschil in coaching-vaardigheden van de tutoren
- Governance is onduidelijk
Gerelateerde artikelen
Zeven eeuwen Enschede in één dichtbundel; Jos Eertink over de kracht van poëzie
Wat in 1325 begon met stadsrechten, is nu vastgelegd in de lijvige poëzie-bundel Enschede 700. Jos Eertink, redacteur bij Marketing & Communicatie, hielp mee aan de samenstelling van deze bijzondere editie van het collectief Dichters in Enschede. “Het mooiste is dat we het verleden terugbrengen met deze gedichten”, zegt hij over de bundel over zijn geboortestad.
Column: Ben jij er voor jezelf?
"Het wordt me te veel." Durven we dat eigenlijk wel te zeggen? Of houden we het liever bij: "Het is even erg druk" — en gaan we gewoon door?