Studenten die in kwartiel twee en drie niet komen opdagen bij een schriftelijke of digitale toets op een Saxion-locatie, verliezen niet langer een toetskans. Ze behouden dan hun eerste kans en/of herkansing. Dat besluit neemt het college van bestuur onder meer om te voorkomen dat studenten die door RIVM-richtlijnen rond corona eigenlijk moeten thuisblijven toch komen opdagen, met alle mogelijke gevolgen van dien.
Het was vanochtend nog landelijk in het nieuws: dikwijls komen studenten met coronaklachten toch opdagen, uit angst om een kans te verliezen. Deze maatregel moet daar iets aan doen. Doordat studenten nu geen toetskans verliezen als ze niet komen opdagen, voelen ze minder druk om toch te komen, is de gedachte.
Saxion vindt bovenal dat het verliezen van een toetskans een ‘onredelijke consequentie’ is als studenten van overheidswege – dus door bijvoorbeeld quarantaine - voor een tentamen moeten thuisblijven. De maatregel geldt voor toetsen in kwartiel 2 en 3, maar ook voor herkansingen van toetsen uit kwartiel 1.
De nieuwe regels gelden alleen voor digitale en schriftelijke toetsen op locatie. Voor toetsen die niet op locatie plaatsvinden, of andere toetsen die op een Saxion-locatie worden afgenomen – denk aan een mondeling of een presentatie - gelden de normale regels.
Het aantal momenten waarop toetsen kunnen worden gedaan blijft wel beperkt. Studenten kunnen dus niet zomaar zonder gevolgen toetsen blijven missen. Saxion garandeert in het besluit in ieder geval drie gelegenheden waarop de toetsen van kwartiel 2 en 3 gedaan kunnen worden.
Afgestoft
Dit besluit borduurt voort op de regels van het begin van de coronatijd, die zijn ‘afgestoft en geüpdatet’, zoals bestuurder Timo Kos het gisteren noemde. De Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) stemde gisteren in met het besluit van het college van bestuur.
De aanpassing van de toetsregels brengt extra werkdruk mee voor docenten. Voor bepaalde toetsen moet een derde gelegenheid worden geboden, terwijl er normaal maar twee gepland stonden. De beoordelingstermijn van de toetsen gaat daarom omhoog van tien naar maximaal vijftien werkdagen. Coen de Heer namens de CMR: “We zijn blij met die toevoeging, zo is er balans tussen student en docentenbelangen.”
Studentenorganisaties beklaagden zich eind al november over ‘perverse prikkels’ om onderwijs te volgen terwijl studenten strikt genomen in quarantaine zouden moeten zijn. Daarbij speelde onder meer het beperkte aantal toetskansen of het verliezen van een kans bij noodgedwongen quarantaine een rol.
Gerelateerde artikelen
Column: Terrassen na een winterdip
“Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw. Dus hup, aan de Weizen dan maar - en wel heel gauw”. Dat was het motto van Huize LP toen de eerste warme zonnestralen van het jaar een einde maakten aan de sombere winterperiode. Zo gezegd, zo gedaan! We maakten de ranzige tuinstoelen schoon en ploften in onze tuin neer. Met een lekkere koude Weizen.
Parttime School heeft nieuwe organisatie nodig; docenten in dienst van de academie
De samenwerking tussen Saxion Parttime School en academies verloopt op dit moment niet efficiënt. Daarom wordt nagedacht over een nieuwe structuur, waarbij een veel kleinere groep docenten in dienst komt van de academie. “Die professionalisering is nodig om onze ambities waar te maken”, aldus directeur Martijn Braber.
Dominique is de nieuwe Miss Teen Overijssel 2025; “Ik was bang dat ik op mijn jurk zou gaan staan”
Dominique Inklaar (17) mag zich sinds een week Miss Teen of Overijssel 2025 noemen. De eerstejaars Sociaal-Juridische Dienstverlening nam het op tegen een tiental andere meiden, en werd tijdens de finale ter afsluiting van drie maanden keihard trainen verkozen tot winnares. Niet iedereen is liefhebber van dit soort verkiezingen, merkt ze: “Iemand vroeg mij in de winkel waarom ik per se op zo’n podium moest staan”, vertelt Dominique.