Stagelopen tijdens corona: 'Mijn motivatie is compleet weg'

Toch maar noodgedwongen een minor doen, studievertraging oplopen of na vijf weken nog niet weten wat je opdracht is. Stagelopen in coronatijd is op zijn zachtst gezegd geen feest, blijkt uit de verhalen van deze studenten. Toch is het zaak moed te blijven houden. "Ook van deze tijd kun je iets leren.”

Noortje Fischer zit in het laatste jaar van haar opleiding fysiotherapie. Ze zou op dit moment eigenlijk stagelopen, maar zit thuis. Ze loopt dus studievertraging op. “Ik zou in september samen met een klasgenoot naar Zuid-Afrika gaan om daar stage te lopen bij een professionele voetbalclub. We waren al aangenomen en alles was al geregeld, maar toen kwam corona kon het niet doorgaan’’.

Ze probeerde nog een andere stage te vinden. “In principe regelt Saxion de stage, maar daar hoorde ik niks meer van”, zegt ze. “Het is met fysiotherapie nu sowieso lastig omdat je mensen moet aanraken, en daarmee ben je voor de praktijk of het ziekenhuis een risico. Nu nog een stage zit er niet meer in. Voor februari heb ik gelukkig al wel een plek kunnen regelen bij de jeugdopleiding van voetbalclub ADO Den Haag.’’

Noortje.jpg

Studente fysiotherapie Noortje Fischer loopt studievertraging op doordat ze geen stage heeft. 

“Pas na vijf weken weet ik mijn werk is”

Demi Hoentjen, student Sociaal-Juridische Dienstverlening loopt stage bij Stimenz in Apeldoorn, maar dat gaat niet zoals gehoopt. ‘’Ik ben nu al in week vijf en heb deze week pas te horen gekregen wat mijn werkzaamheden zijn’’.

Ze wil graag aan de slag maar de communicatie tussen haar en het bedrijf verloopt moeizaam. De opdrachten die worden uitgestippeld gaan keer op keer niet door omdat het door corona niet meer mag. Ze is na het sollicitatiegesprek nog niet weer op het kantoor geweest en zit de hele dag thuis.

Begrip voor de situatie bij haar stagebedrijf heeft Demi wel. ‘’Het is gewoon een moeilijke tijd en iedereen doet wat hij of zij kan, maar ik had wel graag betere communicatie vanuit het bedrijf willen zien.” Maar ze heeft niet het gevoel dat haar stage haar nu verder brengt: ‘’Dat klinkt heel lullig, maar als je op kantoor zit en je loopt mee, dan proef je echt de sfeer. Ik vind de opleiding leuk, maar ik weet nog niet zo goed waar ik naartoe wil. Ik dacht dat ik door stage te lopen juist meer motivatie zou krijgen en een beter beeld zou krijgen van wat ik na de opleiding kan gaan doen. Maar het tegenovergestelde is juist gebeurd, mijn motivatie voor school is weg en ik vind de online lessen naast mijn stage heb echt verschrikkelijk.”

Demi

Demi Hoentjen, student Sociaal-Juridische Dienstverlening: 'Ik had gehoopt dat mijn stage me meer motivatie zou geven'

“Ik zou niet alles uit mijn stage halen”

Ook Puck Huiskes merkt dat stagelopen nu tot ingewikkelde situaties kan lijden. Ze studeert Integrale Veiligheidskunde en ze zit in haar derde jaar. Ze zou nu stage moeten lopen, maar in plaats daarvan volgt ze de minor Algemene Ontwikkeling op Saxion. “Ik heb niet het gevoel dat ik op dit moment alles uit mijn stage zou kunnen halen."

Daarnaast vond ze het erg lastig om een stage te vinden en op dat moment moest ze ook nog een herkansing halen. "Ik had me wat verdiept in een minor en toen dacht ik, dit ga ik doen. Want ik hoor van klasgenoten dat ze veel vanaf huis werken en hierdoor kunnen ze niet met alles meekijken en meedoen. Dat zijn juist dingen die ik in mijn stage wil meemaken.”

Puck

Puck Huiskes koos ervoor om een minor te doen, in plaats van stage te lopen. 

“Het lijkt me niks om veertig uur thuis te werken”

Sharon Haijkers, student Bedrijfskunde, heeft ook besloten om eerst een minor te volgen in plaats van een stage. In februari start ze met de minor makelaardij op Saxion Enschede. ‘’In de sector bedrijfskunde werken veel mensen op het moment thuis. Als ik veertig uur stage in de week moet lopen, dan willen zij natuurlijk dat ik ook thuis ga werken in plaats van op het kantoor.

Dat lijkt haar helemaal niks. "Ik denk ook dat sommige bedrijven op het moment helemaal geen stagiairs willen, ik kan me voorstellen dat het daardoor lastig zal worden om een stage te vinden die ik leuk vind.”

foto3Sharon.jpg

Ook Sharon Haijkers koos er voor om eerst maar een minor te gaan volgen. 

“Je kunt ook iets leren”

Cynthia van Loon doet samen met een klasgenoot onderzoek bij Twente Safety Campus, maar moet door corona thuiswerken. ‘’Het verloopt erg moeizaam, we moeten veel bestanden hebben, maar het duurt erg lang voordat we deze krijgen. We mogen alleen naar het kantoor als we echt vastlopen en het niet anders kan. Zo kun je niet efficiënt werken. Je kan niet even snel naar iemand toelopen om iets te vragen, het moet via de mail of je moet een afspraak maken.”

Toch houdt ze de moed erin: “Ik zou studenten die in hetzelfde schuitje zitten adviseren om gewoon door te gaan met de stage, want het is nu eenmaal zo en je kunt ook iets van deze tijd leren. Als je vastloopt moet je vooral niet bang zijn om vragen te stellen. Initiatief tonen om te laten zien dat je thuis ook wat doet, is erg belangrijk. Ik leer hier wel wat van en het voegt zeker wat toe aan de opleiding’’.

Cynthia

Cynthia van Loon bekijkt het positief: "Ik leer hier ook weer van" 

Meer stageplekken verwacht in februari

Bas Olde Hampsink van het Saxion Business Point koppelt bedrijven, instellingen en organisaties die opdrachten willen laten uitvoeren aan studenten van Saxion. Hij ziet dat sommige studenten nauwelijks of geen stage kunnen vinden in deze coronatijd. “Opleidingen bieden in plaats daarvan een minor of een andere onderwijseenheid aan, zodat studenten geen vertraging oplopen”, zegt hij. Hij verwacht dat het aantal stageplekken in februari flink zal toenemen. ‘’We proberen daar nu al op te anticiperen. Bijvoorbeeld door bedrijven te vragen of ze nu al een stage kunnen aanbieden.’’

Olde Hampsink merkt dat bedrijven terughoudender zijn in het aanbieden van stageplekken. “Ze zeggen: we zijn aan het overleven en we moeten onze eigen mensen aan het werk houden. Maar er zijn ook kansen. Veel bedrijven hebben op dit moment vragen over bijvoorbeeld digitalisering en personeelszaken. Onze studenten kunnen juist daarbij heel nuttig werk verrichten.’’

Annabel Essink

Annabel Essink