Column: Zweeds geluk

Tijdens de opleiding Creative Business heb je in het vierde jaar de mogelijkheid om een studiereis te maken. Toen ik hiervan hoorde, begon mijn reizigershart alweer sneller te kloppen. Een kans om te reizen met de studie krijg je namelijk niet snel. Maar… waar ging de reis naartoe? Göteborg!

Uhm… wat zei je nou precies waar je naartoe ging? Het nog (redelijk) onbekende Göteborg, in Zweden. En hoewel ik normaal gesproken niet echt een stadspersoon ben, trok deze plek me wel heel erg aan. Waarom? Alleen al op Google Maps zag ik grote groene wazen die zich door de stad verspreidden (also know as parken, natuurgebieden etc.). Een plek waar natuur en stad samengevlochten zijn? Dat moest ik met eigen ogen zien.

Samen met tien anderen zijn we vorige week op pad gegaan. En een ding wat ons allemaal opviel? De relaxte sfeer. Studenten leven daar veel rustiger dan we hier in Nederland doen. Een voorbeeld hiervan is dat mensen rond 11 uur samenkomen om even bij te praten onder het genot van een gebakje en een koffie: fika.

Tijdens deze week merkte ik dat ik zelf ook een stuk relaxter werd. Geen gehaast, gewoon alles op z’n tijd.

In Nederland ervaar ik een hele andere cultuur. Tijd is geld. Als student worstel ik soms best met deze druk. Ik wil namelijk goede resultaten halen op de studie, niet alleen voor mezelf, maar stiekem ook om mijn ouders trots te maken. ’s Avonds koken voor de huisgenoten. Geld verdienen zodat ik m’n studieschuld kan aflossen. Sociale contacten onderhouden. Sporten om m’n lichaam fit te houden.

Fika-momentje

Aan het einde van de dag is mijn hoofd nog zo druk, dat ik nauwelijks in slaap kan vallen. Waarom? Ik gun m’n brein helemaal geen rustmoment. Dit is iets waar in de Zweedse cultuur meer aandacht aan wordt besteed. Maar eh… hoe zorg ik ervoor dat ik in Nederland in ook kan toepassen?

Om nou iedere dag ook een fika-momentje te pakken wordt uiteindelijk best prijzig. Maar iets wat ik wél kan toepassen is het opzoeken van de natuur. Tijdens de studiereis merkte ik namelijk hoe fijn het is als je vanuit de stad zó de natuur in wandelt. Daar heb je de ruimte om echt even tot rust te komen. Want hoe zweverig het misschien ook klinkt: de natuur laadt je op.

En ja, misschien is de natuur in Nederland iets minder spectaculair dan de rotspartijen, hoge heuvels en hier en daar een waterval in Zweden. Maar uiteindelijk: natuur is natuur. Dus, hup, aantrekken die wandelschoenen: het is tijd om de Nederlandse natuur in te duiken.

Kyra Gent

Kyra Gent (20) is vierdejaars Creative Business. Ze komt oorspronkelijk uit Amersfoort, maar ging op kamers in Enschede om het maximale uit haar studententijd te halen. Ze woont met vijf huisgenoten in Huize LP. Voor SaxNow schrijft ze columns over alles wat haar verwondert, beweegt of raakt.