Tijdens de opleiding Creative Business heb je in het vierde jaar de mogelijkheid om een studiereis te maken. Toen ik hiervan hoorde, begon mijn reizigershart alweer sneller te kloppen. Een kans om te reizen met de studie krijg je namelijk niet snel. Maar… waar ging de reis naartoe? Göteborg!
Uhm… wat zei je nou precies waar je naartoe ging? Het nog (redelijk) onbekende Göteborg, in Zweden. En hoewel ik normaal gesproken niet echt een stadspersoon ben, trok deze plek me wel heel erg aan. Waarom? Alleen al op Google Maps zag ik grote groene wazen die zich door de stad verspreidden (also know as parken, natuurgebieden etc.). Een plek waar natuur en stad samengevlochten zijn? Dat moest ik met eigen ogen zien.
Samen met tien anderen zijn we vorige week op pad gegaan. En een ding wat ons allemaal opviel? De relaxte sfeer. Studenten leven daar veel rustiger dan we hier in Nederland doen. Een voorbeeld hiervan is dat mensen rond 11 uur samenkomen om even bij te praten onder het genot van een gebakje en een koffie: fika.
Tijdens deze week merkte ik dat ik zelf ook een stuk relaxter werd. Geen gehaast, gewoon alles op z’n tijd.
In Nederland ervaar ik een hele andere cultuur. Tijd is geld. Als student worstel ik soms best met deze druk. Ik wil namelijk goede resultaten halen op de studie, niet alleen voor mezelf, maar stiekem ook om mijn ouders trots te maken. ’s Avonds koken voor de huisgenoten. Geld verdienen zodat ik m’n studieschuld kan aflossen. Sociale contacten onderhouden. Sporten om m’n lichaam fit te houden.
Fika-momentje
Aan het einde van de dag is mijn hoofd nog zo druk, dat ik nauwelijks in slaap kan vallen. Waarom? Ik gun m’n brein helemaal geen rustmoment. Dit is iets waar in de Zweedse cultuur meer aandacht aan wordt besteed. Maar eh… hoe zorg ik ervoor dat ik in Nederland in ook kan toepassen?
Om nou iedere dag ook een fika-momentje te pakken wordt uiteindelijk best prijzig. Maar iets wat ik wél kan toepassen is het opzoeken van de natuur. Tijdens de studiereis merkte ik namelijk hoe fijn het is als je vanuit de stad zó de natuur in wandelt. Daar heb je de ruimte om echt even tot rust te komen. Want hoe zweverig het misschien ook klinkt: de natuur laadt je op.
En ja, misschien is de natuur in Nederland iets minder spectaculair dan de rotspartijen, hoge heuvels en hier en daar een waterval in Zweden. Maar uiteindelijk: natuur is natuur. Dus, hup, aantrekken die wandelschoenen: het is tijd om de Nederlandse natuur in te duiken.
Gerelateerde artikelen
Docente Femke Welink deed mee aan regionale ‘Wie is de Mol?’; “Ik zie mijzelf niet als een goede leugenaar”
Docente communicatie en studiecoach Femke Welink (SFIB) deed mee aan de online serie De Dwarsligger, een wel heel regionale versie van het bekende ‘Wie is de Mol?’ Alle kandidaten komen uit Enter, waar ruim 7.800 mensen wonen. De serie is door duizenden mensen bekeken. Welink: “Met De Dwarsligger is heel Twente op de kaart gezet.”
Collegevoorzitter Anka Mulder vertrekt; “Laat Saxion met gerust hart achter”
Na zeven jaar voorzitterschap van het college van bestuur, verlaat Anka Mulder in april 2025 Saxion. Per 1 mei wordt ze vicevoorzitter bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijke Onderzoek (NWO). Eerder deze maand liet mede-bestuurder Timo Kos al weten dat hij vertrekt. Daarmee blijft alleen huidig bestuurder Richard Wielinga, die 1 september begon, over in het college van bestuur.
CMR ziet graag meer grip deelraden op uitkomsten MTO, vraagt CvB in gesprek te gaan met opinieschrijver Wilco Bouwhuis
De Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) pleitte afgelopen week voor instemmingsrecht van de deelraden op de verbeterplannen vanuit het medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO). Ook gaf Tessa van der Panne namens de CMR aan dat veel medewerkers van Saxion zich herkennen in de tiendelige ingezonden opinie van docent technische natuurkunde Wilco Bouwhuis. “Het zou mooi zijn als het CvB een benen-op-tafel-gesprek zou hebben met Wilco.”