Een nieuwe taal leren, dat gaat het snelst door te doen. Maar dat is voor internationale studenten en docenten niet makkelijk; veel Nederlanders schakelen razendsnel over op Engels. Om te helpen oefenen organiseren Pabo-studenten Kyra van Ginkel (18) en Nienke Rooks (17) in Deventer de Dutch Chat Club, een wekelijkse bijeenkomst, waar fouten maken mag. “Een deelnemer gaf aan dat hij zijn kinderen in zijn koffer wilde meenemen op vakantie.”
Gary McGuiness woont al jaren in Nederland. Toch krijgt hij maar heel weinig kans om zijn Nederlands te oefenen, vertelt hij. “Als ik een gesprek voer met iemand, wisselen we na de eerste paar zinnen vaak al naar het Engels.” Eerder woonde hij in China. Daar was het anders. “Daar sprak niemand Engels en moest ik dus wel snel Chinees leren en oefende ik dus ook continu.”
De docent International Business is een van de deelnemers aan de Dutch Chat Club. Hij illustreert het probleem dat veel internationals hebben in een notendop; veel Nederlanders schakelen snel naar Engels, oefenen in de praktijk is daarom lastig. Mede daarom is er nu de Dutch Chat Club, waar over van alles en nog wat in het Nederlands gebabbeld kan worden.
Lastige grammaticalessen? Daar hoeven de deelnemers niet bang voor te zijn, zeggen Nienke Rooks en Kyra van Ginkel, de Pabo-studenten die de Dutch Chat Club begonnen in Deventer, een pilot van Saxion Career Services en het MKB in Deventer. Hier draait het om oefenen, bijvoorbeeld door het kijken en luisteren van podcasts en nieuws, en dat vervolgens samen te bespreken. “Ook doen we rollenspellen zodat ze echt actief bezig zijn met Nederlands spreken.”

Kyra van Ginkel (l) en Nienke Rooks (r) zijn de initiatiefnemers van de Dutch Chat Club. Foto: SaxNow
Zak snacks
De sessie van vandaag staat in het teken van de Nederlandse cultuur. Van alles komt voorbij, van de Efteling tot de onvermijdelijke Nederlandse kringverjaardagen. Als we aftrappen zijn er in het lokaal zo’n zeven mensen, maar als het goed is worden dat er nog meer. “Het blijven studenten, dus dat sommigen te laat komen hoort er ook wel een beetje bij”, zegt Nienke.
Het is een diverse groep deelnemers, met allerlei achtergronden, tussen de twintig en veertig jaar oud, maar ze hebben allemaal hetzelfde doel: oefenen met Nederlands praten. Op Gary na zijn het allemaal studenten, die – voor de kenners- qua niveau rond de A2 zitten. “Dat was wel een vereiste, anders konden ze niet echt actief oefenen als het basisniveau er niet echt was”, zegt Kyra.
De sfeer is gemoedelijk; Gary, die les geeft aan twee van de aanwezige studenten, heeft zelfs een zak snacks meegenomen. Hij noemt de bijeenkomsten zeker nuttig: ze helpen volgens hem goed mee aan het werken aan het zelfvertrouwen. En wat helpt is dat iedereen dus hetzelfde doel heeft; dat zorgt voor een veilige leeromgeving, waar fouten gemaakt mogen worden.
Nienke beaamt dat, en ze geeft een voorbeeld van een foutje door een taalbarrière. “Een van de deelnemers gaf aan zijn kinderen mee te nemen in zijn koffer, als hij op vakantie zou gaan.” Hij had niet door dat het om dingen voor in zijn koffer ging. “Gelukkig kon hij hier zelf ook goed om lachen, het werd een beetje de grap van de avond.”
Behalve oefenen met het spreken van Nederlands, is een doel van de Dutch Chat Club ook om internationale studenten te stimuleren na hun studie in Nederland te blijven werken. Dat gaat tenslotte makkelijker als je de taal spreekt.
Geen huiswerk
Deelneemster Helena Savage (22) uit Duitsland ziet dat wel zitten. “Ik zou hier wel willen werken, als ik na de komende vier jaar de taal goed spreek.” Helena is heel enthousiast over de sessies. “Ik vind de sessies echt leuk. En wat ik fijn vind: als we iets kijken of ergens naar luisteren, staat de ondertiteling op het bord, zodat we mee kunnen lezen. Dat maakt het een stuk makkelijker.”
Achter Helena zit Jethro Ihezie (29). Hij zit in het laatste jaar van de opleiding Electrical and Electronics Engineering. Hij is net klaar met zijn Nederlandse minor en heeft het B-niveau gehaald. Maar hij wil meer. “Ik wil graag blijven oefenen, ik wil de taal niet vergeten.”
Het leukst aan de sessies vindt hij dat ze zo interactief zijn. “Actief mee moeten doen helpt echt goed bij het oefenen met het spreken.”
De Dutch Chat Club is nu nog een pilot, maar er zijn plannen om, bij voldoende deelnemers, met de club door te gaan tot juli van dit jaar. Of dat gaat gebeuren? Dat weten Kyra en Nienke nog niet. “Na deze vijf sessies moeten we eerst weer met iedereen om tafel, daarna zien we verder.”
Gerelateerde artikelen
Studium Generale: Hoe versterken we Europa ten tijden Trump, Poetin en Xi?
Studium Generale: Verdwaald, hoe red jij jezelf zonder internet, voedsel en water?
Studium Generale: Hoe werkt jouw morele kompas in deze wereld?
Begeleid gesprek na afloop van de docuvertoning ‘Mijn opa was een Schalkhaarder’