Meubilair Saxion2.jpg

Hergebruikt, refurbished of tweedehands? Ambitieuze doelstellingen voor duurzaam meubilair

Saxion moet volgend jaar op zoek naar een nieuwe leverancier voor meubilair. Voor het zover is, gaat de hogeschool de markt verkennen. Vooral om te kijken of de duurzame ambities haalbaar zijn, want de bedoeling is dat we straks meer vintage, hergebruikt en refurbished gaan zien. “We gaan kijken of dit haalbaar is.”

Vijfenzeventig procent van het nieuwe meubilair van Saxion bestaat uit hergebruikte materialen. Negentig procent van het vrijkomende meubilair wordt hergebruikt. En al het ingekochte meubilair wordt geproduceerd in Europa.

Het zijn de doelen voor meubilair uit de duurzaamheidsambitie voor 2030. Ambitieuze doelen, zegt directeur Jan Tromp van de Facilitaire Service Organisatie (FSO) desgevraagd. Of ze haalbaar zijn, is ook voor hem nog niet zeker. “Dat is ook de reden dat we een marktconsultatie gaan doen. Om te kijken of het in de ogen van de markt haalbaar is.”

De leveranciers moeten er klaar voor zijn, zegt Tromp, en of dat zo is, wil Saxion via een marktconsultatie uitvinden. “Daar kan ook uitkomen dat ze zeggen: wat jullie hier bedacht hebben gaan we echt niet redden. In dat geval zouden we moeten gaan kijken naar onze doelstellingen.”

Aflopend contract

De marktconsultatie op het gebied van meubilair komt niet uit het niets. Zoals het nu is, wordt per academie gekeken wat de wensen zijn en wordt er voornamelijk nieuw (modulair) meubilair aangeschaft. Eind volgend jaar loopt het contract met de huidige leverancier van meubilair af.

Dus moet er een nieuwe partij worden gezocht, al kan dat ook een combinatie van partijen zijn. Die partij hoeft niet per se uit deze marktconsultatie te komen, benadrukt Tromp. “Dit gaat heel duidelijk om een verkenning, de aanbesteding is een ander proces.”

Volgens Tromp hoeft het feit dat een groot deel van het meubilair straks uit hergebruikte materialen moet bestaan, niet te betekenen dat er concessies worden gedaan aan de kwaliteit. De term ouwe meuk gaat er bij hem niet in. “Dat hoeft geen verschil te maken. Het gaat om het materiaal, niet direct om de meubels zelf, al kijken we daar ook naar. Staal bijvoorbeeld is heel goed hebruikbaar. Maar ook voor bijvoorbeeld tafelbladen, kijken we naar materialen die lang meegaan en goed her te gebruiken zijn.”

Van tweedehands meubilair spreekt hij liever niet. “Maar daar kijken we ook naar, al hanteren wij liever de term refurbished.” Wat het verschil is? “Net als bij een smartphone is het dan gecontroleerd, en in een ‘als nieuw-staat.”

Minder meubilair

Er lopen inmiddels al wat projecten waar ‘second life’ meubilair een prominente rol speelt, valt te lezen in de documenten van de marktconsultatie. Tromp verwijst daarbij naar de recent gerenoveerde kantine in Enschede. “Het design meubilair dat daar staat is vintage.” Dat is dan weer het woordgebruik bij design-meubilair, legt hij uit. Ook in andere specifieke ruimtes, zoals OTSWO’s kan daar voor bijvoorbeeld banken naar gekeken worden, zegt hij.

In principe zou het dus zo moeten zijn dat de gebruikers niets merken van het feit dat straks veel meubilair op Saxion tweedehands, refurbished, vintage is, of bestaat uit hergebruikt materiaal. Ook de kosten liggen niet per se hoger, zegt Tromp. “Het kan misschien best zijn dat een individueel meubel straks duurder is, maar dat we er langer mee doen. En ik ga er gezien de ontwikkelingen rond de bezuinigingen vanuit dat we straks misschien wel wat minder inkopen.”

Bas3

Bas Klaassen

Gerelateerde artikelen

Vijfenzeventig procent neventaken, deel 9 (van 10): ‘Kwaliteitszorg, onderwijskunde en revolutiedenken'

Van de invoering van het nieuwe onderwijsmodel, online toetsen en de SDG’s die in het curriculum komen, tot Reisbalans en onderling omgaan met kritiek. Wilco Bouwhuis, docent technische natuurkunde, schreef een opinie van 16.000 woorden over alles wat hem bezighoudt op Saxion. In deel 9 (van 10), gaat het over de vermenging van Kwaliteitszorg en Onderwijskunde en het constante revolutiedenken. “Onderwijs is evolutie, geen revolutie; een verandering gaat maar heel geleidelijk, met fatsoenlijke evaluatie.”

Sinterklaasje

Eigen koffiezetters en elektrische apparaten moeten weg; ‘Sinterklaas’ vraagt college van bestuur om goede koffie

Het personeel op Saxion hoeft niet zo nodig meer geld, maar wil vooral lekkere koffie uit de automaat. Dat schrijft ‘Sinterklaas’ in een gedicht. Het is een reactie op een actie vanuit de Facilitaire Serviceorganisatie (FSO). Op eigen meegebrachte elektrische apparaten, waaronder koffiezetters, is een sticker geplaatst: deze moeten ‘afgevoerd’ worden, en gebeurt dat niet, dan doet FSO dat.

Vijf­­en­­ze­­ven­­tig pro­­cent ne­­ven­ta­­ken, deel 8 (van 10): Toets-angst

Van de invoering van het nieuwe onderwijsmodel, online toetsen en de SDG’s die in het curriculum komen, tot Reisbalans en onderling omgaan met kritiek. Wilco Bouwhuis, docent technische natuurkunde, schreef een opinie van 16.000 woorden over alles wat hem bezighoudt op Saxion. In deel 8 (van 10), schrijft hij over zijn frustratie over het toetsbeleid. “Als nu zelfs commissies worden ingesteld om weer andere commissies te controleren, dan schiet er toch wel echt iets door, nietwaar?!”