griselda

Griselda Visser Molemans dwingt erkenning voor de ‘troostmeisjes’ af; Amsterdam krijgt monument

Erkenning voor de ‘troostmeisjes’, een eufemisme voor de veelal jonge meisjes die slachtoffer werden van Japanse dwangprostitutie in Zuidoost-Azië in de periode 1932-1945. Die strijd voert docent/onderzoeker Creative Business Griselda Visser Molemans al meer dan tien jaar lang. Ze haalde begin dit jaar een groot succes: Amsterdam gaf groen licht voor een monument voor slachtoffers in Nederlands-Indië.

Ze is ‘heel blij’ met de komst van het monument, want het wordt een tastbare erkenning voor de vrouwen die tot prostitutie werden gedwongen. Dat is ook nodig, want dit is een inktzwarte pagina in de geschiedenis, aldus de docent die onder haar tweede naam Molemans publiceert. In haar boek Levenslang Oorlog (2020) berekende ze dat er in de voormalige Nederlandse kolonie minimaal 70.000 vrouwen en meisjes door Japanse militairen tot prostitutie zijn gedwongen. In heel Zuidoost-Azië ging het om minimaal een half miljoen slachtoffers, die 35 landen vertegenwoordigen, waaronder de Verenigde Staten, Australië, de UK en Duitsland.

De troostmeisjes

‘Troostmeisjes’ zijn vrouwen en meisjes die ‘troost’ moesten bieden aan Japanse soldaten. Die troost vond plaats in dwangbordelen, waar de jonge vrouwen dagelijks door tientallen soldaten werden verkracht. Het systeem van streng gereguleerde legerbordelen werd in alle bezette gebieden in Zuidoost-Azië uitgerold. Het Japanse leger deed dat om de soldaten tevreden te houden, en ze via de ‘gecontroleerde’ dwangprostitutie te beschermen tegen infectieziektes.

Het werkelijke aantal slachtoffers ligt veel hoger dan tot dan toe werd aangenomen, zegt Molemans. “In een officieel rapport stelde de Nederlandse overheid in 1994 dat er minimaal 65 en waarschijnlijk 300 vrouwen zijn misbruikt in Nederlands-Indië.” Ze had grote twijfels bij die claim, en uit haar onderzoek komt een heel ander beeld naar voren. Over de toedracht van dat officiële rapport heeft ze geen twijfels: “Nederland was en is bang voor schadeclaims. En heeft altijd de handelsbetrekkingen met Japan voorrang gegeven.”

Rijkelijk laat

Het monument in Amsterdam is voor haar een belangrijke erkenning voor de duizenden slachtoffers, hoewel het ook rijkelijk laat is. “Nog maar een paar van hen zijn in leven”, zegt ze. “Voor al die andere jonge vrouwen is er nooit erkenning geweest.” En dat heeft diepe wonden achtergelaten. “De slachtoffers zijn zwaar beschadigd uit de oorlog gekomen. Aan hun kinderen hebben ze een diep trauma en schaamte doorgegeven.”

De docent, die naast haar werk bij Saxion als onderzoeksjournalist werkzaam is, wil meer bewerkstelligen dan alleen erkenning. In het onderzoek voor haar boek, waarbij ze wereldwijd archieven doorspitte, ging ze op zoek naar de geldstromen. Want het geld dat de bordeelbezoekers voor de jonge vrouwen betaalden, werd bij twee Japanse oorlogsbanken gestort, om zo de strijd te financieren. Molemans publiceerde haar bevindingen bij het onderzoeksplatform Follow the Money, waarin ze berekende dat Nederland – naar huidige prijzen – 156,2 miljoen euro verdiende door het confisqueren van het dwangbordeelgeld bij een van de oorlogsbanken. 

griselda

Foto's: Cees Elzenga

Ook het Koninklijk Huis profiteerde, zo toonde ze aan. In 1947 bezaten koningin Wilhelmina, prinses Juliana, prins Bernhard en hun vier dochters aandelen in de Nederlandsche Handel-Maatschappij (NHM), waar een deel van het geliquideerde Japanse vermogen naar werd overgeboekt.

Kamervragen

Het Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt stelde naar aanleiding van de publicaties kamervragen aan de verantwoordelijke ministers: premier Rutte en de ministers Kaag en Hoekstra, over de rol van Japan, maar ook over de rol van Nederland en het Koninklijk Huis. Die vragen zijn nog niet beantwoord: de ministers hebben meer tijd nodig. 

Molemans vindt dat het ‘gestolen’ geld terug moet naar waar het hoort: de slachtoffers. “Dat Nederland een gecalculeerd spel van uitstel speelde, doet daar niets aan af”, zegt ze. “Daarbij is de schuld van de staat overerfbaar op de nazaten van de slachtoffers. Net als het leed dat is aangedaan: niet alleen deze vrouwen zijn slachtoffer, maar ook hun families en gezinnen.” Ze wil dat de Nederlandse overheid de slachtoffers zo snel mogelijk compenseert. “Je kunt al voorspellen hoe het gaat: als er geen directe slachtoffers meer zijn, dan verdwijnt de urgentie.”

Een mooie stap zou zijn als niet alleen Amsterdam, maar ook andere steden een gedenkmonument plaatsen. “Ik werk nu grotendeels in Enschede en woon in Bad Bentheim. Hoe mooi zou het zijn als in beide steden ook een monument zou komen”, zegt ze.

rik

Rik Visschedijk

Gerelateerde artikelen

Docente Femke Welink deed mee aan regionale ‘Wie is de Mol?’; “Ik zie mijzelf niet als een goede leugenaar”

Docente communicatie en studiecoach Femke Welink (SFIB) deed mee aan de online serie De Dwarsligger, een wel heel regionale versie van het bekende ‘Wie is de Mol?’ Alle kandidaten komen uit Enter, waar ruim 7.800 mensen wonen. De serie is door duizenden mensen bekeken. Welink: “Met De Dwarsligger is heel Twente op de kaart gezet.”

anka

Collegevoorzitter Anka Mulder vertrekt; “Laat Saxion met gerust hart achter”

Na zeven jaar voorzitterschap van het college van bestuur, verlaat Anka Mulder in april 2025 Saxion. Per 1 mei wordt ze vicevoorzitter bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijke Onderzoek (NWO). Eerder deze maand liet mede-bestuurder Timo Kos al weten dat hij vertrekt. Daarmee blijft alleen huidig bestuurder Richard Wielinga, die 1 september begon, over in het college van bestuur.

Saxion Edith Stein3.jpg

CMR ziet graag meer grip deelraden op uitkomsten MTO, vraagt CvB in gesprek te gaan met opinieschrijver Wilco Bouwhuis

De Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) pleitte afgelopen week voor instemmingsrecht van de deelraden op de verbeterplannen vanuit het medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO). Ook gaf Tessa van der Panne namens de CMR aan dat veel medewerkers van Saxion zich herkennen in de tiendelige ingezonden opinie van docent technische natuurkunde Wilco Bouwhuis. “Het zou mooi zijn als het CvB een benen-op-tafel-gesprek zou hebben met Wilco.”