De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan, het moment waarop we onze lokale vertegenwoordiging in de politiek kiezen. Maar maken studenten gebruik van hun democratische recht, of blijven ze thuis? En waarop stem je dan? Trouwens, stemmen kan woensdag gewoon op school, zowel in Deventer als in Enschede.
"De situatie in Oekraïne is een wake-up call"
Elfi Analpers (19) is tweedejaars studente Social Work. “Ja, ik ga stemmen. Ik vind het belangrijk dat wij een stem hebben binnen de gemeente, en dat wij kunnen bepalen wie uiteindelijk de besluiten maakt voor ons. De situatie in Oekraïne was ook een soort wake-up call om gebruik te maken van mijn stem. Met behulp van de StemWijzer kies ik om op de PvdA te stemmen. Mijn standpunten kwamen namelijk het meest overeen met de PvdA. Ik wist dat je voor de landelijke verkiezingen kon stemmen op Saxion, maar had geen idee dat het ook kan voor de gemeenteraadsverkiezingen.”
“Belangrijk om mee te bepalen welke richting we opgaan”
Nick Papen (19) is tweedejaars student Rechten. “Ja, ik ga stemmen. Ik heb me al wel verdiept, maar heb nog geen keuze kunnen maken op wie ik ga stemmen. Ik vind het belangrijk om mijn stem uit te brengen, daarmee heb ik het idee dat ik inbreng heb in welke richting we als land uitgaan. Ik vind het goed om actueel bezig te zijn, met wat er allemaal gaande is. Ik hoop ook dat andere studenten dit net zo belangrijk vinden.”
"Je moet niet zomaar ergens op gaan stemmen"
Thijs Kerssies (19) studeert Ondernemerschap en Retail management en is tweedejaars. “Ik ga niet stemmen. Ik heb het veel te druk met mijn studie en hierdoor geen tijd gehad om me er echt in te verdiepen. Trouwens... Als ik wel tijd had gehad, had ik het waarschijnlijk nóg niet gedaan. Het interesseert me gewoon niet zoveel. Mijn ouders houden zich er wel met politiek bezig, maar ik ga sowieso niet stemmen op hun partij. Dat vind ik een beetje zwak. Als je gaat stemmen moet je wel een eigen mening hebben.
Voor de landelijke verkiezingen vorig jaar heb ik wel gestemd, maar toen heb ik me er echt goed in verdiept. Je moet niet zomaar ergens op gaan stemmen zonder dat je weet waarover het gaat.”
“Er is minder sociale druk om te gaan stemmen voor de gemeenteraad”
Julian Duteweert (23) studeert ook Ondernemerschap en Retail management en is tweedejaars. “Ik ga net als mijn klasgenoot Thijs niet stemmen. Ik heb het redelijk druk op dit moment en heb me niet genoeg verdiept in de verkiezingen. Ik heb de StemWijzer wel gedaan, daar kwam GroenLinks uit. Ik kan me ook wel vinden in hun standpunten. Toch heb ik niet genoeg interesse om dan ook echt mijn stem uit te brengen. Naar mijn mening zijn de gemeenteraadsverkiezingen minder belangrijk dan de landelijke verkiezingen. Dat komt denk ik ook omdat er minder aandacht aan wordt besteed in de media. Er zit ook wat minder sociale druk op om te gaan stemmen in vergelijking met vorig jaar.”
“Ik stem op een vrouw”
Renee Geurds (24) is vierdejaars student Verpleegkunde. “Ja, ik ga stemmen! Maar ik moet me er nog wel even in verdiepen, ik heb de StemWijzer nog niet gedaan. Ik ga het vandaag doen. Ik ga tijdens het stemmen ook rekening houden met de actie ‘Stem op een vrouw’. Ik denk dat door de oorlog in Oekraïne het nu nog belangrijker is om te gaan stemmen. Ik ben al lange tijd niet op school geweest, dus ik wist niet dat hier een stembureau zit. Maar nu ik het weet ga ik er gebruik van maken.”
Rubrieken
Gerelateerde artikelen
SaxPraat: De langstudeerboete, goede motivatie om snel te studeren?
De langstudeerboete zou zo maar terug kunnen komen. De wat? Een boete van drieduizend euro die je krijgt als je langer dan vijf jaar over je studie doet. Dat plan staat in het hoofdlijnen akkoord van de coalitiepartijen.
SaxPraat: Zijn onze studenten zich bewust van hun alcoholgebruik?
Biertje? Volgens de GGD is 26 procent van de jongeren in Twente een zware drinker. Want als je een drankje afslaat, ben je al gauw een mietje of ongezellig. Hoe zit het bij de Saxion-studenten, drinken zij wel eens te veel? En ervaren zij wel eens ‘peer pressure’? “Als al je vrienden drinken ga je zelf sneller meedoen.”
SaxPraat: Ben jij weleens opgelicht?
Het beheerste het nieuws in Twente: de student die in een cryptodrama tientallen of honderden mensen benadeelde. Want die mensen raakten stuk voor stuk hun inleg kwijt aan de ‘cryptotovenaar’. Hoe zit dat bij de Saxion-studenten, zijn zij wel eens opgelicht, of hebben ze zelf weleens iemand beet genomen?