De klimaattop van Glasgow houdt zich bezig met de grootste problemen op aarde, en het demissionaire kabinet maakte bekend dat plastic kantoor-bekers in 2023 in de ban gaan. SaxNow bevraagt studenten over een klein deel van verduurzaming. Hoe ga je het beste om met wegwerp-koffiebekertjes? En hoe draag jij je steentje bij aan het milieu? Want waarom zou je niet gewoon je eigen koffiemok mee naar school kunnen nemen.
“Als het kan, ga ik met de auto naar school”
Timo Smit zit in het tweede jaar van Civiele Techniek en drinkt geen koffie of thee op school. ‘’Nee, ik haal eigenlijk nooit koffie op school. Maar stel, ik zou wel koffie halen, dan zou ik het gewoon in een (plastic) bekertje doen. Tijdens de les zou ik dezelfde beker nog wel een keer vullen, maar ik ga er niet mee rondlopen om te bezuinigen. Ik heb ook geen dopper of iets dergelijks, ik heb een plastic fles, die gebruik ik een week en dan gooi hem weg. Ik ben ook niet echt bezig met duurzaamheid: ik zorg dat alles in de juiste afvalbak terecht komt, maar dat was het ook wel. Als ik met de auto naar school kan, dan neem ik gewoon de auto.”
“M’n eigen mok meenemen, dat is te veel moeite”
Rogier Scheurink is tweedejaars student Bouwkunde en koopt graag koffie op school. ‘’Ik heb net twee bakjes koffie gehaald uit een automaat in de gang en ik vind het wel prima zo. Het maakt mij persoonlijk niet zoveel uit. Het zou als organisatie, in dit geval Saxion, wel verantwoordelijk zijn om te zorgen voor duurzame bekertjes. Hetzelfde bekertje opnieuw vullen zou ik niet doen, daar heb ik eigenlijk ook nog nooit over nagedacht. Het bekertje komt toch ook gewoon mee uit de automaat. Ik heb er wel over nagedacht om mijn eigen mok mee te nemen en hem dan bij de kantine te vullen, maar dat vind ik toch te veel moeite. Ik vind dat ik wel een beetje bezig ben met duurzaamheid.”
“Een vieze zwarte rand, dat wil ik niet”
Amine Sabihi zit in het eerste jaar van de deeltijdopleiding HBO Rechten en koopt wanneer hij op school is altijd wel een bekertje koffie. ‘’Ik ben deeltijd-student dus kom maar één keer in de week op school, maar wanneer ik er ben koop ik altijd wel koffie. Ik haal altijd koffie van een automaat op de gang, daar krijg je altijd zo’n plastic bekertje. Ik vind het wel goed dat sommige andere bekertjes duurzaam zijn. Jammer dus dat die van mij dat niet is. Binnenkort worden die bekertjes toch afgeschaft? Ik heb er weleens over nagedacht om mijn eigen beker mee te nemen, maar je kan hem nergens schoonmaken. Alleen met koud water zou ‘t dan kunnen en dan krijg je zo’n vieze zwarte rand, dat wil ik niet. Ik zou niet zeggen dat ik veel met duurzaamheid bezig ben.”
“Liever het OV dan de auto”
Stephanie Niehof is vierdejaars student Social Work. ‘’Ik probeer zo min mogelijk koffie te halen op school, om zo een beetje van die bekertjes af te zijn. Ik vind het een goed alternatief als iedereen zelf verantwoordelijk zou zijn, bijvoorbeeld door een thermofles mee te nemen. Zelfs een mok zou ik nog wel een mogelijkheid vinden. Ik hou me best veel bezig met duurzaamheid. Altijd afval scheiden en zoveel mogelijk gebruik maken van het OV, in plaats van de auto.”
“Thuis heb ik een thermosfles, maar die neem ik nooit mee”
Harold Koopman is eerstejaars student Elektrotechniek. “Ik haal heel af en toe koffie in de kantine. Als ik de inhoud op heb moet ik het bekertje wel direct weggooien, ze zijn niet echt herbruikbaar. Het zijn kartonnen bekers en dus niet zo stevig. Ik heb thuis wel een thermofles, maar die neem ik eigenlijk nooit mee. Het lijkt me ook niet zo gemakkelijk om even snel koffie te halen met zo’n fles. Ik vind duurzaamheid wel belangrijk. Ik kijk bijvoorbeeld bij kledingstukken ook naar hoe het gemaakt is. Hier op Saxion is er niet erg veel mogelijkheid als het aankomt op afval scheiden, dat vind ik wel jammer. Ook in de kantine krijg je niet veel informatie of de producten duurzaam zijn.”
Rubrieken
Gerelateerde artikelen
SaxPraat: De langstudeerboete, goede motivatie om snel te studeren?
De langstudeerboete zou zo maar terug kunnen komen. De wat? Een boete van drieduizend euro die je krijgt als je langer dan vijf jaar over je studie doet. Dat plan staat in het hoofdlijnen akkoord van de coalitiepartijen.
SaxPraat: Zijn onze studenten zich bewust van hun alcoholgebruik?
Biertje? Volgens de GGD is 26 procent van de jongeren in Twente een zware drinker. Want als je een drankje afslaat, ben je al gauw een mietje of ongezellig. Hoe zit het bij de Saxion-studenten, drinken zij wel eens te veel? En ervaren zij wel eens ‘peer pressure’? “Als al je vrienden drinken ga je zelf sneller meedoen.”
SaxPraat: Ben jij weleens opgelicht?
Het beheerste het nieuws in Twente: de student die in een cryptodrama tientallen of honderden mensen benadeelde. Want die mensen raakten stuk voor stuk hun inleg kwijt aan de ‘cryptotovenaar’. Hoe zit dat bij de Saxion-studenten, zijn zij wel eens opgelicht, of hebben ze zelf weleens iemand beet genomen?