Saxion wil met nieuwe Bitcoin-MOOC´s het beste blockchainonderwijs bieden

Honderden aanmeldingen voor online cursussen over Bitcoin

Saxion produceert vier massale open online cursussen (MOOC's) over de Bitcoin SV, samen met wereldwijde branche-organisatie Bitcoin Association. De technologie erachter kan breed ingezet worden, zegt Saxion-lector Blockchain Jan Veuger in dit interview. "Als je alle stemmen bij de verkiezingen in de Verenigde Staten op een Blockchain had gehad, dan zou er nooit discussie zijn geweest."

De eerste van vier MOOC’s is naar verwachting eind januari beschikbaar. Saxion biedt ze aan, maar de gratis cursussen zijn wereldwijd overal door iedereen – professionals, studenten en anderszins - online te volgen. Eind november stond de teller op 300 inschrijvingen. Inschrijven kan hier

Ronald Kramer (docent en onderzoeker) en Jan Veuger (lector Blockchain) noemen het een unieke kans dat Saxion een onderwijsprogramma mag opstarten over Bitcoin SV (één van de vier cryptomunten die is voortgevloeid uit Bitcoin). “Op Saxion hebben we het lectoraat Blockchain: een filosofie over hoe je een digitaal systeem bouwt en wat dat betekent voor organisaties. Als je dan vanuit de Bitcoin Association het verzoek krijgt om met een internationaal netwerk vol kennis een MOOC te bouwen op een Blockchain, in dit geval Bitcoin SV, dan is dat iets wat je móét doen. Vergelijk het met het mooie huis van de buurman dat maar één keer te koop staat. Dan moet je de deal maken.”
 

Schets voor de leek eens concreet wat de mogelijkheden zijn van het systeem Bitcoin.

Ronald Kramer: “Bitcoin bestaat uit bit en coin. Data en geld dus. Wat betreft dat laatste is het kwartje wel gevallen bij de meeste mensen, maar het aspect data is voor velen nog onontgonnen terrein. En dat is ook een aspect dat we gaan uitdiepen met deze cursussen. Om je een voorbeeld te geven: we gaan nu naar de notaris om een akte te krijgen waarmee je kunt bewijzen dat een woning of stukje grond van jou is. De notaris kun je vervangen door de database Bitcoin. Met jouw bestand en de hash die daaruit voortkomt, kun je aantonen dat je destijds een transactie hebt gedaan en dat het contract dat je overlegt ook inderdaad het contract is dat bij die transactie hoort.”

Jan Veuger: “Het kan heel breed ingezet worden. Een actueel voorbeeld: als je alle stemmen bij de verkiezingen in de Verenigde Staten op een Blockchain had gehad, dan zou er nooit discussie zijn geweest. Het is een systeem om malversaties te voorkomen. De data klopt altijd, wat er ook opstaat. Dat kan geld zijn, een vorm van eigenaarschap, of stemmen. Kortgezegd leg je feiten vast op een Blockchain en die kunnen niet worden aangepast, alleen aangevuld. En waar je bij internet spreekt van uitwisseling van informatie, gaat het bij Blockchain over het uitwisselen van waarden. Een heel nieuwe dimensie.”

Wat is het doel van deze massale open online cursussen?

Ronald Kramer: “In een interactieve vorm het bewustzijn over Bitcoin stimuleren. Het gaat ons er niet om dat je bijvoorbeeld als decision maker van een bedrijf ‘ja’ zegt tegen Bitcoin. Maar wel dat als je nee zegt, je ook weet waar je nee tegen zegt. Het idee is om vier MOOC’s te maken. We willen in de eerste cursus vooral uitleggen wat Bitcoin is en wat de consequenties ervan zijn. Vervolgens komt er een MOOC over de juridische aspecten en één over de economische kant. De vierde wordt toegespitst op het programmeren van Bitcoin.”

Welke impact gaan deze MOOC’s hebben, zowel binnen als buiten Saxion, hopen jullie?

Jan Veuger: “We hebben de MOOC’s wereldwijd gepromoot. Ik heb bijvoorbeeld net een paar gastcolleges in Indonesië gegeven. Er zat twee keer 300 man in de zaal en daar is het dus bekend. Het heeft wat dat betreft een enorme potentie. Als ik naar ons eigen onderwijs kijk op Saxion, zijn we een nieuw curriculum aan het ontwikkelen voor de academie Financiën, Economie en Management en gaan we daar ook de eerste MOOC implementeren in het onderwijsprogramma. Zo bereik je ook je nieuwe professionals er meteen mee. Enerzijds is het dus wereldwijd heel breed opgezet, maar ook sec to the point voor onze eigen studenten.”

Ronald Kramer: “Het biedt ook voor andere universiteiten en hogescholen een grote kans om het onderwijsprogramma mee in te kleuren. Vanuit Saxion roepen we al jaren dat we moeten internationaliseren. Wat dat betreft is het mooi om te zien met welk team we nu aan het werk zijn. Uit de groep deskundigen die we vanuit de Bitcoin Association kunnen raadplegen, zit er één in Hawaï, één in Australië, één in Pakistan, één in Londen en één in Los Angeles. Dan moet je soms dus heel vroeg opstaan om elkaar te kunnen spreken. Het is een grote eer om dit project te mogen doen, maar ook een hele uitdaging. Complexe materie verpakken in jip-en-janneketaal, dat wordt de kunst.”

Roy Heethaar

Roy Heethaar

Gerelateerde artikelen

Aftrap documentaire ‘Gen Sax’; volg vier jaar lang een groep van vijftien eerstejaars met ons

“Ze zijn zestien, zeventien, achttien jaar, een enkeling al een eind in de twintig. Ieder met z’n eigen dromen, ambities, passies… en misschien angsten voor de toekomst.” Met deze woorden beginnen we de teaser van wat onze documentaire-reeks Gen Sax moet worden. Wij gaan de komende vier, misschien vijf jaar, een groep (nu nog) eerstejaars volgen. Op video spreken we ze over alles wat ze bezighoudt, en krijgen we een kijkje in hun levens.

Thumbnail SaxPraat zonder logo2.jpg

Een SaxPraat over treintranen: "Van de 30 studenten waren er maar 3" (VIDEO)

Driekwart maand niet zo fijn met de trein: het spoorverkeer in heel Twente ligt drie weken lang grotendeels plat. Wat doet dat met de studenten van Saxion? Bezoeken zij nog net zo trouw hun lessen als altijd, of komt hierdoor de klad erin? Cameraman Flemming Meen en presentator Guus Nijhuis peilden de meningen. "Ik vind het maar stom eigenlijk."

Video: Kamperen tijdens de INTRO in Deventer, “Vrienden voor het leven!”

In de kleine uurtjes toog cameraverslaggever Samantha naar de stadscamping in Deventer, waar ze sprak met INTRO-gangers die nog niet moe waren. Eerstejaars Rover Nooij (Commerciële Economie) bood zich spontaan aan voor een rondleiding en pakte een rol als interviewer. “Als je rond vijf uur in bed ligt, en er rond tien uitkomt, heb je genoeg slaap gehad voor de volgende dag.”