Suzan Koning

APO-directeur Suzan Koning wordt interim-bestuurder: “Ik plak niet aan het pluche”

Suzan Koning wordt op interim-basis lid van het college van bestuur van Saxion. Koning is nu nog directeur van de Academie Pedagogiek en Onderwijs (APO). Ze gaat vanaf 1 maart tijdelijk de positie van Timo Kos overnemen, die vertrekt naar de Universiteit Leiden.

Koning (62) zal niet aan het pluche blijven kleven, zegt ze met gevoel voor understatement. Na haar periode als interim-bestuurder gaat ze vervroegd met pensioen, zo is de bedoeling. “Dit is echt een interim-invulling, het liefst wil ik daarna ruimte maken voor een andere interne kandidaat. Dan hoop ik echt dat een van de collega’s voor deze functie opstaat. ”

Het tijdspad daarvoor is ongeveer tot eind december, eventueel met uitloop, zegt ze. Dat betekent ook dat voor de APO op zoek wordt gegaan naar een nieuwe directeur. Koning: “Ook als ik niet met vervroegd pensioen was gegaan, had ik eind december te lang gevonden voor een tijdelijke oplossing.”

Koning noemt haar nieuwe rol als interim-bestuurder een heel ander perspectief. Dat is best even schakelen. “Anders was ik nog anderhalf jaar redelijk comfortabel directeur geweest bij de APO, die draait. Dit is een grote uitdaging en ik vind het ook best spannend.” Tegelijkertijd krijgt ze veel energie van die uitdaging. “Dit is wel een heel mooi einde.”

Ze vindt dat het huidige cvb en de rvt goed hebben nagedacht over de nieuwe invulling van het cvb. Behalve Timo Kos, die eind februari vertrekt, vertrekt ook huidig voorzitter Anka Mulder. “Er ligt een goed tijdspad, waarbij eerst een nieuwe voorzitter wordt gezocht.”

Veel ervaring

Karl Dittrich, voorzitter van de rvt, toont zich in een nieuwsbericht van Saxion verguld over de aanstelling van Koning. “Suzan heeft veel ervaring in het hoger onderwijs, kent Saxion, is een goede directeur en heeft veel animo om Saxion mee te besturen”, zegt hij.

Koning is vanaf medio 2018 directeur van de APO. Daarvoor was ze (onder meer) acht jaar bestuursvoorzitter/algemeen directeur van CPS Onderwijsontwikkeling en advies in Amersfoort. Ook is ze lid van de raad van toezicht van het Greijdanuscollege in Zwolle, de EO, en ForumC, een forum voor verbinding van geloof, wetenschap en samenleving.

Bas3

Bas Klaassen

Gerelateerde artikelen

Medezeggenschap ziet reorganisatie onderwijsdienstverlening niet zitten; stemt niet in met voorstel CvB

De Centrale Medezeggenschap (CMR) is tegen het plan van het college van bestuur om medewerkers kwaliteitszorg en onderwijsdienstverlening per september grotendeels centraal onder te brengen bij OSS. De medezeggenschap is niet overtuigd dat deze reorganisatie zinvol is, en wees in de overlegvergadering, waar flink wat online toehoorders waren, het instemmingsverzoek van het CvB af. “We zien centralisering niet zitten.”

Lale Gül op Saxion bij bijeenkomst over zondebokdenken: “Geloof is een ideeëngoed, daarop mag je kritiek hebben”

Schrijfster en columniste Lale Gül was woensdagmiddag een van de gasten bij een drukbezocht programma van Studium Generale. Het thema: zondebokdenken. Waar Gül voor de één als heldin geldt, omdat ze brak met de islam, zien anderen haar als verrader of zondebok. Met grote gevolgen.

stockfotootje.JPG

Onvrede over leiderschap binnen DMC, onder andere externe coaching moet verbetering brengen

Medewerkers van de Dienst Marketing & Communicatie (DMC) zijn niet tevreden over het leiderschap binnen de dienst. Dat blijkt uit de deelresultaten van het tweejaarlijkse medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO). Ook vinden medewerkers dat er door het managementteam niet adequaat werd gereageerd bij sociaal onveilig gedrag. Ook bij de Academie Bestuur Recht & Ruimte (ABR&R) zijn daar twijfels over. De diensten HRM en Control, Finance en Audit (CFA) komen op veel vlakken juist opvallend goed uit het onderzoek.