CDA-Kamerlid Derk Boswijk stelde vandaag in Apeldoorn onder meer dat het CDA nooit meer gaat regeren met de PVV. Boswijk ging op Saxion in gesprek met studenten en docenten van Integrale Veiligheidskunde, Security Management en Bestuurskunde. “De opvattingen van de PVV gaan niet alleen tegen grondrechten en onze principes in, vanuit mijn perspectief zie ik ook gewoon dat ze niet kunnen besturen.”
Boswijk reageerde daarmee op een ingezonden vraag uit het publiek. In zijn antwoord verwees hij ook naar het gedoogakkoord van 2010, toen het CDA en de VVD via een gedoogconstructie samenwerkten met de PVV. De partij werd daarna door de kiezer keihard afgestraft. “Dat heeft onze partij enorm beschadigd,” zei Boswijk daarover. “We gaan dat avontuur niet nog een keer aan.”
Voor staatssecretaris Ingrid Coenradie maakte hij overigens een uitzondering wat betreft het ‘niet kunnen besturen’. Boswijk – die ooit zelf op de PVV stemde – kwam voor een gesprek over zijn carrière, (geo-)politiek en defensie naar Apeldoorn en nam geen blad voor de mond. “Wat dat betreft is oppositie voeren makkelijker dan regeren,” zei hij daar zelf over. “Al is het met deze regering tegelijkertijd ontzettend frustrerend.”
Boswijk werd verleid tot een bezoekje aan Saxion Apeldoorn na een toevallige ontmoeting met Security Management-docent/onderzoeker Ben den Tuinder, die de bijeenkomst organiseerde en vandaag leidde. Van het imago van politiek als saai en stoffig onder jongeren viel weinig te merken. Hoewel het een onderwijsvrije week was, zat de zaal behoorlijk vol met studenten.
Dat valt deels misschien te verklaren door de relatief jonge leeftijd van Boswijk, zijn flitsende schoenen, maar waarschijnlijk nog veel meer door zijn portefeuille. De 36-jarige Boswijk is voor het CDA onder meer woordvoerder op het vlak van justitie en veiligheid, defensie en buitenlandse zaken.

In een onderwijsvrije week trok Kamerlid Derk Boswijk toch volop studenten naar Apeldoorn. Foto's: Ronald Hissink
Gebeurt van alles tegelijkertijd in de wereld
En vooral op die laatste twee vlakken - defensie en buitenlandse zaken- is er nogal wat aan de hand op dit moment. Of zoals student Bestuurskunde Richard Haanappel het na afloop benoemde: “Er gebeurt van alles tegelijkertijd.”
Het ging daarbij over Israël en Palestina, Poetin en Oekraïne, Xi en Taiwan, maar bovenal over de verschuivende geopolitieke verhoudingen sinds Trump aan de macht is in Amerika. Volgens Boswijk wordt sindsdien pas de urgentie gevoeld in Europa om op militair vlak voor zichzelf te zorgen. “We zijn een fantastisch continent, met bizarre welvaart, maar tot nu toe was de gedachte bij al onze problemen altijd: dat lost iemand anders wel op.”
Toch noemde hij het bondgenootschap tussen Europa en de Verenigde Staten wel ‘sterker dan 4 jaar Trump’. “Maar de strategie moet nu zijn: slijmen en lijmen tot je erbij neervalt en parallel daaraan zo snel mogelijk de disbalans in balans brengen. Europa moet militair gezien veel meer zijn eigen broek ophouden.”

Devin Bakker (22) won een gesigneerd boek van Derk Boswijk, met een vraag die hij stelde over de relatie tussen klimaatverandering en geopolitieke conflicten. Foto's: Ronald Hissink
Adviezen
Boswijk had (desgevraagd) meerdere adviezen voor de studenten. Van heel persoonlijk en klein (‘word zo snel mogelijk reservist’) tot iets groter (‘word politiek actief’), tot qua levenshouding: hij raadde de studenten bovenal aan om kritisch te blijven en om niet apathisch te worden. “Dat is het slechtste wat je kunt doen. En blijf onzin tegenspreken, op welke verjaardag dan ook, blijf dat doen.”
Kritisch was – hoewel genuanceerd en voorzichtig – ook Richard Haanappel. De zelf ook politiek actieve bestuurskundestudent zei vooral naar de bijeenkomst te zijn gekomen omdat hij benieuwd was naar de verhalen en motieven van Boswijk. Daar was hij enthousiast over, maar toch was hij het niet altijd met hem eens.
Waar Boswijk antwoordde met 'ja' antwoordde op de ja/nee-stelling dat veiligheid politiek momenteel een belangrijker onderwerp is dan immigratie, zag Haanappel dat anders. “Ook op dat vlak is het crisis.” Op andere punten vond hij dan weer dat Boswijk goede dingen zei, zoals bijvoorbeeld over het bestrijden van die immigratiecrisis aan de bron in de landen van herkomst.
"Nee, ik werd niet gedwongen hier naartoe te komen," zei Devin Bakker (22, student Security Management), met een grijns. “Ik vond het gewoon interessant.”
Naast alle adviezen, nam hij vooral een eigen observatie mee uit het optreden van Boswijk. “Wat bij mij het meest blijft hangen is dat hij zich kan inleven in andere perspectieven, of dat nou bijvoorbeeld van Amerika of Rusland is. Dat zorgt voor een hele goede basis om de discussie aan te gaan.”
Gerelateerde artikelen
Cartoon GUUS: AI
GUUS is terug. En niet alleen: net als vele studenten schakelde hij elektronische hulp in, al maakte hij deze tekening gewoon zelf.
Eenzaamheid, schaamte en toch groeien: wat corona voor mijn studietijd betekende
Vijf jaar geleden begon de coronacrisis – die voor veel studenten alles op z’n kop zette. Ook voor SaxNow-stagiaire Emy, die juist toen aan het hbo begon. In dit persoonlijke verhaal spreekt ze met leeftijdsgenoten en de studentendecaan, maar blikt ze bovenal zelf terug: op een tijd van verwarring en twijfel, maar ook van groei. “Zonder corona had ik dit verhaal nooit geschreven.”
Zeven eeuwen Enschede in één dichtbundel; Jos Eertink over de kracht van poëzie
Wat in 1325 begon met stadsrechten, is nu vastgelegd in de lijvige poëzie-bundel Enschede 700. Jos Eertink, redacteur bij Marketing & Communicatie, hielp mee aan de samenstelling van deze bijzondere editie van het collectief Dichters in Enschede. “Het mooiste is dat we het verleden terugbrengen met deze gedichten”, zegt hij over de bundel over zijn geboortestad.