Uit de schouwburg voor ‘protest’ tijdens Opening Hogeschooljaar; ‘Ik sta voor het hbo’

Studenten en medewerkers, maar ook het hbo in z’n geheel, moeten ‘zien en gezien worden’. Dat zei collegevoorzitter Anka Mulder zojuist in haar toespraak bij de Opening Hogeschooljaar. “Laten we zuinig zijn op het hbo en het enorme talent dat onze studenten meenemen.” Ze nam de bezoekers mee de straat op, voor een fotomoment buiten de Deventer Schouwburg. Daar werden spandoeken uitgedeeld.

Na de officiële opening van het hogeschooljaar, vroeg Mulder de aanwezige bezoekers mee naar buiten te gaan om een statement te maken. De lokale krant de Stentor was al aanwezig om de bezoekers op de foto te zetten. Het protest duurde een minuut of tien, waarna de bezoekers weer naar binnen gingen voor de borrel.

Zien en gezien worden

In de eerste plaats denk Mulder bij het thema ‘Zien en gezien worden’ aan de studenten, zei ze in haar toespraak. Het gaat volgens haar om hen, de 8.400 eerstejaars op Saxion en de in totaal 450.000 hbo-studenten in Nederland. “Met veel studenten gaat het prima”, aldus Mulder. “Maar de afgelopen jaren hebben we ook gezien dat het welzijn van een aanzienlijk deel van de studenten onder druk staat.” Zorgelijk, vindt de collegevoorzitter.

De langstudeerboete maakt dat niet beter. Op je zeventiende is het niet gek dat je misschien niet de juiste studiekeuze maakt, zei ze. En sommige studenten zijn topsporter of mantelzorger en hebben extra tijd nodig. Mulder zei te vrezen voor de gevolgen van de boete, niet alleen voor studenten, maar ook voor de arbeidsmarkt.

Praten in plaats van de telefoon

Op Saxion ziet ze dat er écht iets aan de hand is: veel studenten hebben het lastig. “We willen ons best doen om er zo goed mogelijk voor hen te zijn, om nog meer aandacht te hebben voor welzijn en begeleiding van studenten.” Die ene student met problemen, maar zichzelf kunnen zijn en zich gezien voelen. Ze riep klasgenoten op om een praatje met elkaar te maken in plaats van de mobiele telefoon te pakken.

De flexibele studieroutes, die het college van bestuur eerder aankondigde, horen daarbij. Het bestuur werkt aan mogelijkheden om door te stromen naar een andere studie. “Geen onnodige hordes dus, maar een doorgaande route”, omschreef Mulder.

De medewerkers moeten ook gezien worden en voor het welzijn is aandacht, aldus Mulder. “We zien hoe hard je werkt en wat het van je vraagt. We waarderen wat je doet voor Saxion”. Met de campagne ‘Iets meer jij’ geeft de hogeschool daar volgens haar invulling aan.

Hbo’ers zijn broodnodig

Mulder trok het thema breder, naar het hele hoger beroepsonderwijs. Hbo-studenten zijn ‘broodnodig’ volgens de collegevoorzitter. “Als je werkgevers vraagt om wie ze zitten te springen, zijn dat hbo’ers. Met hun kennis en talent zijn zij de spil val elk bedrijf en elke organisatie in elke regio.” En dat is voor de media en de politiek een ingewikkeld verhaal. “Ik begrijp niet hoe je 450.000 studenten over het hoofd kunt zien.”

Daarbij kwam ze terug op haar eerdere verhaal: het hbo krijgt te weinig overheidsgeld. “Het hbo-onderwijs is volgens CPB-cijfers de laagst gefinancierde vorm van vervolgonderwijs”, zei ze. En van al het geld voor onderzoek gaat één twintigste naar het hbo. “Het is voor onze hbo-studenten net zo belangrijk dat hun onderwijs up-to-date wordt gehouden met onderzoek.”

En als het hbo dan een keer wordt gezien, dan is om zoiets als het toelaten van internationale studenten. Dat is volgens Mulder een niet-bestaand probleem in het hbo in Oost-Nederland. “Nog geen acht procent van de studenten is internationaal. Welk probleem moeten wij dan oplossen?”

“Ik sta voor het hbo”, zo sloot Mulder getooid met een vlaggetje met diezelfde woorden haar toespraak af. “Soms zou ik dat op een groot spandoek willen zetten en er mee op een podium gaan staan. En dat is precies wat ik nu maar eens doe.”

 

Buiten de schouwburg Deventer voor een protest. 

rik

Rik Visschedijk