CvB-lid Timo Kos riep gisteren tijdens de overlegvergadering met de Centrale Medezeggenschap medewerkers en studenten op om te protesteren tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs. Medewerkers die tijdens de protesten op 14 november in Utrecht willen protesteren, krijgen hun reiskosten vergoed door Saxion.
Woordvoerder Karin Effing laat weten dat voor studenten op 14 november geen aanwezigheidsplicht geldt, behalve bij verplichte onderwijsactiviteiten die niet ingehaald of verzet kunnen worden. Ook gaan toetsen gewoon door. Het inhalen van gemiste stof blijft wel de verantwoordelijkheid van de student zelf, aldus Effing.
Timo Kos zal zelf ook aanwezig zijn, net als twee weken geleden bij het protest tegen de langstudeerboete, gaf hij gisteren aan tijdens de overlegvergadering met de Centrale Medezeggenschap.
We willen mensen in de gelegenheid stellen om op 14 november te demonstreren, zei collegevoorzitter Anka Mulder tijdens die vergadering. Daarvoor kiest Saxion dezelfde lijn als twee weken geleden, vulde Timo Kos aan: “Maak afspraken in je team als je naar Utrecht wil. Voor het reizen kun je de OV-kaart van Saxion gebruiken. Het is fijn als er veel mensen meegaan, het is een belangrijk moment.”
Ook riep hij op om de online petitie te tekenen. “Er zijn nog maar 25 duizend bezwaren.” Dat moeten er volgens hem veel meer zijn. Kos noemde de bezuinigingsplannen op zijn LinkedIn eerder al ‘afbraakbeleid van dit kabinet’.
Lessen en toetsen gaan 14 november wel gewoon door, gaf Kos in de vergadering aan. De protestdag wordt georganiseerd door de vakbond FNV samen met onderwijsbond AOb en partners als WOinActie. Het programma bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder een demonstratie die om 13.00 uur vertrekt vanuit het Moreelsepark en zal eindigen op het Domplein.
Gerelateerde artikelen
Ruim miljoen euro subsidie voor projecten op gebied van ondermijning, duurzaam bouwen en landbouwemissies
Drie SPRONG-projecten van Saxion hebben opgeteld meer dan één miljoen euro subsidie gekregen van regieorgaan SIA. De projecten richten zich op uiteenlopende onderwerpen: het duurzaam gebruik van hout in de bouw, tegengaan van criminele geldstromen en ondermijning en het verlagen van schadelijke uitstoot in de landbouw en het verwaarden van mest.
Vijfenzeventig procent neventaken, deel 6 (van 10): Onderwijspolitiek: complotten en corruptie?
Van de invoering van het nieuwe onderwijsmodel, online toetsen en de SDG’s die in het curriculum komen, tot Reisbalans en onderling omgaan met kritiek. Wilco Bouwhuis, docent technische natuurkunde, schreef een opinie van 16.000 woorden over alles wat hem bezighoudt op Saxion. In deel 6 (van 10), beschrijft hij de ‘onbedoelde’ onvrede onder studenten en medewerkers over het onderwijs: “Door een onderwijsorganisatie die, uit angst, vasthoudt aan diezelfde complexheid – en macht.”
Column: Groepswerk
Ooit gaf ik een introductiecollege voor een projectopdracht voor eerstejaarsstudenten in het vierde kwartiel. Omdat het plaats vond in het Harry Bannink-theater, dat zich leent voor dramatiek, kwam ik altijd op met de achtergrondmuziek van Darth Vader uit de Star Wars-films.