Er worden veel reizen en thuiswerkdagen gedeclareerd op feestdagen, in weekenden en op verplicht vrije dagen en weken. Dat blijkt uit de steekproeven die de dienst HRM doet in Reisbalans. Die declaraties zijn niet per se onterecht, zegt HR-adviseur Doenja Mensink. “Maar we gaan leidinggevenden vragen om met deze collega’s in gesprek te gaan.” Ook worden woon-werkritten regelmatig als dienstreizen geschreven.
Er kunnen goede redenen zijn om op bijzondere dagen een rit of thuiswerkdag te declareren, zegt Mensink. “Zo zijn er natuurlijk collega’s die in weekenden werken, bijvoorbeeld bij open dagen. En er zijn collega’s die op uitzonderlijke dagen werken”. Maar HR ziet ook dat er wel erg veel reizen en thuiswerkdagen worden gedeclareerd buiten normale uren en dagen. De leidinggevenden van Saxionners die uit de steekproeven komen, krijgen deze week bericht van HR met de oproep om in gesprek te gaan met de collega.
In januari 2023 ging Saxion over op Reisbalans voor de registratie van woon-werkverkeer en dienstreizen. Met Reisbalans gaat Saxion uit van vertrouwen in de medewerker, aldus Mensink. Leidinggevenden krijgen de declaraties van individuele medewerkers niet te zien of aangeboden voor een akkoord. Wel werd met de centrale medezeggenschap afgesproken dat er steekproeven worden gehouden. Dat is onlangs gebeurd.
Mensink denkt dat nog niet voor iedereen duidelijk is wat je mag declareren en hoe je dat precies doet. Dan gaat het bijvoorbeeld over woon-werk reizen met de auto, die met de invoering van het nieuwe mobiliteitsbeleid niet alleen naar de standplaats gelden, maar ook naar andere Saxion-locaties. Daar mag dus geen dienstreis, waarvoor een hogere kilometervergoeding staat, voor geschreven worden. “Maar we zien bijvoorbeeld ook een declaratie voor een enkele reis op de fiets van 40 kilometer.”
Hele omslag
Mensink zegt dat de dienst HRM bekend is met de kritische geluiden over Reisbalans. “De overgang is natuurlijk een hele omslag”, zegt ze. “Maar we zien ook dat er 1,3 miljoen kilometer meer met het openbaar vervoer is gereisd sinds het nieuwe mobiliteitsbeleid.”
Saxion is in structureel overleg met Reisbalans over mogelijke verbeteringen. “Zo horen we van collega’s dat ze eigenlijk altijd dezelfde woon-werk reizen maken en dat het vervelend is dat je die steeds handmatig moet invoeren. We zijn aan het kijken wat we daarmee kunnen, ook met input van Saxion-onderzoekers die zich met dit soort softwareontwikkeling bezighouden. Maar Reisbalans is een grote organisatie, met meerdere klanten. We kunnen ook weer niet een geheel eigen omgeving laten maken.”
Mobility Board
Met de invoering van het nieuwe mobiliteitsbeleid werd ook een onafhankelijke Mobility Board in het leven geroepen. Wie onevenredig wordt getroffen door het mobiliteitsbeleid, bijvoorbeeld wie reist vanuit een afgelegen gebied, kan zich daar melden. Mensink zegt dat 28 collega’s daar aanklopten voor een uitzondering op het mobiliteitsbeleid. Acht daarvan zijn gehonoreerd.
Gerelateerde artikelen
Cartoon GUUS: AI
GUUS is terug. En niet alleen: net als vele studenten schakelde hij elektronische hulp in, al maakte hij deze tekening gewoon zelf.
Eenzaamheid, schaamte en toch groeien: wat corona voor mijn studietijd betekende
Vijf jaar geleden begon de coronacrisis – die voor veel studenten alles op z’n kop zette. Ook voor SaxNow-stagiaire Emy, die juist toen aan het hbo begon. In dit persoonlijke verhaal spreekt ze met leeftijdsgenoten en de studentendecaan, maar blikt ze bovenal zelf terug: op een tijd van verwarring en twijfel, maar ook van groei. “Zonder corona had ik dit verhaal nooit geschreven.”
Zeven eeuwen Enschede in één dichtbundel; Jos Eertink over de kracht van poëzie
Wat in 1325 begon met stadsrechten, is nu vastgelegd in de lijvige poëzie-bundel Enschede 700. Jos Eertink, redacteur bij Marketing & Communicatie, hielp mee aan de samenstelling van deze bijzondere editie van het collectief Dichters in Enschede. “Het mooiste is dat we het verleden terugbrengen met deze gedichten”, zegt hij over de bundel over zijn geboortestad.