Nieuwe studenten die in de eerste weken al weten dat ze de verkeerde opleiding kozen, kunnen komend collegejaar tot en met 22 september overstappen naar een andere opleiding. In de huidige situatie lukt overstappen niet altijd, waardoor eerstejaars meteen al uitvallen of voor een andere hogeschool kiezen.
Bij de start van het schooljaar is er ieder jaar een groep studenten die tijdens de Intro of de eerste lessen al weet: deze opleiding is helemaal niets voor mij. Itje Wijshake van Onderwijs en Student Support zegt dat het onduidelijk is om hoeveel eerstejaars het gaat. “Dat kunnen we niet in de cijfers terugzien.”
Deze studenten kunnen tot en met 22 september overstappen (switchen), zodat de inschrijving voor 1 oktober kan worden afgerond. Dat is de datum die DUO hanteert voor inschrijvingen.
Beleid voor heel Saxion
Met deze pilot belooft Saxion aan alle eerstejaars dat ze nog een andere opleiding kunnen kiezen. Die belofte is nieuw, aldus Wijshake. Eerder kon switchen bij de ene opleiding makkelijker dan bij de andere. “Daarom is er nu uniform beleid voor heel Saxion. Als je toelaatbaar bent voor een andere opleiding, kun je daar ook heen.”
Die toelaatbaarheid betekent dat studenten het juiste vakkenpakket moeten hebben voor de nieuwe opleiding. Maar ook dat een overstap sommige studies in de praktijk niet mogelijk is, omdat die opleidingen werken met selectie aan de poort.
Het nieuwe switchbeleid geldt ook voor opleidingen die in de tweede of derde week al zijn gestart met bijvoorbeeld een project. De opleidingen moeten dan plek maken voor de switchstudent. Saxion gaat deze studenten helpen om alsnog de juiste opleiding te kiezen, zegt Wijshake. Bijvoorbeeld met hulp van het Student Support Centre en de studiecoaches.
Uitstel switchminor
Met deze pilot test Saxion om hoeveel eerstejaars het gaat en hoe groot de belasting op de organisatie is. Daarmee is het omvangrijke plan om komend studiejaar een switchroute te introduceren voorlopig losgelaten.
Dit plan, door collegelid Timo Kos eind vorig jaar gepresenteerd, zou het ook voor ouderejaars mogelijk maken om nog over te stappen naar een andere opleiding. Hiervoor zou de ‘vrije ruimte’ van de derdejaars minor worden ingezet: een student zou behaalde punten naar die minor kunnen overhevelen, om zo studievertraging te beperken.
“We kiezen bewust om dit omvangrijke voorstel in de koelkast te zetten”, aldus Wijshake. Saxion wil eerst ervaring opdoen met deze beperktere doelgroep. “In de loop van het studiejaar gaan we met de ervaringen uit deze pilot kijken naar het eerdere plan van een switchroute of andere alternatieven.”
Gerelateerde artikelen
Column: Blauwbilgorgel
Op meer toiletten straks gratis menstruatieproducten: 'Studenten lopen liever met prop wc-papier, dan naar receptie'
Op meer toiletten in de Saxion-gebouwen komen plekken waar studenten en medewerkers gratis menstruatieproducten kunnen pakken. Het Green Office kijkt samen met de Facilitaire Service Organisatie (FSO) naar plekken om meer ‘Menstruatieproducten UitgiftePunten’ (MUP’s) plaatsen. Volgens Janine Schoeman, projectmedewerker bij het Green Office, is dat nodig: “Het zijn er te weinig, we gaan kijken naar een MUP op elke verdieping of uitbouw.”
Vijfenzeventig procent neventaken, deel 3 (van 10): ‘De Wet van Amdahl toegepast op mensen’
Van de invoering van het nieuwe onderwijsmodel, online toetsen en de SDG’s die in het curriculum komen, tot Reisbalans en onderling omgaan met kritiek. Wilco Bouwhuis, docent technische natuurkunde, schreef een opinie van 16.000 woorden over alles wat hem bezighoudt op Saxion. In deel 3 (van 10), gaat hij dieper in op de ‘macht van de bedrijfsvoering’. “Alles moet dichtgetimmerd worden en je wordt de hele dag gecontroleerd en dus beoordeeld, door allerlei verschillende organen die er vroeger niet waren.”