Meer tijd voor nieuwe studenten om van studie te wisselen

Nieuwe studenten die in de eerste weken al weten dat ze de verkeerde opleiding kozen, kunnen komend collegejaar tot en met 22 september overstappen naar een andere opleiding. In de huidige situatie lukt overstappen niet altijd, waardoor eerstejaars meteen al uitvallen of voor een andere hogeschool kiezen.

Bij de start van het schooljaar is er ieder jaar een groep studenten die tijdens de Intro of de eerste lessen al weet: deze opleiding is helemaal niets voor mij. Itje Wijshake van Onderwijs en Student Support zegt dat het onduidelijk is om hoeveel eerstejaars het gaat. “Dat kunnen we niet in de cijfers terugzien.”

Deze studenten kunnen tot en met 22 september overstappen (switchen), zodat de inschrijving voor 1 oktober kan worden afgerond. Dat is de datum die DUO hanteert voor inschrijvingen.

Beleid voor heel Saxion

Met deze pilot belooft Saxion aan alle eerstejaars dat ze nog een andere opleiding kunnen kiezen. Die belofte is nieuw, aldus Wijshake. Eerder kon switchen bij de ene opleiding makkelijker dan bij de andere. “Daarom is er nu uniform beleid voor heel Saxion. Als je toelaatbaar bent voor een andere opleiding, kun je daar ook heen.”

Die toelaatbaarheid betekent dat studenten het juiste vakkenpakket moeten hebben voor de nieuwe opleiding. Maar ook dat een overstap sommige studies in de praktijk niet mogelijk is, omdat die opleidingen werken met selectie aan de poort.

Het nieuwe switchbeleid geldt ook voor opleidingen die in de tweede of derde week al zijn gestart met bijvoorbeeld een project. De opleidingen moeten dan plek maken voor de switchstudent. Saxion gaat deze studenten helpen om alsnog de juiste opleiding te kiezen, zegt Wijshake. Bijvoorbeeld met hulp van het Student Support Centre en de studiecoaches.

Uitstel switchminor

Met deze pilot test Saxion om hoeveel eerstejaars het gaat en hoe groot de belasting op de organisatie is. Daarmee is het omvangrijke plan om komend studiejaar een switchroute te introduceren voorlopig losgelaten.

Dit plan, door collegelid Timo Kos eind vorig jaar gepresenteerd, zou het ook voor ouderejaars mogelijk maken om nog over te stappen naar een andere opleiding. Hiervoor zou de ‘vrije ruimte’ van de derdejaars minor worden ingezet: een student zou behaalde punten naar die minor kunnen overhevelen, om zo studievertraging te beperken.

“We kiezen bewust om dit omvangrijke voorstel in de koelkast te zetten”, aldus Wijshake. Saxion wil eerst ervaring opdoen met deze beperktere doelgroep. “In de loop van het studiejaar gaan we met de ervaringen uit deze pilot kijken naar het eerdere plan van een switchroute of andere alternatieven.”

rik

Rik Visschedijk

Gerelateerde artikelen

SaxNow

Examencommissie en Social Work-studente schikken in zaak plagiaatscanner, tot nu van 13 studenten toetsen ongeldig verklaard

Saxion heeft tot nu toe van dertien Social Work-studenten toetsen ongeldig verklaard. Die studenten hebben volgens Saxion plagiaatsoftware SafeAssign misbruikt. Twee van hen stonden vandaag voor het College van Beroep voor Examens (Cobex). Belangrijkste vraag: is de manier waarop zij SafeAssign gebruikten ook echt fraude? Daar kwam niet gelijk een antwoord op, wel werd duidelijk dat de Academie Mens & Maatschappij, waar Social Work onder valt, inmiddels de toetsing heeft aangepast. Een van de twee studenten erkende zelf plagiaat en kwam tot een schikking.

Emme op pad voor een betere wereld: “Niet alleen de straat, maar ook mijn hoofd is leeg”

Bij de hoofdingang van Saxion Apeldoorn stonden de prikstokken en vuilniszakken gisterochtend al klaar, maar daar bleef het ook bij: behalve twee Green Office-medewerkers was er niemand. En dat terwijl ‘Plandelen’ de manier is om je steentje bij te dragen aan moeder natuur én ook nog eens je stappenteller op te krikken. SaxNow-redactrice Emme deed wél mee en genoot onverwachts met volle teugen. ‘Eigenlijk zou iedereen dit eens een uurtje moeten proberen.’

Ondernemerschap-studenten verloten autootje voor het goede doel

Als eerstejaars binnen drie weken tweeduizend euro ophalen voor het goede doel. Onmogelijk? Acht studenten van de opleiding Ondernemerschap & Retail Management gingen de uitdaging aan, en doen er nog een schepje bovenop. Ze willen drie mille ophalen voor stichting Kinderlach Twente. Er worden ramen gelapt, spullen verkocht en – meest opvallend - een auto verloot.