Guus focus

Cartoons Guus hangen vanaf nu op vaste stek in Deventer: “Hoop dat ze voor genietmomentje zorgen”

De cartoons die studentcartoonist Guus Nijhuis voor SaxNow tekent, hebben vanaf deze week ook een fysieke plek binnen de Saxion-gebouwen. De meest recente Guus-cartoon is vanaf nu te zien in B.019 in Deventer, de doorloop van het theater richting de kantine. Ruben Sinkeldam, coördinator kunst op Saxion, noemt ze een toevoeging aan het kunstaanbod op Saxion. “Een functie van kunst is aanzetten tot nadenken. Dat doen deze cartoons.”

De eerste cartoon die fysiek geëxposeerd wordt, gaat over een petitie voor een populaire, maar noodgedwongen vertrekkende docent. Sinkeldam: “Toen ik de cartoon nog maar net opgehangen had, kwamen er al studenten langs, die zeiden: hey, daar hangt de cartoon van SaxNow.” Er ontstond dus een gesprek, en dat is volgens hem een van de functies van kunst. “Aanzetten tot nadenken. En eventueel tot een gesprek. ”

Volgens Sinkeldam is voor Deventer als expositieplek gekozen om organisatorische redenen. “Daar was het makkelijker om een mooie plek te vinden. Volgens mij is dat zo goed gelukt.”

Hij noemt het belangrijk de kunst op Saxion levend en zichtbaar te houden. "Daarom ben ik erg voor samenwerking. Met het onderwijs en in dit geval dus met SaxNow." 

En Guus zelf? Die noemt het vleiend dat zijn werk nu ook een fysieke plek heeft binnen de Saxion-gebouwen. “Trots is niet gelijk het goede woord, ik vind het vooral supertof dat ik dit mag doen. En het is toch anders om je werk terug te zien op een website of op instagram, dan zoals nu in het echt.”

Aanzetten tot nadenken, of zelfs gesprek, dat vindt hij inderdaad belangrijk, maar primair streeft hij ook nog wat anders na. “Ik hoop dat de cartoons in het algemeen minstens voor een glimlach zorgen. Een klein genietmomentje zijn. Bijna zoals een lekkere kop koffie.”

Toen hij begon met cartoons tekenen gaf hij aan dat vooral te zien als een grote ontdekkingsreis. Dat is nog steeds zo. “Het blijft een sport om telkens weer een goed idee te bedenken. Dat lukt de ene keer beter dan de andere, maar het vraagt ook continuiteit. Dat vind ik leuk.”

Foto Guus1.JPG

"Het blijft een sport om telkens weer een goed idee te hebben." Foto's: SaxNow

Bureau met schrijfblok en toetsenbord

Redactie SaxNow

Gerelateerde artikelen

Inloopmarkt Saxion Support Days; “Laten zien wat we aan ondersteuning bieden”

Welzijn, loopbaanontwikkeling of studiehulp; op tal van terreinen biedt Saxion hulp aan studenten en medewerkers. Maar dat is lang niet altijd goed bekend. Een inloopmarkt, die dit jaar voor het eerst wordt gehouden in Enschede, Deventer en Apeldoorn, moet daar verandering in brengen. “We willen medewerkers en studenten een warm welkom geven.”

Organisatie kijkt met ‘grote glimlach’ terug op INTRO nieuwe stijl; evaluatie volgt nog

Zonovergoten dagen en bijna 4000 deelnemers, projectleider Caroline de Graaf kijkt ‘met een grote glimlach’ terug op de INTRO. Die had een nieuwe opzet, waarbij voor het eerst het opleidingsdeel gekoppeld was aan het algemene. Of dat goed heeft gewerkt, wordt nog geëvalueerd. “Maandag werd ik met m’n vermoeide hoofd aangesproken door een student, die me zei dat de INTRO zo gaaf was. Daar doe je het voor.”

Hugo Woertman

Onbezongen held Hugo Woertman: “Wat ik heb meegemaakt bepaalt niet wie ik ben”

Waar hij het meest van geniet op Saxion? Het contact met de studenten, zegt huismeester Hugo Woertman. Niet in het minst omdat hij zichzelf in hen terugziet, vertelt hij in dit openhartige interview, over verbinding, verlies en de zoektocht naar identiteit. Wat dat laatste betreft heeft hij ook troost voor de studenten. “Ik ben zelf 55 en weet ook nog niet helemaal wie ik ben, of wat ik precies wil.”