CELZ230331-2567 (1) (1).jpg

Bestuurslid Timo Kos vertrekt: “Had al een paar keer iets afgezegd”

Bestuurder Timo Kos vertrekt per eind februari volgend jaar bij Saxion. Hij wordt vicevoorzitter van het CvB van de Universiteit Leiden. Een vertrek zat niet direct in de planning, zegt Kos (51). “Ik heb anderhalf jaar geleden met overtuiging ja gezegd tegen een tweede termijn.”

Toch werd hij in de afgelopen periode vaker benaderd voor een functie elders. “Ik heb een paar keer afgezegd.” Dat deed hij niet toen hij door de Universiteit Leiden werd benaderd. “Dit is een uitdaging die ik aan wil”, zegt hij daar over. Kos geeft aan dat de functie in Leiden ‘goed aansluit bij wat hij in huis heeft’.

Ook zegt hij uit te kijken naar de bestuurlijke en politieke dynamiek in Leiden, waar hij vicevoorzitter wordt en de portefeuille Bedrijfsvoering krijgt. “Ik denk dat op dat vlak op dit moment bij de universiteiten nog iets meer gebeurt dan bij hogescholen, als het bijvoorbeeld gaat om de waarde en positie van de wetenschap.”

Crisisomstandigheden

In het persbericht waarin het vertrek van Timo Kos wordt aangekondigd, worden een aantal zaken benoemd waarvan hij trots is dat ze door Saxion zijn bereikt, bijvoorbeeld het studentsucces dat weer omhoog is gegaan, maar ook bijvoorbeeld de invoering van AD’s, vernieuwing van het bacheloronderwijs en de ontwikkeling van interdisciplinair onderwijs.

In gesprek geeft hij aan trots te zijn dat Saxion, ondanks crisisomstandigheden, toch zijn strategie heeft kunnen doorvoeren. “Op andere plekken zag je ook dat het alleen brokstukken oprapen was, maar wij hebben ook focus kunnen houden op de lange termijn. Overigens hebben de mensen dat gedaan, niet ik.”

Ingewikkeldere zaken waren er ook. “Er zijn een aantal crisissen geweest.” Hij doelt op corona, maar noemt ook de toetsvragendiefstal. En de kwestie rond identiteitsmisbruik binnen ABR&R. “Dat zijn zaken die mensen, en ook mij, niet in de koude kleren gaan zitten.” Kos had binnen Saxion ook sociale veiligheid in zijn portefeuille. "Een pittig onderwerp."

Gevraagd naar de invoering van het Saxion Onderwijs Model – later verworden tot de Saxion Onderwijsvisie (SOV) geeft Kos aan dat dit een van de belangrijkste onderwerpen uit zijn portefeuille was. Onderwijsvernieuwing is binnen veel hogescholen een uitdagend en ingewikkeld proces, zegt hij.

Luisterend oor

“Ik heb geprobeerd om een luisterend oor te hebben voor de zorgen, gekeken of dingen bijvoorbeeld goed bedacht waren, maar net niet goed uitgevoerd.” Ook kregen sommige ontwikkelingen in de wandelgangen een eigen leven. “Dan hoorde ik dingen terug die helemaal niet klopten, bijvoorbeeld over holistisch toetsen.” Hij geeft aan dat hij merkt dat het inmiddels rustiger is, als het gaat om dit onderwerp. “En wat je misschien minder vaak hoort, is van de plekken waar het goed gaat.”

Volgens Kos is het belangrijk om te beseffen dat iedereen vaak hetzelfde doel heeft. “Alleen de opvattingen over de route er naar toe verschillen wel eens.” Een hogeschool is wat dat betreft een uitdagende omgeving. “Met 3.000 hoogopgeleide en mondige collega’s met een stevige opvatting over hun vakgebied.”

Hij geeft aan voorlopig in Deventer te blijven wonen, ook vanwege familieomstandigheden. Hij gaat vooral de mensen op Saxion en de mensen waarmee hij samenwerkt missen, zegt hij. “Inhoudelijk zal mijn werk best veel vergelijking kennen, maar de mensen om je heen worden je dierbaar. Die zijn belangrijk. Toen ik naar Saxion kwam, kende ik bijvoorbeeld Anka en Ineke van Oldeniel al. Ik heb het dan niet alleen over de collega’s, maar ook over bijvoorbeeld mensen van buiten Saxion waarmee ik samenwerkte.”

Kos vertrekt per eind februari. “En tot die tijd blijf ik gewoon werken, het is niet zo dat ik bijvoorbeeld nog heel veel vakantiedagen moet opmaken.” Bovendien liggen er nog voldoende onderwerpen voor, de komende maand wordt bijvoorbeeld de meerjarenbegroting gepresenteert. “Ik ben nog niet klaar.”

Bas3

Bas Klaassen