Delta, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Technische Universiteit Delft, haalde maandag onder hevige druk van het bestuur van universiteit een kritisch artikel over de universiteit offline. De kop van dat artikel: ‘Hoe zwijgplicht leidde tot angst onder medewerkers I&IC en vertrouwensbreuk met de rector’.
Het bestuur van de TU was bepaald niet gecharmeerd van het artikel en de juridische afdeling sommeerde Delta tot verwijdering ervan. Reden: er mag ‘in arbeidsrechtelijke zin niet worden geciteerd uit vertrouwelijke documenten’. Daarbij dreigde de universiteit hoofdredacteur Saskia Bonger persoonlijk aansprakelijk te stellen voor de eventuele schade die de universiteit zou oplopen door het artikel. Daar bleef het niet bij. De advocaat van de directeur van het Innovation & Impact Centre (I&IC) dreigde met een juridische procedure.
Na een storm van kritiek bedacht het bestuur van de TU zich en trok het dreigement weer in. Onder de kop ‘Statement’ verscheen een bericht op de site van de TU zelf. Daarin staat dat de sommatie nooit had mogen gebeuren, aldus rector Tim van der Hagen. Ook werden er door het universiteitsbestuur ‘welgemeende excuses’ aangeboden.
Het verhaal van Delta staat niet op zich. Na een bijzonder kritisch rapport van de Inspectie van het Onderwijs over sociale veiligheid op de TU (‘wanbeheer’) liepen de spanningen hoog op. Het bestuur van de TU dreigde de inspectie voor de rechter te slapen, maar zag daar na kritiek toch weer vanaf. Delta publiceerde uitvoerig over de kwestie, en over hoe onder ander de medezeggenschap instemde met vertrouwelijkheid.
“Staan achter elk woord”
Volgens Saskia Bonger, hoofdredacteur van Delta, is er niets mis met het verwijderde verhaal. Iedere bewerking zou onderbouwd zijn, en op meerdere bronnen gebaseerd. “We staan achter elk woord in het artikel.” De redactieraad van Delta beaamt dat.
Na kritiek op het handelen van het bestuur van de TU, zegt de voorzitter van het college van bestuur nu dat de TU in een proces zit, namelijk het opstellen van een verbeterplan sociale veiligheid. Daarom is de kwestie met Delta extra pijnlijk. “Het CvB beseft dat de gebeurtenissen dit proces niet helpen. Daarom maken we nu deze excuses.”
Maar die excuses hebben er vooralsnog niet toe geleid dat het dreigement tot financiële aansprakelijkheid van het bestuur zijn ingetrokken, of dat er geen juridische stappen worden gezet, als het artikel weer online komt. Het verwijderde verhaal is nog steeds offline. Op social media werd daarvoor al snel een oplossing gevonden. De Wayback Machine indexeerde het artikel en daar is het volledig te lezen.
Gerelateerde artikelen
Student en hart voor journalistiek? Versterk de redactieraad van SaxNow
De redactieraad van SaxNow is een onmisbare schakel voor het goed functioneren van SaxNow. De raad, bestaande uit vijf of zes personen, controleert of SaxNow zich aan haar koers en doelstellingen houdt, en adviseert daarover. Maar niet alleen dat. De redactieraad beschermt de onafhankelijkheid van SaxNow. Wij zoeken per direct een student om de redactieraad te versterken.
Studenten koken en dineren met directeuren en leiders; “Er is een generatiekloof”
Een wel heel bijzondere manier van netwerken: tijdens Cook with the Bosses koken en dineren studenten met managers en leiders van verschillende organisaties. In restaurant Rollecate in het gebouw in Deventer leerden ze elkaar en het werkveld donderdagavond beter kennen. Het blijkt dat de bosses ook nog veel van de studenten kunnen leren. “Soms ben ik wel jaloers op ze.”
Column: Binair stelsel
Oh leuk, er is weer eens een discussie gaande over de positie van hogescholen ten opzichte van universiteiten, het zogenaamde binaire stelsel. Er is immers weinig anders aan de hand in de wereld, laat staan het hoger onderwijs.