Trenchcoats, zonnebrillen en groene programmeercodes. Zeker voor de liefhebber, kan dat maar één ding betekenen: The Matrix. Docenten en ondersteunend personeel van de opleiding Creative Media and Game Technologies maakten hun eigen versie van de science-fiction-klassieker uit de jaren ’90. Die wordt vanmiddag vertoond tijdens de jaarafsluiter in Kinepolis. Plan was eerst alleen een trailer te maken, maar dat liep al snel uit de hand. “Dit kostte wel twintig uur extra per week.”
Volgens CMGT-docent Remco Mikkers is het na de coronaperiode nog belangrijker om verbinding te maken en bijeen te komen. Daarom organiseerde de opleiding vorig jaar voor het eerst een jaarafsluiter in de bioscoop. “Daar was iedereen erg enthousiast over, en toen kwamen studenten al met suggesties voor de film van dit jaar.”
Een van die voorstellen was The Matrix. Daar waren niet alleen de studenten enthousiast over, maar ook het CMGT-team. Die kregen al snel het idee om de studenten te verrassen met iets extra’s. “Het idee was om een trailer te maken van een paar minuten. Het is nu een minifilm van zestien minuten. Ja, het is wel een beetje uit de hand gelopen.”
Volgens Mikkers werden steeds meer collega’s betrokken, en heeft bijna iedereen uiteindelijk een rol gespeeld. Drie maanden zijn ze er mee bezig geweest, en wel zo’n twintig extra werk uren per week. Mikkers: “Het kostte veel energie, maar het gaat ook zoveel opleveren.”
Met hun eigen gemaakte versie van The Matrix willen ze studenten inspireren en laten zien dat ze ook met weinig middelen en in hun eigen omgeving - op Saxion - iets moois kunnen maken.
‘Een rode of een blauwe pil?’ Dat is de eerste vraag die de studenten gevraagd zal worden bij binnenkomst van de bioscoop. Het belooft een bijzondere middag te worden met alle docenten die als hun personage komen, inclusief trenchcoat en zonnebril. Volgens Mikkers zijn dit soort activiteiten belangrijk: “We zitten als opleiding de hele dag met ons hoofd in de computer, dit is het moment om elkaar even in de ogen aan te kijken.”

Gerelateerde artikelen
Cartoon GUUS: AI
GUUS is terug. En niet alleen: net als vele studenten schakelde hij elektronische hulp in, al maakte hij deze tekening gewoon zelf.
Eenzaamheid, schaamte en toch groeien: wat corona voor mijn studietijd betekende
Vijf jaar geleden begon de coronacrisis – die voor veel studenten alles op z’n kop zette. Ook voor SaxNow-stagiaire Emy, die juist toen aan het hbo begon. In dit persoonlijke verhaal spreekt ze met leeftijdsgenoten en de studentendecaan, maar blikt ze bovenal zelf terug: op een tijd van verwarring en twijfel, maar ook van groei. “Zonder corona had ik dit verhaal nooit geschreven.”
Zeven eeuwen Enschede in één dichtbundel; Jos Eertink over de kracht van poëzie
Wat in 1325 begon met stadsrechten, is nu vastgelegd in de lijvige poëzie-bundel Enschede 700. Jos Eertink, redacteur bij Marketing & Communicatie, hielp mee aan de samenstelling van deze bijzondere editie van het collectief Dichters in Enschede. “Het mooiste is dat we het verleden terugbrengen met deze gedichten”, zegt hij over de bundel over zijn geboortestad.