Ook in Deventer kunnen nu hulgoederen worden gebracht voor Oekraïne. Dat kan bij de receptie van ACT op de derde verdieping. IBS-student Taras Gnelytsia en Illya Brodovskyi (ICT) hebben daar vlakbij een kamer (D3.26) ingericht. Ze geven woensdag een presentie over hun land.
Voor Taras (18) is de hulpactie een goede manier om zijn zinnen te verzetten. De eerste twee dagen van de invasie was hij flink van slag, zegt hij. “Maar ik ga niet bij de pakken neerzitten. Niemand heeft er iets aan als ik apathisch ben. Ik ben gewoon weer aan het studeren en doe dit erbij.”
Contact met de familie en vrienden heeft Taras constant. Ze wonen in een stadje zo’n 100 kilometer van Kiev. Het is relatief rustig, vertelt hij. “Het is niet zoals de steden die nu onder vuur liggen. Maar ook thuis merken ze de oorlog. Vanochtend werd de school nog gebombardeerd.”
Taras wil bewustwording voor de situatie. Daarom geeft hij woensdag 16.30 uur een presentatie over de cultuur en geschiedenis van zijn land. “Dit is wat we kunnen doen”, zegt hij. “We moeten positief en sterk blijven, zodat we uiteindelijk als overwinnaars uit de strijd komen.”
Doneren? Dat Kan.
Vooral nodig zijn medicijnen, kleding, voedsel, maar ook bijvoorbeeld mobiele telefoons en powerbanks. Hier een complete lijst.
Geld doneren? Via deze link kan dat.
Taras Gnelytsia mailen kan ook: [email protected]
Gerelateerde artikelen
Cartoon GUUS: AI
GUUS is terug. En niet alleen: net als vele studenten schakelde hij elektronische hulp in, al maakte hij deze tekening gewoon zelf.
Eenzaamheid, schaamte en toch groeien: wat corona voor mijn studietijd betekende
Vijf jaar geleden begon de coronacrisis – die voor veel studenten alles op z’n kop zette. Ook voor SaxNow-stagiaire Emy, die juist toen aan het hbo begon. In dit persoonlijke verhaal spreekt ze met leeftijdsgenoten en de studentendecaan, maar blikt ze bovenal zelf terug: op een tijd van verwarring en twijfel, maar ook van groei. “Zonder corona had ik dit verhaal nooit geschreven.”
Zeven eeuwen Enschede in één dichtbundel; Jos Eertink over de kracht van poëzie
Wat in 1325 begon met stadsrechten, is nu vastgelegd in de lijvige poëzie-bundel Enschede 700. Jos Eertink, redacteur bij Marketing & Communicatie, hielp mee aan de samenstelling van deze bijzondere editie van het collectief Dichters in Enschede. “Het mooiste is dat we het verleden terugbrengen met deze gedichten”, zegt hij over de bundel over zijn geboortestad.