taras

Ook in Deventer hulpactie voor Oekraïne van start

Ook in Deventer kunnen nu hulgoederen worden gebracht voor Oekraïne. Dat kan bij de receptie van ACT op de derde verdieping. IBS-student Taras Gnelytsia en Illya Brodovskyi (ICT) hebben daar vlakbij een kamer (D3.26) ingericht. Ze geven woensdag een presentie over hun land.

Voor Taras (18) is de hulpactie een goede manier om zijn zinnen te verzetten. De eerste twee dagen van de invasie was hij flink van slag, zegt hij. “Maar ik ga niet bij de pakken neerzitten. Niemand heeft er iets aan als ik apathisch ben. Ik ben gewoon weer aan het studeren en doe dit erbij.”

Contact met de familie en vrienden heeft Taras constant. Ze wonen in een stadje zo’n 100 kilometer van Kiev. Het is relatief rustig, vertelt hij. “Het is niet zoals de steden die nu onder vuur liggen. Maar ook thuis merken ze de oorlog. Vanochtend werd de school nog gebombardeerd.”

Taras wil bewustwording voor de situatie. Daarom geeft hij woensdag 16.30 uur een presentatie over de cultuur en geschiedenis van zijn land. “Dit is wat we kunnen doen”, zegt hij. “We moeten positief en sterk blijven, zodat we uiteindelijk als overwinnaars uit de strijd komen.”

Do­ne­ren? Dat Kan.

Vooral nodig zijn medicijnen, kleding, voedsel, maar ook bijvoorbeeld mobiele telefoons en powerbanks. Hier een complete lijst.

Geld doneren? Via deze link kan dat. 

Taras Gnelytsia mailen kan ook: [email protected]

rik

Rik Visschedijk

Gerelateerde artikelen

Docent Gert Talens brengt tweede verhalenbundel uit; “Heb ziel en zaligheid blootgelegd”

Na z’n eerste korte verhalen-bundel ‘Kunnen we het nog aan?’ bijna twee jaar geleden, publiceerde Pabo-docent Gert Talens dit weekeinde een tweede boek. In ‘Heb jij het ook wel eens zwaar?’ schrijft Talens in ruim tweehonderd korte verhalen diep persoonlijk over het leven van alledag, zijn werk als docent en het vaderschap. “Je kinderen loslaten is doodeng.”

studenten

Impact dagenlange cyberaanval blijft (voor Saxion) beperkt, maar zorgde wel voor 'hoogste staat paraatheid' en nieuwe vragen

De impact van de grootschalige ddos-aanval op SURF, het gezamenlijke ict-netwerk van onderwijs- en onderzoekinstellingen, bleef voor Saxion relatief beperkt. Toch blijven er voldoende vragen over. Wie zit er bijvoorbeeld achter de aanval? En wat kan Saxion ervan leren? “We gaan bijvoorbeeld nog wel eens naar het proces van de online toetsen kijken.”

deventer

Saxion wacht nog een jaar met einde bsa; doorstroomnorm per september 2026

Het plan is om het bindend studieadvies zo goed als af te schaffen op Saxion. Daarvoor in de plaats komt dan een ‘doorstroomnorm’ van 45 studiepunten: de student bepaalt na een persoonlijk advies zelf of-ie de studie wil vervolgen als er minder ec’s worden gehaald. De bedoeling is komend studiejaar te beginnen met een pilot en dit per studiejaar 2026-2027 Saxionbreed in te voeren. Een aantal andere hogescholen introduceert de doorstroomnorm al aankomend studiejaar.