vliegtuig

Vliegen fors duurder door CO2-compensatie; “We zijn een voorbeeld voor andere instellingen”

Saxion maakt het vliegen voor werk minder aantrekkelijk. Vanaf het nieuwe jaar betaalt de organisator van de reis, doorgaans de dienst of academie, namelijk een ‘volledige CO2-compensatie’. Dat komt neer op 100 euro per ton CO2, bovenop de prijs van het ticket. Dat bedrag komt uit het bestaande reisbudget van de dienst of academie, en moet de organisator dwingen om goed na te denken of de reis wel noodzakelijk is, en zo ja, hoeveel collega’s dan meegaan.

Het college van bestuur ging onlangs akkoord met het voorstel van Wenda Hans, regisseur duurzaamheid. In eerste instantie geldt de koolstofdioxide-compensatie voor een jaar, waarna een evaluatie volgt. Ook deze duurzaamheidsmaatregel is ‘kostenneutraal’, net als het hele mobiliteitsbeleid dat als uitgangspunt heeft ‘minder reizen, duurzamer reizen en verantwoordelijkheid nemen’, zoals het in het CvB-besluit staat. Het is sowieso niet de bedoeling om voor een reis onder de 750 kilometer het vliegtuig te pakken.

Een vlucht van Amsterdam naar bijvoorbeeld Bangkok komt per persoon al snel neer op een CO2-uitstoot van meer dan twee ton. In zo’n geval moet de organiserende dienst of academie minimaal 200 euro bijbetalen.  

Hans is er blij mee. “We zijn zover ik weet de enige onderwijsinstelling die kiest voor honderd procent compensatie”, zegt ze. “Ik ben blij dat het college van bestuur akkoord ging met die 100 euro per ton CO2, waarmee we niet alleen de kerosine compenseren, maar ook het bijvoorbeeld het vervaardigen en repareren van vliegtuigen. Daarmee vervullen we een voorbeeldfunctie, en dat vind ik tof. De maatregel geldt trouwens voor heel Saxion, dus ook voor het college van bestuur zelf.”

Echte prijs

Van ‘greenwashing’ is volgens Hans geen sprake, juist niet zelfs. Wie op Saxion een vliegreis boekt ziet in het systeem de ‘true pricing’ – de echte prijs van een vliegbeweging. “Dus niet alleen de prijs van het ticket, maar bijvoorbeeld ook de arbeidsomstandigheden en de impact op biodiversiteit. Dus ja, het ticket wordt aanzienlijk duurder, maar we betalen wel de eerlijke prijs.”

Die 100 euro per ton CO2 gaat via samenwerkingspartner Climate Neutral Group naar een mix van projecten, laat Hans weten. Bijvoorbeeld naar de aanplant van bos, en internationale en kleinschalige projecten op het gebied van duurzame energie.

rik

Rik Visschedijk