Voor de tweede keer dit jaar zijn de regenboogvlaggen van Saxion in Enschede gestolen. Aan de flarden die nog hingen, viel maandagochtend af te zien dat ze dit weekend met geweld van hun mast zijn gerukt. Saxion heeft aangifte gedaan. “Ik ben weer teleurgesteld. Klojo’s of klojinnen blijf van die vlag af, denk ik dan”, zegt Marco Strijks, Saxion-medewerker en ambassadeur van Th1nk with Pride.
Vanochtend deed Saxion aangifte van de diefstal van de vlaggen, zegt hij. “Ik heb de huismeesters gevraagd om de resten te laten hangen. Als symbool van de intolerantie tegen de Lhbtiq+-gemeenschap. Dit raakt onze sociale veiligheid binnen Saxion.”
Het is de tweede keer dat de vlaggen dit jaar zijn gestolen. In januari werden ze ook al meegenomen. Ook destijds werd aangifte gedaan, die leverde toen niets op. Woordvoerder Karin Effing gaf destijds aan dat die diefstal in ging ‘tegen alles waar Saxion voor staat’. “Juist omdat we weten dat veel medewerkers en collega’s die tot de Lhbtiq+gemeenschap behoren zich gesterkt voelen door ze.”
Externen
Strijks: “We zijn een hele inclusieve hogeschool. Dat willen we ook uitstralen. En dan zijn er blijkbaar externen met een andere mening die zoiets doen.”
Hij vindt de diefstal vooral vervelend voor studenten die nog met hun geaardheid worstelen. “En dan gebeurt dit. Die vlaggen hangen er zeker ook voor hen, om hen te steunen. Ik zie ook veel frustratie binnen onze interne whatsapp-groep.”
Hij oppert dat de daders zelf ook wel eens met hun geaardheid zouden kunnen worstelen. “Dat zie je vaker bij homogerelateerd geweld. In dat geval kunnen ze zich altijd melden.”
Raar
Alena Keskin, HBO-rechten-studente, noemt de diefstal ‘raar’. “Waarom zou je dit nou doen? Dat is gewoon raar gedrag. Niet normaal, zou ik zeggen.” Wat haar mening überhaupt is over de vlaggen? “Ik heb wel het idee dat het er een beetje doorgedrukt wordt, de laatste twee jaar. Tegelijkertijd is het gewoon een uiting dat je op Saxion divers kan zijn. Zelf heb ik nou niet zoiets van: goh, wat storend dat er zo’n vlag hangt.”
Joey Schothuis doet de AD Social Work. Ook hij is kort in zijn reactie. “Niet normaal. Je blijft van andermans spullen af.” Hij snapt wel dat de vlaggen discussie uitlokken. “Je wordt erdoor verplicht om over dit soort onderwerpen na te denken. Je moet wel. Terwijl er denk ik ook mensen zijn die dat helemaal niet willen. Dan krijg je ook voor en tegenstanders.”
Abir (‘liever geen achternaam’) studeert Finance & Control en zit een video te kijken vlak voor de mast van de weggehaalde vlag. “Zijn ze weggehaald? Dat wist ik niet. Dat lijkt me niet netjes.” Of ze zelf wel eens naar de vlaggen kijkt? “Ik let er niet echt op. Maar iedereen moet lekker doen wat-ie wil.”
Volgens Strijks komen er binnenkort weer nieuwe Pride-vlaggen te hangen op Saxion. Voor mensen die niet houden van regenboog-uitingen zegt hij slecht nieuws te hebben. “Vandaag schijnt de zon en is volgens mij ook regen voorspeld. Blijf dus vooral binnen, stel je voor dat je anders een regenboog ziet.”
Gerelateerde artikelen
Saxion leest bezwaarschriften tegen de bezuinigingen op het hbo voor; “Durf te investeren in jonge mensen”
Saxion doet maandag mee aan de landelijke voorleesmarathon in het kader van de actie ‘Ik maak bezwaar tegen de bezuinigingen op het hbo’. In Deventer wordt een selectie van ‘bezwaarschriften’ voorgelezen, die zijn ingediend door medewerkers en studenten van het hbo. Moniek Kamm, associate lector Circular Business Models is daar één van. “We moeten durven investeren in jonge mensen om onze maatschappij draaiende te houden.”
Vijfenzeventig procent neventaken, deel 4 (van 10): 'De burn-out-maatschappij: een verkapt Thermodynamica-probleem?'
Van de invoering van het nieuwe onderwijsmodel, online toetsen en de SDG’s die in het curriculum komen, tot Reisbalans en onderling omgaan met kritiek. Wilco Bouwhuis, docent technische natuurkunde, schreef een opinie van 16.000 woorden over alles wat hem bezighoudt op Saxion. In deel 4 (van 10), vertaalt hij de ‘macht van de bedrijfsvoering’ naar het hoger onderwijs en Saxion. “Ik merk dat ik de afgelopen jaren steeds meer tijd ben gaan besteden aan het pleasen van managers en andere afdelingen – en ik word er uitgeput van...”