WhatsApp Image 2024-09-02 at 14.10.23_603a1a98.jpg

Pride-vlaggen opnieuw gestolen in Enschede: “Ik ben weer teleurgesteld”

Voor de tweede keer dit jaar zijn de regenboogvlaggen van Saxion in Enschede gestolen. Aan de flarden die nog hingen, viel maandagochtend af te zien dat ze dit weekend met geweld van hun mast zijn gerukt. Saxion heeft aangifte gedaan. “Ik ben weer teleurgesteld. Klojo’s of klojinnen blijf van die vlag af, denk ik dan”, zegt Marco Strijks, Saxion-medewerker en ambassadeur van Th1nk with Pride.

Vanochtend deed Saxion aangifte van de diefstal van de vlaggen, zegt hij. “Ik heb de huismeesters gevraagd om de resten te laten hangen. Als symbool van de intolerantie tegen de Lhbtiq+-gemeenschap. Dit raakt onze sociale veiligheid binnen Saxion.”

Het is de tweede keer dat de vlaggen dit jaar zijn gestolen. In januari werden ze ook al meegenomen. Ook destijds werd aangifte gedaan, die leverde toen niets op. Woordvoerder Karin Effing gaf destijds aan dat die diefstal in ging ‘tegen alles waar Saxion voor staat’. “Juist omdat we weten dat veel medewerkers en collega’s die tot de Lhbtiq+gemeenschap behoren zich gesterkt voelen door ze.” 

Externen

Strijks: “We zijn een hele inclusieve hogeschool. Dat willen we ook uitstralen. En dan zijn er blijkbaar externen met een andere mening die zoiets doen.”

Hij vindt de diefstal vooral vervelend voor studenten die nog met hun geaardheid worstelen. “En dan gebeurt dit. Die vlaggen hangen er zeker ook voor hen, om hen te steunen. Ik zie ook veel frustratie binnen onze interne whatsapp-groep.”

Hij oppert dat de daders zelf ook wel eens met hun geaardheid zouden kunnen worstelen. “Dat zie je vaker bij homogerelateerd geweld. In dat geval kunnen ze zich altijd melden.”

Raar

Alena Keskin, HBO-rechten-studente, noemt de diefstal ‘raar’. “Waarom zou je dit nou doen? Dat is gewoon raar gedrag. Niet normaal, zou ik zeggen.” Wat haar mening überhaupt is over de vlaggen? “Ik heb wel het idee dat het er een beetje doorgedrukt wordt, de laatste twee jaar. Tegelijkertijd is het gewoon een uiting dat je op Saxion divers kan zijn. Zelf heb ik nou niet zoiets van: goh, wat storend dat er zo’n vlag hangt.”

Joey Schothuis doet de AD Social Work. Ook hij is kort in zijn reactie. “Niet normaal. Je blijft van andermans spullen af.” Hij snapt wel dat de vlaggen discussie uitlokken. “Je wordt erdoor verplicht om over dit soort onderwerpen na te denken. Je moet wel. Terwijl er denk ik ook mensen zijn die dat helemaal niet willen. Dan krijg je ook voor en tegenstanders.”

Abir (‘liever geen achternaam’) studeert Finance & Control en zit een video te kijken vlak voor de mast van de weggehaalde vlag. “Zijn ze weggehaald? Dat wist ik niet. Dat lijkt me niet netjes.” Of ze zelf wel eens naar de vlaggen kijkt? “Ik let er niet echt op. Maar iedereen moet lekker doen wat-ie wil.”

Volgens Strijks komen er binnenkort weer nieuwe Pride-vlaggen te hangen op Saxion. Voor mensen die niet houden van regenboog-uitingen zegt hij slecht nieuws te hebben. “Vandaag schijnt de zon en is volgens mij ook regen voorspeld. Blijf dus vooral binnen, stel je voor dat je anders een regenboog ziet.” 

WhatsApp Image 2024-09-02 at 14.10.23_603a1a98.jpg

Waar voorheen aan de M.H. Tromplaan de Pride-vlag hing, hangt nu nog slechts een restje. Het is de tweede keer dit jaar dat de vlaggen zijn gestolen. 

WhatsApp Image 2024-09-02 at 14.12.41_3af1c8ba.jpg
Bas3

Bas Klaassen

Gerelateerde artikelen

Studenten nog niet vrijgeroosterd voor medezeggenschap; “Heel vervelend”

Het is niet gelukt om de twaalf studenten die zitting hebben in de Centrale Medezeggenschap (CMR) vrij te roosteren voor van lessen, laat CMR-voorzitter en Bestuurskunde-student Milan Wolf weten. Hij zegt dat ‘teleurstellend’ te vinden. Saxion-woordvoerder Karin Effing zegt dat studentparticipatie in de medezeggenschap heel belangrijk is, en dat het ‘des te vervelender’ is dat het uitroosteren niet goed gelukt is.

Kim ter Hedde

Column: Docentfluencer

Mensen die elke ochtend een koude douche nemen (hoeveel zouden dat nu nog blijven doen vraag ik me af), al dan niet gecombineerd met ademhalingsoefeningen, kinderen van 12 die dure huidproducten op hun gezicht smeren, grote drinkbekers van Yolanthe (want je moet wel 2 liter water per dag drinken), middelen om je cortisol op peil te houden, collageen, de laatste Shein- en Temu-aanbiedingen; als je wel eens wat tijd verdrijft op Instagram en andere sociale media, kom je het tegen. De een is er gevoeliger voor dan de ander.

Ida Carmen Ilse

CB-studenten maken docu over zwangere en alleenstaande Gambiaanse: “Ida is een echte powervrouw”

Twee vierdejaars Creative Business-studenten gaan het leven van Ida Daffeh vastleggen. De jonge Gambiaanse groeide op in armoede, kende flinke tegenslagen en is nu zwanger en alleenstaand. Ze hopen op geld en aandacht voor haar situatie, maar proberen daarbij los te komen van hun eigen Westerse blik. “We willen niet het beeld schetsen van het arme vrouwtje dat wordt geholpen door Europeanen.”