Tekening van Fransje

'Fuck' en 'helemaal kapot': deze emoties roept de nieuwe lockdown op

Fransje Immink, docent beeldende vorming, trok vandaag haar met ‘fuck’ bedrukte shirt aan. En Hanneke Messelink, docente taaldidactiek, was gisteravond ‘kapot’, toen ze hoorde over de nieuwe lockdown. Hoewel iedereen de noodzaak inziet van de maatregelen, gaan we weer een zware periode in, is de consensus. "Het wordt schipperen."

“Fuck. Dat is hoe die nieuwe lockdown voelt”, zegt Immink. “In maart zat ik nog vol energie, maar dat is nu anders. Met kinderen van 7 en 3 jaar oud en een man in het onderwijs, gaat het een zware tijd worden.” En na negen maanden thuiswerken, is het energieniveau bij Immink heel anders dan in maart. “Toen maakte ik ’s nachts mijn powerpoints, maar daar heb ik nu echt geen zin in”, zegt ze. “Die instelling van ‘ervoor gaan’, die is er nu niet. Het wordt schipperen, met thuisonderwijs én het werk.”

Immink heeft moeite met de handelswijze van Saxion. “Je krijgt een oekaze: we gaan weer naar compleet online onderwijs. Maar hoe de collega’s met jonge kinderen dat oplossen, dat zoeken ze zelf maar uit. Daar mag wel wat meer aandacht voor zijn. Maar we doen het voor de studenten. Ik wil alle colleges zo goed mogelijk doen, hoewel het behelpen is.”

"Toen maakte ik ’s nachts mijn powerpoints, maar daar heb ik nu echt geen zin in”

fransje immink.png

Regelstand

Hanneke Messelink gooide er gisteravond een tweet uit, ook uit frustratie over de communicatie vanuit de Rijksoverheid. Want de scholen gaan dicht zodat ouders dan thuiswerken. “Ik werk al sinds maart thuis en ben maar vier keer op Saxion geweest”, zegt ze. “En mijn man, die bij defensie werkt, werkt ook vanuit huis. Dan vind ik zo’n boodschap niet gepast.”

Ze merkt dat het haar tegenstaat om meteen weer in de regelstand te komen, maar het moet. “Opvang regelen voor de zesjarige en bijna driejarige, onze agenda’s vergelijken en kijken wie kan werken en wie thuis oppast en lesgeeft”, vervolgt Messelink. “Morgen kunnen de kinderen gelukkig naar de noodopvang, zodat ik de intervisie van mijn afstudeergroep kan doen.”

“Ik werk al sinds maart thuis en ben maar vier keer op Saxion geweest”

hanneke messelink.png
Hanneke Messelink

Eenzaamheid

De situatie bij beleidsmedewerker facilitaire serviceorganisatie Jolanda Buld – Bok is anders. Zij heeft een zestienjarige dochter, die zich goed zelf redt. Haar man is internationaal chauffeur en alleen in de weekenden thuis. “Ik merk dat ik de nieuwe lockdown lastig vind, vooral vanwege de eenzaamheid die het met zich meebrengt”, zegt ze. “Mijn vader overleed afgelopen week, en bij de dienst mochten niet meer dan zestig mensen zijn, waaronder twee collega’s. Ik ben veel alleen thuis en snel afgeleid. Deze manier van werken past niet bij me, ik floreer als ik onder de mensen ben. Het vooruitzicht van minimaal vijf weken thuis, het is niet prettig.”

"Deze manier van werken past niet bij me, ik floreer als ik onder de mensen ben."

Jolanda
Jolanda Buld-Bok

Opladen

Lars Lanke is coördinator van de minor Spirit en geeft les. Zijn partner werkt ook op Saxion. “We hebben het geluk dat we van de noodopvang gebruik mogen maken voor de tweejarige”, zegt hij. “Dat is wel echt onze redding. Op deze manier vind ik thuiswerken niet eens zo heel erg. Ik heb twee persoonlijkheidskenmerken, ben zowel introvert als extravert. Bij die eerste past deze situatie wel. Maar dat zal voor collega’s en studenten heel anders zijn. In de kerstvakantie kunnen we trouwens geen gebruik maken van de opvang. Dat vind ik wel jammer, wat we kijken er ook naar uit om even op te laden.”

"Ik heb twee persoonlijkheidskenmerken, ben zowel introvert als extravert. Bij die eerste past deze situatie wel."

lars lanke.jpg
Lars Lanke

De voordelen van het thuiswerken zijn voor Lanke dat hij niet zo snel overprikkeld raakt, zoals dat wel op locatie gebeurd. “Aan het einde van de dag heb ik nog energie over en dat is heel prettig, wat dan heb ik ruimte om nog te spelen met mijn kind. Wat dat betreft zie ik niet echt op tegen de lockdown. Maar het online lesgeven, daar ben ik wel zo klaar mee. Ik vind het heerlijk om hoorcolleges te geven. Maar de interactie is nu weg. Soms denk ik: wat bazel ik toch allemaal.”

rik

Rik Visschedijk

Gerelateerde artikelen

Docent Gert Talens brengt tweede verhalenbundel uit; “Heb ziel en zaligheid blootgelegd”

Na z’n eerste korte verhalen-bundel ‘Kunnen we het nog aan?’ bijna twee jaar geleden, publiceerde Pabo-docent Gert Talens dit weekeinde een tweede boek. In ‘Heb jij het ook wel eens zwaar?’ schrijft Talens in ruim tweehonderd korte verhalen diep persoonlijk over het leven van alledag, zijn werk als docent en het vaderschap. “Je kinderen loslaten is doodeng.”

studenten

Impact dagenlange cyberaanval blijft (voor Saxion) beperkt, maar zorgde wel voor 'hoogste staat paraatheid' en nieuwe vragen

De impact van de grootschalige ddos-aanval op SURF, het gezamenlijke ict-netwerk van onderwijs- en onderzoekinstellingen, bleef voor Saxion relatief beperkt. Toch blijven er voldoende vragen over. Wie zit er bijvoorbeeld achter de aanval? En wat kan Saxion ervan leren? “We gaan bijvoorbeeld nog wel eens naar het proces van de online toetsen kijken.”

deventer

Saxion wacht nog een jaar met einde bsa; doorstroomnorm per september 2026

Het plan is om het bindend studieadvies zo goed als af te schaffen op Saxion. Daarvoor in de plaats komt dan een ‘doorstroomnorm’ van 45 studiepunten: de student bepaalt na een persoonlijk advies zelf of-ie de studie wil vervolgen als er minder ec’s worden gehaald. De bedoeling is komend studiejaar te beginnen met een pilot en dit per studiejaar 2026-2027 Saxionbreed in te voeren. Een aantal andere hogescholen introduceert de doorstroomnorm al aankomend studiejaar.